Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Πρωτοσέλιδο σε όλο τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου η Ελλάδα

Η Ελλάδα και η νέα συμφωνία με την τρόικα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και τις ιστοσελίδες των ξένων ΜΜΕ. Τα περισσότερα απ' αυτά αναφέρονται με σκεπτικισμό στα νέα μέτρα λιτότητας, επισημαίνοντας πως παραμένει «συνεχώς ανοικτό το ενδεχόμενο» για χρεοκοπία της χώρας».
Τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για να σώσει τις τράπεζες και όχι για να σώσει την Ελλάδα, καθώς, όπως γράφουν, ακόμη κι αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, δεν είναι σίγουρο πως θα αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, αλλά και εξάπλωσής της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το οικονομικό ρεπορτάζ των «New York Times» λέει ξεκάθαρα πως «η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για να πληρώσει ό,τι χρειάζεται ώστε να σώσει τις τράπεζες, όχι όμως και την ίδια την Ελλάδα», καθώς
θεωρεί πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα μέχρι στιγμής που να δίνει την ελπίδα πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αναζωογονήσει την οικονομία της χωρίς την έξοδό της από το ευρώ και την υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος».
«Η Ελλάδα αποδέχτηκε μια σειρά από μέτρα λιτότητας χωρίς προηγούμενο», είναι το πρωτοσέλιδο της γαλλικής «Le Figaro», η οποία συνοδεύει το άρθρο της με μια εξαιρετική συμβολική φωτογραφία που δείχνει την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κυματίζει πάνω από τον Παρθενώνα.
«Οι Έλληνες συμφωνούν σε μια σειρά από νέα μέτρα λιτότητας», είναι το πρωτοσέλιδο της βρετανικής «The Independent», η οποία ωστόσο αναρωτιέται: «Θα είναι αρκετά για τη σωτηρία της χώρας;» Ο βρετανικός «Guardian» ρωτάει ευθέως: «Μέσα ή έξω από το ευρώ: η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο [σ.σ: εννοεί την Κυριακή]». Επίσης προβάλλονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, οι παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών, καθώς και η απόφαση του ΛΑΟΣ να καταψηφίσει τα νέα μέτρα.
Η βρετανική «Telegraph» μιλάει για μια δυσάρεστη «συμφωνία με την τρόικα που ίσως αποδειχτεί ταφόπλακα για την οικονομία της χώρας», ενώ από χθες «τρέχει» στην ιστοσελίδα της ένα δημοσκοπικό ερώτημα προς τους αναγνώστες της με τίτλο: «Μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη;». Οι απαντήσεις που ήταν στη διάθεση των αναγνωστών ήταν: α. Ναι, αν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας, η οικονομία μπορεί να ανακάμψει. β. Όχι, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού κάνει την τελευταία ευκαιρία σωτηρίας να απομακρύνεται. γ. Είναι πολύ νωρίς για να απαντήσει κανείς.
Στις ανταποκρίσεις δίνεται έμφαση στις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «κανένα έθνος δεν μπορεί να αντέξει τη λιτότητα όταν έχει να την αντιμετωπίσει κάθε μέρα χωρίς να βλέπει φως στο τούνελ» και ότι «η δυστυχία που θα δημιουργηθεί είναι ικανή να πυροδοτήσει μια μεγάλη κοινωνική έκρηξη». Επίσης γίνεται αναφορά και στην επιστολή του μεγαλύτερου σωματείου των ελλήνων αστυνομικών προς την τρόικα, με την οποία την προειδοποιούν ότι θα εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά των εκπροσώπων της για «εκβιασμό, συγκεκαλυμμένη κατάργηση ή διάβρωση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας».
Τέλος, τα γερμανικά ΜΜΕ προτάσσουν από την Παρασκευή την απόφαση του ΛΑΟΣ να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία, τονίζοντας ότι «το δεξιό κόμμα φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία», ενώ παρατηρούν ένα ολοένα αυξανόμενο αρνητικό κλίμα των ελλήνων πολιτών απέναντι σε οτιδήποτε γερμανικό.
www.tovima.gr/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου