Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μεσολαβηση Ε.Ε. για συμφιλίωση και έναρξης πολιτικού διαλόγου των κομμάτων στην Αλβανία

Ο απεσταλμένος της Ε.Ε. για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία, Μίροσλαβ Λάιτσακ (φωτό), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις συναντήσεις που είχε με σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ότι πρέπει να σταματήσει η περαιτέρω χρήση της βίας και παρότρυνε τα αλβανικά κόμματα να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ τους.

Ο Σλοβένος διπλωμάτης παρουσίασε μια σειρά προτάσεων οι οποίες πρέπει να εξεταστούν από τα πολιτικά κόμματα αν επιθυμούν ένα ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.


Τόνισε ότι αυτές τις δύσκολες ημέρες, η ΕΕ βρίσκονται κοντά στην Αλβανία και είναι έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα.

«Η Άστον μου ζήτησε να έρθω εδώ να δώσω ένα σαφές μήνυμα στον αλβανικό λαό, ότι η ΕΕ είναι μαζί σας, θέλουμε η Αλβανία να έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Θα πρέπει να δοθεί τέλος στη βία και να μειωθεί η ένταση μεταξύ των κομμάτων και δεν είναι αυτός τρόπος επίλυσης των διαφορών , του οποίου γίναμε όλοι μάρτυρες την περασμένη Παρασκευή», είπε ο Λάιτσακ.

«Συνάντησα τους κορυφαίους αρχηγούς της χώρας για να εκφράσω τη έντονη ανησυχία μας για τη κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Αλβανία. Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη και ο πλήρης σεβασμός του κράτους προς τους πολίτες και να καθιερωθεί ένα κράτος δικαίου που θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

»Στη συνάντηση που είχα με τους πολιτικούς αρχηγούς επεσήμανα να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω βία και αιματοχυσία, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση του χάσματος που χωρίζει σήμερα την πολιτική ζωή και την κοινωνία.

Και να επιστρέψει η Αλβανία στην ευρωπαϊκή πορεία της».

Τόνισε για άλλη μια φορά ότι:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μαζί σας, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα σας. Έχετε την συμπαράσταση της Άστον και του Φούλε αλλά είναι σημαντικό οι πολιτικοί της χώρας να κάνουν το πρώτο βήμα προς την συμφιλίωση», κατέληξε ο Λάιτσακ.

Βαλκανικό Περισκόπιο - ρθρα & Σκέψεις- Γιργος χέδωρος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου