Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι ανησυχίες μιας 15χρονης Βορειοηπειρώτισσας


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!!
της Άννας Γκάγκαλη
Αν γινόταν καταγγελία της Αλβανίας στους διεθνής οργανισμούς για τρομοκρατία σε βάρος των εκεί  Ελλήνων της Β. Ηπείρου, αν ζητούσαμε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας για αυτονόμηση της Βόρειας Ηπείρου, δεν θα είχαμε σήμερα του μεγαλοϊδεατισμούς της ΄΄Μεγάλης Αλβανιας΄΄ και, συνολικά, θα ήμασταν πράγματι ο παράγοντας σταθερότητας στη Χερσόνησο του Αίμου.
Έχουμε πάψει να αντιδρούμε, να κρίνουμε, να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε, έχουμε γίνει πολιτικά ζόμπι. Επιτέλους, ας διαβάσουμε λίγο Αριστοτέλη, λίγο Πλάτωνα. Πώς ονομαζόμαστε ΄΄πολίτες΄΄ αν δεν ασχολούμαστε με τα ΄΄πολιτικά΄΄;
Η μελέτη της Ιστορίας είναι αυτή που θα μας δώσει πίσω την χαμένη μας κριτική σκέψη και θα μας απομακρύνει από τα νύχια αυτών που θέλουν να κατευθύνουν τη σκέψη και τη κρίση μας. Οι ασχολούμενοι με την παιδεία από κάπου πήραν την μόρφωση τους. Το σχολείο και το πανεπιστήμιο είναι οι κύριοι φορείς της εκπαίδευσης. Όταν όμως από εκεί δεν διδάσκεται η σωστή μόρφωση είναι λογικό να γίνονται λάθος ενέργειες. Παράδειγμα είναι η αφαίρεση των κεφαλαίων από την ύλη που διδάσκεται στα σχολεία στο μάθημα της Ιστορίας. Πουθενά δεν αναφέρονται τα γεγονότα της Β. Ηπείρου με αποτέλεσμα όταν σε ρωτάνε την καταγωγή σου και λες: «Είμαι από την Β. Ήπειρο» κατευθείαν να σου δίνουν την απάντηση: « Αα είσαι από την Αλβανία δηλαδή..».
Το ίδιο γίνεται και με την Κύπρο και πόσο μάλλον με τις εθνικές εορτές που αρκετοί σημερινοί λένε ότι το 1940 πολέμησαν οι Έλληνες κατά των Τούρκων, ενώ σε άλλους τομείς όπως είναι τα αθλητικά ή τα καλλιτεχνικά θέματα τα ξέρουν όλα φαρσί! Οι Σκοπιανοί ζητούν να ονομάζονται ‘’ Μακεδονία’’; Αυτό λέγεται κλοπή εθνικού ονόματος και οι Έλληνες θα έπρεπε να κάνουν αντεπίθεση! Οι Έλληνες έχουμε ακόμη ένα ελάττωμα: σε περίοδο ειρήνης δεν είμαστε ποτέ ενωμένοι. Ο ένας κοιτάει πώς να βγάλει το μάτι του άλλου, όπως άλλωστε είναι ο ελληνικός τρόπος.
Άραγε, ποια θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στο ζήτημα των Αλβανών για την αναγνώριση της μειονότητας στην χώρα μας και αποζημιώσεις των Τσάμηδων; Προσφυγή στον ΟΗΕ να είναι η ελληνική απάντηση, για τα βασανιστήρια που επί δεκαετίες δέχονται οι Βορειοηπειρώτες. Δεν χρειάζονται αποδείξεις για τα γεγονότα αυτά, αφού ήδη οι αποδείξεις είναι ζωντανές, βλέποντας τους συμπατριώτες μας να διηγούνται όλα όσα έζησαν με κάθε λεπτομέρεια.
Δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν, αλλά όλοι διεκδικούν από εμάς! Αυτό το παρανοϊκό γεγονός μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί.

Μια επίσκεψη αντιπροσώπων διεθνών φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία θα ήταν το ισχυρότερο χτύπημα. 

( Δέν παίζει ρόλο η ηλικία στις γνώσεις αλλά το πώς τις αξιοποιεί κανείς)

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου! 

http://www.neb.gr

21 comments:

Ανώνυμος είπε...

δεσποινίς Γκάγκαλη πείτε μου ότι είστε από το Δέλβινο και θα το χαρώ , και αν είστε του Βάσο Γκάγκαλη θα το χαρώ διπλά.

Πύρρος είπε...

