Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Άννα Γκάγκαλη: Γεννηθήκαμε Έλληνες και ΔΕΝ γίναμε!

Της Άννας Γκάγκαλη 
Πριν 99 χρόνια η Ιταλία σε συνεργασία με τις Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισε να δημιουργήσει ένα τεχνητό κρατίδιο(Αλβανία) με τον εξής σκοπό: να εμποδίσει την Ελλάδα να επανέρθει στα φυσικά της σύνορα ( εντός αυτής και η νότια Ιταλία, Βερόνα- Σικελία, στην οποία κυριαρχούν ακόμα οι ελληνικές παραδόσεις και η αρχαία ελληνική διάλεκτος). Δεν φτάνει που ήθελαν τη δημιουργία αυτού του ανυπάρκτου τεχνητού κρατιδίου, αλλά αφαίρεσαν και από την ελληνική επικράτεια 28 επαρχίες(Κορυτσά, Χιμάρα, Αγίους Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Δέλβινο, Πρεμετή, Πόγραδετς, Τεπελένι,  Κολωνία, Λεσκοβίκι, Ερσέκα, Μοσχόπολη, Αυλώνα, Απολλωνία). Οι Ηπειρώτες όμως, δεν άντεξαν αυτή την αδικία, στις 17 Δεκεμβρίου ύστερα από 3 μήνες αποφάσισαν να εφαρμόσουν στην πράξη το άσμα που είχε πει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης το 1821 « αν λαχταράς την λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις μόνος σου πάρτην αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις!!». 

 Στον τίμιο αγώνα τους, δεν απουσίασε ο ελληνισμός (Μακεδόνες, Πελοποννήσιοι, Κρητικοί, Μεσήνιοι, Αρκάδες, Μανιάτες και από άλλα μέρη της Ελλάδας) και έδωσαν βροντερό παρόν για την ένωση της ιδιαίτερης μας πατρίδας με τον εθνικό της κορμό, τη μητέρα Ελλάδα. Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες, από τα ιστορικά γεγονότα που διδάσκονται στα βιβλία της Ιστορίας, αφαιρέθηκαν τα κείμενα που αναφέρονταν στην Βόρειο Ήπειρο, για να μην δημιουργηθούν εντάσεις ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών που ποτέ δεν ήταν καλές.
Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, υποχρεώθηκε να υποκύψει, δηλώνοντας πως αποδέχεται την υπόθεση αυτή, με τις προϋποθέσεις στο να μπορούν οι κάτοικοι αυτής της αλύτρωτης πατρίδας  να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα όπως και την εκπαίδευση των Βορειοηπειρωτικών αυτών περιοχών.
Στο τέλος του Δεκεμβρίου 1913, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος  μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από το Βουκουρέστι, παρευρέθηκε στην Γενική Συνέλευση των Ηπειρωτών στην οποία του ζητήθηκε να πεί τα αποτελέσματα από τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μέρος της απάντησης του με ιδιαίτερο νόημα είναι η εξής:
« Η σύμφωνος απόφασις της Ευρώπης καταδικάζει το Ελληνικότατον της Ηπείρου τμήμα εις αποκοπήν από της Μεγάλης Πατρίδος (…) »
Την ίδια περίοδο ο ταγματάρχης  Σπύρος Σπυρωμήλιος ο σταυραετός  της Χιμάρας, μη θέλοντας να παραδώσει την ελληνικότατη αυτή περιοχή στους Αλβανούς, στις 9 Φεβρουαρίου ανακήρυξε την αυτονομία της . Αξίζει να αναφέρω ένα μέρος της το οποίο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, διότι το μέρος αυτό από τον λόγο του, είναι και θα είναι ένα αιώνιο «γιατί;» Μία κραυγή δυσαρέσκειας που διαπράττεται ακόμα και στις μέρες μας εις βάρος του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
« Δεν ενωνόμαστε με την Ελλάδα; Δεν θα αποτελέσουμε όμως μέρος του Αλβανικού Βασιλείου. Θα μείνουμε ΕΛΛΗΝΕΣ έχοντας την θρησκεία, τα γράμματα και τη γλώσσα των πατέρων μας. (…) Ο Ελληνικός στρατός που πρόκειται να αποχωρήσει θα θεωρείται πάντα ο εθνικός μας στρατός, τον οποίο θα περιμένουμε πάντα ως ελευθερωτή»
Μόνο από αυτές τις λίγες φράσεις φαίνεται ο πατριωτισμός και η προσφορά του ανθρώπου αυτού για την πατρίδα!
Tον Μάρτιο του 1913, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, ο ελληνικός στρατός, μετά την νίκη στο Μπιζάνι, απελευθέρωσε τα Ιωάννινα. Η Χιμάρα ήταν ήδη υπό ελληνικό έλεγχο από τις 5 Νοεμβρίου 1912, από τον μεγάλο αυτό υπηρέτη του Ελληνικού έθνους. Στο τέλος των Βαλκανικών πολέμων οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έλεγχαν την περιοχή που μετέπειτα ονομάστηκε Βόρεια Ήπειρος. Την ίδια περίοδο, στις 28 Νοεμβρίου, στην Αυλώνα, ανακηρύχθηκε από τους Αλβανούς η ανεξαρτησία της Αλβανίας, υπό την ευλογία της Ιταλίας και του Βατικανού.
Στις 16 Φεβρουαρίου 1914 σχηματίζεται η προσωρινή  κυβέρνηση της Αυτόνομης Πολιτείας Βορείου Ηπείρου με πρόεδρο τον Γεώργιο- Χρηστάκη Ζωγράφο. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και από τις 28 επαρχίες, συμφώνησαν οι 27 για ανεξαρτησία και αυτονομία. Η μόνη που διαφώνησε ήταν η Χιμάρα στην οποία κατά την ομιλία της βροντοφώναξαν: «Εμείς πολεμήσαμε και δώσαμε την ζωή μας για ένωση με την μητέρα Ελλάδα!» και κατά την αποχώρηση τους από την συνέλευση φώναξαν:« Ένωσις ή θάνατος!» και αποχώρησαν.  Έτσι στις 17 Φεβρουαρίου υψώνεται η σημαία της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου στο Αργυρόκαστρο. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν την κίνηση;  Δυστυχώς δεν στάθηκε αλλά μάλλον αντιστάθηκε, δίνοντας εντολή στην φρουρά του Αργυροκάστρου έτσι ώστε  να μην ανυψωθεί η σημαία!!!
Λίγο αργότερα, 17 Μαΐου 1914 υπογράφθηκε το πρωτόκολλο της Κέρκυρας με το οποίο τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις  και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Στην ουσία όμως το πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή διότι το  καλοκαίρι του 1914 κηρύχθηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανακαταλάβει τα εδάφη της Βορείου Ηπείρου. Ήταν φυσικό όμως οι Ιταλοί να ανησυχήσουν με αυτήν την κίνηση και έτσι εκμεταλλεύτηκαν την κήρυξη του πολέμου. Η συμφωνία που υπογράφθηκε στις 26 Απριλίου 1915 στο Λονδίνου προβλεπόταν η δημιουργία του αυτόνομου αλβανικού κράτους από τους Ιταλούς.  Την 10η Αυγούστου 1916, τα ιταλικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν κοντά στους Αγίους Σαράντα . Στις περιοχές της Ηπείρου που κατέλαβαν οι Ιταλοί, ίδρυσαν αλβανικά σχολεία και παρότρυναν τους Ηπειρώτες να στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτά και όχι στα ελληνικά! Έτσι με τις ανθελληνικές ενέργειες των Ιταλών, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός δέχτηκε δοκιμασίες οι οποίες διαρκούν ως τις μέρες μας.
Αρχικά, το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα φαινόταν πως σύντομα θα έβρισκε κάποια οριστική λύση, αλλά τελικά απομακρυνόταν μέρα με την μέρα από το παρασκήνιο. Δυστυχώς στα μέσα του 1920 λόγο του αντικεμαλικού αγώνα στην Μικρά Ασία, το Βορειοηπειρωτικό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Στις 27 Ιουλίου 1920 στην Συνθήκη των Σεβρών δεν συμπεριλήφθη το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Ακολούθησε και η ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου και η φυγή του στο εξωτερικό διέγραψαν οριστικά τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Φτάνοντας σήμερα 98 χρόνια μετά, το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου παραμένει ακόμα κλειστό. Όλο και περισσότερες απόπειρες αφανισμού των Βορειοηπειρωτών πράττει η γειτονική μας χώρα, Αλβανία. Ως Βορειοηπειρώτες, δεν είμαστε ενωμένοι όπως θα έπρεπε.  Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι δηλώνουν απών είτε από συγκεντρώσεις που γίνεται για την ανασυγκρότηση μας, είτε  γενικότερα από την όλη κατάσταση στην πατρίδα μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε λοιπόν; Η άσκηση πιέσεων μέσω διεθνών οργανισμών θα ήταν μια πολύ καλή λύση, και με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχή πίεση, θα τους οδηγήσουν στο να συμμορφωθούν με τους κανόνες για το Διεθνές Δίκαιο.  Δεν είναι πολύς καιρός που πέρασε από την αυτονόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Γιατί το πέτυχαν; Ο πληθυσμός  λοιπόν κινητοποιήθηκε και έκανε γνωστό το ''πρόβλημα'' του! Είναι ώρα να ξυπνήσουν επιτέλους αυτοί που ψηφίζουμε. Ο Ελληνισμός δεν αντέχει άλλη συρρίκνωση. Μέσα σε ενενήντα χρόνια έχουμε χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, περισσότερο και από εκείνο της τουρκοκρατίας. Πρέπει λοιπόν να απευθυνθούμε στον ΟΗΕ και να ζητήσουμε την εφαρμογή των Συνθηκών, στους διεθνής οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προπάντων στην αλβανική κυβέρνηση, προς την οποία έχουμε πολλά να πιέσουμε.

Εάν μία μειονότητα αποφασίσει να αγωνιστεί δυναμικά, τότε θα γίνει γνωστή και θα μπορεί να αγωνίζεται με την πιθανότητα της επιτυχίας. Εάν όμως παραμείνει σε μία ειρηνική κατάσταση τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι να αφανιστεί!

Πηγή: neb.gr

Η Άννα Γκάγκαλη, είναι μαθήτρια με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο. Πριν από κάποιους μήνες, άρθρο της είχε προκαλέσει αίσθηση  κάνοντας το γύρο του διαδικτύου

21 comments:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

anulla min ksexnas ta mathimata sou, oste o patriotismos sou na min paei xamenos.

Ανώνυμος είπε...

δεν φταίει ο Γκαγκαλής, τα Γκαγκαλάκια της ΝΕΒ φταίνε.Δεν το καταλαβαίνεις; Προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατηθούν στην δημοσιότητα αφού τα έχουν σκ@@@@τωσει γενικά.

Nick L. είπε...

Φίλε ανώνυμε μόνο ως αστείος μπορει να χαρακτηριστεί ο σχολιασμος σου! Μια νεα κοπέλα μιλάει εξω απο τα δόντια για ο μείζον θεμα της πατρίδας και λεει αυτα που δεν λενε αυτοι που κατά καιρούς μας εκπροσωπούν! Αν ειναι Δυνατόν!!

Ανώνυμος είπε...

SYNXARITIRIA KOUKLA, NA SE KAMARONOUN OI GONOIS SOU EMOIS OI ELLINES TIS DIASPORAS SAS DIAVAZOUME KAI SAS SYMPARASTEKOMASTE.NA EXEIS KALLI TYXI KAI NA SYNEXISIS NA GRAFIS GIA TIN AGAPIMENI MAS KAI KATHOLOU LYSMONIMENIS -VOREIOU HPEIROU-

Ανώνυμος είπε...

Bravo soy korisi moy, mas kaneis olous perifanouys. H elpida den xathike.

Ανώνυμος είπε...

A RE KOMPLEKSIKOI BOREIOHPEIRWTES. MONO ARNHTIKA MPOROYME NA SKEYTOYME.
SYGXARHTHRIA STO KORITSI, NA SYNEXISEI NA GRAFEI KAI NA MHN THN PTOOYN OI ANWNYMOI GELOIOI

Ανώνυμος είπε...

Ειναι πραγματικά κατάπτυστοι και ελεεινοί τύποι όπως ο/η 11:07 να γράφουν ότι γράφουν! Τα δικά τους κομπλεξ κατωτερότητας ας μην τα εξωτερικεύουν με αυτον τον τρόπο!
Αισχος ανόητα υποκείμενα που θελετε να λέγεστε βορειοηπειρώτες.Τέτοια όντα μας διαλύσανε και μας φέρανε ως εδώ, τέτοια μυαλά σκουριασμένα με κακία και αντιζηλεία δεν μας αφήνουν να δούμε μπροστά!
Και πάλι Ντροπή σου!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

3:51 μάλλον εσύ είσαι τελείως άσχετος, άσχετη!

aristera είπε...

Δε μπορω να αντιληφθω γιατι καποια ατομα συνεχιζουν να απευθυνονται σε μια εφηβη σα να ειναι καθυστερημενη. Τοσο μεγαλη εντυπωση τους προκαλει που ενα ατομο το οποιο σε δυο τρια χρονια απο σημερα με την ψηφο του θα εκλεγει κυβερνηση συνεταξε ενα αρθρο που βριθει μεγαλοιδεατισμου και ανακριβειων!
Διαπιστωνω με μεγαλη μου λυπη πως αυτος ο αθεραπευτος επαρχιωτισμος (βορειοηπειρωτισμος στην προκειμενη περιπτωση) μεταδιδεται και στα νεα παιδια τα οποια προκειμενου να εντυπωσιασουν με τις "γνωσεις" τους παραμεριζουν οτι σπουδαιοτερο τους εχει προικισει η φυση, τη φρεσκαδα τους!

