Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΟΜΟΝΟΙΑ: Ιούνη – Οκτώβρη, η απογραφή των Βορειοηπειρωτών

Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
ΟΜΟΝΟΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Θέμα: Ξεκινάει η προπαρασκευαστική  διαδικασία Απογραφής Ελλήνων Βορειοηπειρωτών

Προκειμένου να προγραμματίσει τη λήψη προπαρασκευαστικών μέτρων για την αναγγελθείσα Απογραφή των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, η Επιτροπή Απογραφής, της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλης Μπολάνος. Στη συνάντηση μετείχε και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Έγινε μια πρώτη εκτίμηση για την αποδοχή που έχει η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, κυρίως στους κόλπους των Βορειοηπειρωτών όσο και γενικότερα στον πολιτικό κόσμο, μετά από επίσκεψη που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος κ. Μπολάνος.
Επισημάνθηκε στα συμπεράσματα της συνάντησης ότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο έχει όμως ζωτική σημασία για την προοπτική των εξελίξεων στην πολιτική κατοχύρωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στα πάτρια εδάφη. Μετά την πλήρη αποτυχία της διαδικασίας που διενεργήθηκε από πλευράς της πολιτείας και η οποία δεν προσέφερε τη δυνατότητα ώστε να καταγραφεί η δυναμική του Ελληνισμού όπως έχει διαμορφωθεί μετά από 20 χρόνια ελευθερίας και δημοκρατίας, θα πρέπει η ΟΜΟΝΟΙΑ να δώσει αυτή την ευκαιρία.
Για το λόγο αυτό η Απογραφή της θα πρέπει και να προσεγγίσει όλους του Έλληνες που ζουν στην Αλβανία ή που για οικονομικούς λόγους προσωρινά ζουν στην Ελλάδα αλλά και παλιές γενιές Βορειοηπειρωτών που έχουν χάσει τα δικαιώματα πολιτογράφησης κατά τρόπο αυθαίρετο την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Επιπλέον η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με  σύγχρονες στατιστικές μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων ούτως ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη φερεγγυότητα.
Σε ότι αφορά στην προθεσμία διενέργειας της Απογραφής ορίστηκε κατ’ αρχήν η περίοδος Ιούνιος – Οκτώβριος 2012.
Η Επιτροπή εξουσιοδότησε τον πρόεδρο κ. Β. Μπολάνο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες διαβούλευσης με πρόσωπα και φορείς σχετικής εμπειρίας στα θέματα στατιστικής, δημοσκοπήσεων και δημογραφίας, ούτως ώστε να καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες στην κατάλληλη φόρμα του Ερωτηματολογίου.
Για τα μέσα Φεβρουαρίου ορίστηκε η συνάντηση των Προέδρων των Παραρτημάτων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με σκοπό να παρουσιάσουν την δική τους πρόταση για τον τρόπο διοργάνωσης του δικτύου των συνεργατών απογραφής, ειδικά τούτο για τις περιοχές που δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένες απ’ το κράτος, ή όπου οι Έλληνες δεν ζουν σε συμπαγείς κοινότητες. Ανάλογη προεργασία για τον εντοπισμό καταλλήλων προσώπων στελέχωσης του δικτύου θα γίνει και στην Ελλάδα απ’ το εκεί κλιμάκιο του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Παράλληλα για τους διαμένοντες Βορειοηπειρώτες και εκτός Ελλάδας έγινε η πρόταση να λειτουργήσει διαδικασία ηλεκτρονικής Απογραφής.
Η Επιτροπή Απογραφής κατέληξε στο γεγονός πως η διαδικασία θα έχει κυρίως χαρακτήρα δημογραφικό, δηλαδή αριθμητικό δυναμικό και γεωγραφία παρουσίας των Ελληνικών κοινοτήτων, και όχι τόσο δεδομένων οικονομικού ή άλλων μεγεθών.
Ταυτόχρονα επιφορτίστηκε απ’ την Επιτροπή ένα μέλος της, εμπειρογνώμονας, να καταρτίσει προϋπολογισμό – προσέγγιση της διαδικασίας Απογραφής Ελλήνων Βορειοηπειρωτών σε όλες της τις φάσεις. Προφανώς ο προϋπολογισμός θα περιοριστεί στα εντελώς απαραίτητα καθώς ο κύριος όγκος εργασίας που αφορά τη συλλογή δεδομένων θα αντιμετωπιστεί από στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ως δωρεάν προσφορά υπηρεσιών.
Το διάστημα αυτό η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα κάνει και όλες τις απαραίτητες ενέργειες  ενημέρωσης για την υπό ανάληψη διαδικασία ειδικά με το διεθνή παράγοντα, ούτως ώστε να αμβλυνθούν φοβίες και προκαταλήψεις περί της διαδικασίας.
Όταν η Επιτροπή θα έχει προχωρήσει σε όλη αυτή την προπαρασκευαστική διαδικασία και έχει ολοκληρωμένη πρόταση θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τη λήψη οριστικών αποφάσεων και ανακοίνωση της έναρξης Απογραφής των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.


Αγ. Σαράντα, στις 31 Ιανουαρίου 2012

Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας


18 comments:

Ανώνυμος είπε...

Προσφερομαι εθελοντικα να βοηθησω στην απογραφη!
Ηλίας Τσάκουλης
Κρανιά Β.Ηπείρου

Παντα Ομονιτης είπε...

"Έγινε μια πρώτη εκτίμηση για την αποδοχή που έχει η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, κυρίως στους κόλπους των Βορειοηπειρωτών όσο και γενικότερα στον πολιτικό κόσμο, μετά από επίσκεψη που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος κ. Μπολάνος."
Και τι λέει αυτή η εκτίμηση; Πως το βλέπουν οι Βορειοηπειρώτες και πως ο πολιτικός κόσμος; Μάλλον δεν θα μας απαντήσετε ποτέ.

"Η επιτροπή εξουσιοδότησε.." Οι επιτροπές έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, δεν είναι εκτελεστικά όργανα. Το προεδρείο και το γενικό συμβούλιο εξουσιοδοτούν. Αλλά μάλλον δεν βόλευε αυτές τις ημέρες ή τα μέλη των τακτικών οργάνων της οργάνωσης δεν είναι αρκετά ικανά για τέτοιες ενέργειες.

"ειδικά τούτο για τις περιοχές που δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένες απ’ το κράτος" Εξηγήστε μας λίγο τι εννοείτε κύριε συντάκτη. Πως μπορεί να διαφοροποιηθεί η διαδικασία στις μεν περιοχές από τις δε;

Ηλεκτρονική απογραφή; Αλοίμονο, η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει αποδείξει ότι έχει μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία. Είστε σίγουροι πως ηλεκτρονική απογραφή και εγκυρότητα βαδίζουν στον ίδιο δρόμο;

"ένα μέλος της, εμπειρογνώμονας" Έχουμε τέτοιο άτομο στην ΟΜΟΝΟΙΑ και τόσον καιρό το κρύβαμε; Εμπειρογνώμονα σε απογραφές πως αποκτήσαμε; Σε πόσες απογραφές έχει λάβει μέρος ως στέλεχος δηλαδή; Γιατί δεν μας λέτε και το όνομά του;

Τιμή και Δόξα στον Ηλία Τσάκουλη από την Κρανιά!

Ανώνυμος είπε...

Να σας πω την επόμενη είδηση; Για να δικαιολογηθούν θα πουν ότι τους εμπόδισαν οι άνθρωποι του Μπερίσα.

Ανώνυμος είπε...

Από το Μπερίσα ζητούσαμε απογραφή βάσει των διεθνώς στάνταρ, εμείς, τώρα, πώς θα την κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα θέσω άπλα ένα ερώτημα:

Μια μονομερή απογραφή τέτοιου τύπου από την Ομόνοια πέρα από καταγραφή πολίτικων πεποιθήσεων τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει στην κοινότητα μας;;;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμ 7.15 θα μπορούσε να προσφέρει μία τεκμηριωμένη άποψη του αριθμού των Βορειοηπειρωτών. Μια τέτοια απογραφή επιβάλλεται ούτως ή άλλως αλλά δεν ξέρω ποιος θα την φέρει εις πέρας. Με βλάκες σαν τον ψηφοφόρο του MEGA από πάνω και άχρηστους σαν τα στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν νομίζω πως έχουμε πολλές ελπίδες.
ο γραφέας του πρώτου σχολίου.

Ανώνυμος είπε...

Κυριε ανωνυμε 10:45 μη υποδηεσαι τον γραφεα του πρωτου σχολιου.Ο σχολιαστης εχει ονοματεπωνυμο...!

Ανώνυμος είπε...

elpizo to blog na to diavaasoun mono voriopirotes
gt an to diavasoun k ali patriotes i ipostirixtes tou agona tis elinikhs mionotitas stin alvania tha gelai mera nixta i tha klei k tha akoui to tragoudi(kapou sti vorioipiro klei mia mana ponemeni)
pera apo afto
as poume oti i antirisis k otidipote alo grafoume gia opiodipote thema oti ine sosta
apo tin ali omos ine ksekatharo k gia to poso prothimi imaste i ine kapii na stiriksoun k
gia na voithisoun genika gia kati kalitero

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

12. 00 Η ΟΜΟΝΟΙΑ έβγαλε την ανακοίνωση ακριβώς γι΄αυτό. Να αρχίζουν οι Αλβανοί να φωνάζουν τα εθνικιστικά τους και να συγκομίζουν εθνικά γαλόνια οι ηγέτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Έχει πέσει πολύ τελευταία η πατριωτική πιάτσα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Χρειάζεται να ανεβούν λίγο οι μετοχές.
Στο Κόσοβο ανακάλυψαν ότι η "αλυτρωτική" VETVENDOSJA, υποκινείτε από τους Σέρβους, ούτως ώστε να έχουν λόγο στη Δύση να λένε ότι οι Αλβανοί είναι αποσταθερωποιητές της κατάστασης και δεν εισακούν στη Δύση! Στο Κόσοβο μπορεί να μη ισχύει αυτό για την VETVENDOSJA, για την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε μας ισχύει 100 τα εκατο

Ανώνυμος είπε...

O GRAFEAS TU PROTU SHOLIU TO EHI APODHIKSI ME TIS PROSFORES TU TO POSO AGAPAI TO HORIO TU QE JENIKA TIN VORJO IPIRO,JAFTO DHEN HRIAZONDE ARNITIKA SHOLJA JATI DHEN POLEMAI UTE JA EPARHOS QE UTE JA PROEDHROS SE KAPJON POLITIKO FOREA

Ανώνυμος είπε...

Κοιτα ποσο καλα την κατεχει την αλβανικη ετουτος ο γραφεας? Αλβανε γραφεα, η Ομονοια δεν εχει αναγκη τις προσφορες σου. IK PIRDHU

Lazaros είπε...

Επισης την ίδια περίοδο θα προσγειωθεί και το διαστημοπλοιο με τους ΕΛ απο τον Σείριο.

Στο καμπο της Δροπολης θα στησουν ολοι μαζι τον χορο με κλαρινα και ντεφια.

Ανώνυμος είπε...

2.13 ise aguro apidhi qe poli allvanos.An perimeni i vorio ipiro apo tetius teneqedhes FIOHOI PU MAS EFAJE.

Ανώνυμος είπε...

Ρε 12:40 σαν πολυ αερα δεν μας κανεις στα κομποσχοινια μας?? Αντε κ κίου απο δω με τα φιδια κ τις πορδες σου!!! Η Ομονοια κ η Β.Ηπειρος δεν εχει αναγκη τις υπηρεσιες τουρκαλβανων..

Ανώνυμος είπε...

1'02 ise poli amorfotos qe adjorthotos, jati to horjo qejete qe esi asholise me trihes kacares

Ανώνυμος είπε...

auto pou mou aresei se auto to blog einai oti oi xeimariotes exoun ginei poio boreiohpitwtes kai apo tous boreiohpirwtes.a re ntoupitzi pou thelete...

Ανώνυμος είπε...

Έλεοοοοοοος , ας σας μαζέψεις κάποιος!

Το μπόγια ρεεεε , φωνάξτε το μπόγια...

Κεραυνιος είπε...

Ανωνυμε 7.41 εσυ απο που εισαι για να χουμε καλο ρωτημα; Γιατι δεν κανεις μια προσπαθεια να καμεις πραξη την "απειλη" σου; Πληκτρα εχεις αλλα απο αρχιδια μαλλον υστερεις

Δημοσίευση σχολίου