Χρυσό μου κορίτσι οι σκέψεις σου παραείναι έξυπνες για να μπορέσουμε να σε πιστέψουμε.
Αν όμως πραγματικά εσύ είσαι η συγγραφέας, οι αλήθειες που αναφέρεις με ειλικρίνεια έχουν τέτοια δύναμη που ισοπεδώνει όλους αυτούς που θέλουν να λέγονται πολιτικοί.
Εύγε σου, Αννούλα μου!
Πάντα πίστευα και πιστεύω ακράδαντα στη ΝΕΟΛΑΙΑ.

Παναγιώτης Μπάρκας είπε...

Αγαπητή μου Άννα,
Σε διάβασα σήμερα εδώ τυχαία, αλλά, όπως λέει καμιά φορά η περίπτωση είναι και ο βασιλιάς της επιτυχίας.
Λογικό είναι. Μια τέτοια τοποθέτηση από ένα κορίτσι μόλις 15 ετών μόνο χαρά και ελπίδα σου δίνει. Εύγε σου!
Επίτρεψέ μου όμως να κάνω μια μικρή παρατηρησούλα και ασφαλώς ένα σχόλιο σχετικά μ' αυτή.
Δεν ξέρω αν ο τίτλος είναι δικό σου. Είναι σωστός. Επίτρεψέ μου να του βάλλω αντί για δύο θαυμαστικά τρία, τέσσερα... ερωτηματικά.
Επισημαίνω αυτό διότι η κοινότητα των Ελλήνων βορειοηπειρωτών, έπαψε να διεκδικεί εθνικά δικαίωμα.
Και συμβαίνει έτσι ακριβώς γι΄αυτό που εσύ τόσο σωστά λες. Επειδή δεν γνωρίζει την ιστορία της,την ανεπανάληπτη πολιτιστική και γενικότερα ιστορική κληρονομιά της, δεν γνωρίζει τις θυσίες των προγόνων μας. Συνεπώς δεν έχει ούτε στόχους. Το χειρότερο είναι που η πολιτική αρχή στο χώρο μας, (και εννοώ εδώ συγκεκριμένα την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, η οποία δυστυχώς έχει καταλάβει κάθε συλλογικό κύτταρο στην κοινότητά μας), στρέφεται με μανία εναντίον κάθε τέτοιας προσπάθειας. Συμβαίνει έτσι διότι από την μία είναι ανίκανη και από την άλλη,αν ο στενός διοικητικός κύκλος της κάνει κάτι τέτοιο , θα χάσει τα προσωπικά προτερήματα και οφέλη που απορρέουν από την αλβανική πλευρά.....
Διεκδικούμε;;;;;! Όχι. Αν θα διεκδικούσαμε όντως θα ήμασταν, όπως μέχρι την συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1949. Ο ρυθμιστικός παράγοντας των ισορροπιών στην μεταπολεμική Βαλκανική και Ευρώπη.
Δυστυχώς σήμερα, το δικό μας εθνικό θέμα αξιοποιείται για να κλείσουν, Αθήνα και Τίρανα, καμιά δύσκολη τρύπα στις σχέσεις τους.Και χρησιμοποιούν για υπογραφές τους δικούς μας εκπροσώπους, οι οποίοι επειδή δεν ξέρουν αυτά τα γράμματα που εσύ λες, απλώνουν το μεγάλο δάχτυλο του αριστερού χεριού να το βάλουν στο χαρτί αντί της υπογραφής και το το δεξί σε καμιά επιταγή με το όνομά τους.
Δεν θέλω, ούτε να σε πληγώσω, ούτε να σε δηλητηριάσω. Είσαι ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα και πιστεύω σου χρειάζονται εφόδια για να είσαι περισσότερο δυνατή στο μέλλον. Κατόπι, δεν στα λέω προσωπικά, τα λέω να τα διαβάσουν και οι άλλοι. Εσύ αξίζεις μόνο επαίνους και καλά κάνεις που δεν μπαίνεις σε χωράφια συγκεκριμένα των αγρίων της πολιτικής μας, αλλά ούτε μη επιτρέπεις να σε κάνουν αύριο δικό τους πλασέ.

Παναγιώτης Μπάρκας

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου κοριτσάκι μου, τέτοια να βλέπουμε και να χαιρόμαστε!

Αννα Γ. είπε...