"Εάν όμως παραμείνει σε μία ειρηνική κατάσταση τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι να αφανιστεί!"
Ματια μου δεν εχει αφανιστει κανεις σε καιρο ειρηνης, στον πολεμο αφανιζονται οι μειονοτητες καιτα παραδειγματα ειναι πολλα.

ΑΝΤΙΑΡΙΣΤΕΡΟΣ είπε...

μπολσεβικα μου μαθε να γραφεις, μαθε ιστορια και τοτε ελα να μας πεις για τις μειονοτητες και για τους πολεμους. Μην ξεχνας ότι μέχρι και σήμερα βρισκουν ομαδικους ταφους απο τους συντροφους λενην και σταλην και του θείου ενβερ Nα σας βρει καθαρους ο διάβολος όταν έρθει να σας παρει ΒΡΟΜΙΑΡΙΔΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Aristera, gia ton mpip kavala eisai!

Ανώνυμος είπε...

Άννα κοριτσάρα μας ευχαριστούμε που μας κάνεις περήφανους, τα γραπτά σου δείχνουν ότι η ελπίδα δεν χάθηκε. Εσένα έχουμε ως παράδειγμα κι όχι τα κομπλεξικά μούλικα του Ενβέρη που σέρνονται ακόμα ανάμεσα μας σαν σκουλήκια.

fevggatos είπε...

Μπράβο στο κορίτσι. Μας κάνει περήφανους

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κοπέλα μου!
Είσαι γνήσια Ελληνίδα και σου αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας!
Συνέχισε έτσι.
Όσο για τον "αριστερά" η παρουσία του στο χώρο προκαλεί απορίες για την προέλευσή του. Ο ίδιος δηλώνει Βορειοηπειρώτης αλλά μάλλον για Αλβανός σε διατεταγμένη υπηρεσία μοιάζει.

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε τα κουλα σας απ´την μικρή ρε μπασταρδα που να κουλαθειτε με το δηλητήριο οχιες του χοτζα

Ανώνυμος είπε...

Πολλα μπράβο στην Αννουλα μας κ πολλα συγχαρητήρια στην οικ Γκαγκαλη!!!
Αννουλα προχωρά σε θέλει όλη η χώρα!!!!
Δειξε μας το δρόμο της δόξας κ άνοιξε τα γκριλιδια σε κάποιους πυλο γουσιδες, ίσως έτσι κτλ πόσο εγκληματίες είναι είσαι βάρος του εαυτού τους κ των ίδιων των παιδιών τους!! Κ πάλι σ´ευχαριστω για όλα παρα την ηλικία σου ΜΕΓΑΛΗ μας ΑΝΝΟΥΛΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

eleonora-eleni kokavesi......sou troei ti thesi i Anoula

Αννα Γ. είπε...

να' στε καλά όλοι!! :)

Ανώνυμος είπε...

A ρε Τιποτένιοι! οι περισσότεροι από εσάς είτε είστε γλύφτες είτε ανήκετε σε κανέναν Σύλλογο του Λούτσου! φοβάστε ότι πέρασε η μπογιά σας φοβάστε ότι θα εξαφανιστείτε φοβάστε ότι θα χάσετε την εύνοια αυτών που σας εξουσιάζουν,φοβάστε πολύ απλά ότι κάπια μέρα δεν θα ασχολείτε κανείς μαζί σας με αποτέλεσμα να μην έχετε να ρουφιανέψετε και κανέναν! ΟΥΣΤ κοπρόσκυλα από εδώ σας σιχαθήκαμε ! έχουν δει τα μάτια μου παιδιά 18-20 χρονών να παρακαλάνε να μαζευτούμε να συσπειρωθούμε να πάμε μπροστά ως μια ενιαία φωνή,και κάτι καραγκιόζηδες σας και εσάς που γράφετε από πάνω τα έχετε διώξει στη στιγμή! ΟΥΣΤ ρε λαμόγια έχετε το θράσσος μιλάτε για Β.Ηπειρο την ώρα που ο μεγαλύτερος εχθρός είστε εσείς του ίδιου μας του τόπου,σας έχουμε γραμμένους εσάς και τους Συλλόγους σας και τις γνωριμίες σας.

Υ.Γ Αν είχα την δυνατότητα θα έκανα πράξη την σκέψη του Τσαουσέκου (Τσιγγάνοι) θα κατασκεύαζα πλοία από φελό θα σας έβαζα μέσα και στον αγύριστο όλοι σας.

Που είσαι Σεβαστιανέ να δεις τα παιδιά σου!

Δημοσίευση σχολίου