Παναγιώτη, μπορεί να μην διεκδικούμε αυτά που μας έχουν ήδη πάρει, αυτά που μας ανήκουν αλλά ο τίτλος ίσως θα ήταν μια καλή παρακίνηση σε όσους φυσικά ασχολούνται με το Βορειοηπειρωτηκό ζήτημα να κάνουν κάτι παραπάνω, να προσπαθήσουν για το καλύτερο της ιδιαίτερης μας πατρίδας και ίσως κάτι να επιτευχθεί μέσα από όλο αυτό. Όσο για την πολιτική, όχι δεν ασχολούμαι και δεν θέλω να μπλεχτώ στα ζητήματα των δήθεν αυτών ανθρώπων. Πάντως ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

Αννα Γ. είπε...

@ Ανώνυμος από το Βουλιαράτι είμαι και είμαι συγγενής του. Όσο για εσένα Πύρρο, δεν τα έβγαλα όλα αυτά από το μυαλό μου. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με την ιδιαίτερη πατρίδα μου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με το θέμα. Έτσι μέσα από το παραπάνω κείμενο έκανα μία γενίκευση! :)

Ανώνυμος είπε...

αφηστε τα φληναφηματα και τις πομφολυγες...και πιαστε τα οπλα....ενωσις η θανατος...περιμενω εθελοντες

Ανώνυμος είπε...

http://www.google.gr/webhp?sourceid=toolbar-instant&hl=el&ion=1&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4TEUA_elGR458GR459&fb_source=message#sclient=psy-ab&hl=el&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4TEUA_elGR458GR459&site=webhp&source=hp&q=ΟΙ%20αν

exei kanei thrausi h mikri, edo deite...einai to prosopo tis imeras sta blog

αριστερα είπε...

Λοιπον Αννα, αν ερχοταν μια διεθνης επιτροπη να διερευνησει τις καταγγελιες για τρομοκρατια εις βαρος των Ελληνων της Αλβανιας θα συναντουσε τα εξης:
1 Ελληνα Υπουργο
4-5 Ελληνες πρωην Υπουργους
Ελληνες διευθυντες υπουργειων
Ελληνα προξενο της Αλβανιας στην Ελλαδα
Δεκάδες ελληνες ακαδημαικους
Ελληνιδα Προεδρο των Μειονοτητων η οποια δηλωνει οτι οι μειονοτητες απολαμβανουν ολα τα δικαιωματα τους
Και πολλα πολλα αλλα, μην καθομαι τωρα να στα αραδιασω.
Και αν πιστευεις και εσυ πως ολοι οι παραπανω ειναι προδοτες, πρεπει να συμβιβαστεις με την ιδεα οτι ανηκεις σε μια φυλη προδοτων.
Και πιστεψε με οι Ελληνες κοιταμε πως να βγαλει ο ενας το ματι του αλλου οχι μονο σε καιρο ειρηνης!

Να σου ζητησω και μια χαρη, μην επιτρεψεις σε κανεναν να δηλητηριασει την ψυχη και το μυαλο σου.

Lazaros είπε...

οντως

Γέμισε το Internet με το αρθρο της
μεχρι και στον Στοχο το είδα



Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω καθόλου με τον αριστερά. Καθολου ομως,

Αννα Γ. είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Όχι δεν επηρεάζομαι από κανέναν. Όσο για τον Στόχο και εμένα μου έκανε πολύ εντύπωση Λάζαρε!

Ανώνυμος είπε...

διάβασα με προσοχή το "άρθρο" της Άννας, μόνο που λυπάμαι πολύ γιατί δεν είναι ακριβώς της Άννας!
Αν διαβάσεις με προσοχή και της απαντήσεις που δίνει το καταλαβαίνεις!!!
Καλοστημένα βεγγαλικά από τα καλόπαιδα της ΝΕΒ γι α να ξαναβγούν στην επικαιρότητα, και τα καταφέρνουν μια χαρα!!!!

Ανώνυμος είπε...

ola gia to swmateio!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραία οσα λεει η Αννα.Εχω μια σημαντικη ερωτηση και θα ηθελα απαντηση : Αννα εισαι μονο 15 ετών?
Επειτα ολοι κατενθουσιαστηκαν με την αποψη(?) τον λογο(?) τις ιδεες(?) τησ <> και πραγματικα δεν βρισκω το λογο!δεν ειναι ουτε το πρωτο <> ουτε το τελευταιο που εχει και αποψεις και λογο και πραγματκες ιδεες και θαρρος της αποψης και και και.......δεν ξερω αν ειναι λκολπο της ΝεΒ αλλα ξερω οτι δεν ειναι 15 ετων αλλα λιγο μεγαλυτερη και επηρεασμενη απο κατι που διαβασε ή που ακουσε!Εχει βασεις και ενδιαφερον για τον τοπο της και ενα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ για αυτο!!Για αυτο το μπραβο και τα συγχαρητηρια και για τιποτα αλλο!

Ανώνυμος είπε...

bravo pou ena koritsi 15 xronwn mporei kai skeutetai kai grafei me tetoio tropo,asxeta me to th grafei pou den me briskei symfono giati h istoria einai ypokeimenikh kai epeidh les oti exeis diabasei pola biblia tha sou synistousa epeidh eisai akoma 15 xronwn na diabazeis ta psila gramata,giati sta megala gramata fenontai na symfenwnta kai oi propaganda kathe merias.
kai panta prepei na eimaste poio epifilaktikh gia poio logo ginontai kai grafontai merika pragmata

Ανώνυμος είπε...

Και αναρωτιόμουν θα εμφανιστούν δεν θα εμφανιστούν να την πούνε στο κορίτσι . Γιατί δεν ψάχνεται το προφίλ της να δείτε αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ,πόσο χρονών είναι ποια γράμματα διαβάζει τη μουσική ακούει κτλπ΄;

αντι αντι είπε...

Αννα μου δυστυχως δεν εχει 'πολλα' βιβλια που να μιλανε για το βορειο τμημα της Ηπειρου...περισσοτερα ειναι τα αρθρα και τα σχολια στο διδικτυο που ισως και απο κει να επηρεαστηκες,και βεβαια απο τα οσα ακους απο τους γονεις και τον κυκλο σου.
Οσων αφορα τις επιδιωξεις μας,ειλικρινα ειναι ενα μεγαλο θεμα που πιστεψε ξεπερνα και τον καθε μαλακα πολιτικο,εκπροσωπο μας στη Αλβανια αλλα και στην Ελλαδα..ειναι τα συμφεροντα.
Εδω και 90 χρονια ειναι αυτη η ιστορια..

Ανώνυμος είπε...

κε ανωνυμε 10κ28 δεν κοιταμε γιατι δεν χρειαζεται να χρησιμοποιουμε τους ηλεκτρονικους <> αφου μπορει με ειλικρινια να απαντησει η ιδια!δεν <> στο κοριτσι απλα καποια πραγματα φαινονται!για παραδειγμα η ηλικια της,οι αποψεις της!Δεν εχει να λεει το τι διαβαζει και τι μουσικη της αρεσει!!!!!

Αννα Γ. είπε...

@αντι αντι υπάρχουν πολλά βιβλία για το χώρο μας,αρκεί να τα ψάξεις και να τα διαβάσεις. Βέβαια και το οικογενειακό περιβάλλον βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό.

Αντι αντι είπε...

Επειδη ως μεγαλυτερος,τυνγχανει να εχω ψαχτει πολυ πιο πριν απο σενα και βεβαια πολυ περισσοτερο..αν εννοεις τα 10-12 βιβλια πολλα,τοτε εχουμε διαφορετικη μοναδα μετρησης..
Επιπλεον σε ολα αυτα τα βιβλια δεν βλεπεις καμια διαφορα μεταξυ τους..ειναι ολα copy paste..με λιγο σαλτσα παραπανω.
Ολα στηριζονται,λιγο στον ρενε πυω,πουκεβιλ,αχιλλεα λαζαρου,δεδε,στραβων,..συγγραφεις οπως κορμαλης,χατζηαντωνιου και υφαντης...οσων αφορα τα ιστορικα,απο κει και περα θα βρεις πολλες παραλλαγες με προσωπικες ιστοριες και σχολιασμους.
Ομως χαιρομαι που εισαι ετσι..μου θυμιζεις εμενα στα νιατα μου..ελπιζω να μην ξενερωσεις οταν καταλαβεις τι παει να πει συμφεροντα οικονομικα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη Ανα για ποια δικαιωματα μας μιλας?το χωριο σου οι βουλιαρατες ειναι αναγνωρισμενο και εντασεται στην εληνικη μοιονοτικοι ζωνη ποια δικαιωματα την γλωσα σας την μιλατε στους βουλιαρατες, το εληνικο σχολειο στο Αργυροκαστρο λειτουργει κανονικα, δηλαδη εσυ πες μου τι διεκδικεις αφου μενεις στην Ελλαδα οι Ελληνες της Αλβανιας γιατι δεν βγαινουν στους δρομους για να αποκτησουν τα δικαιοματα τους?και αμα το παμε περι μαρτυριες σου βρισκο και εγω αμα θελεις μαρτυριες για να σου πουν τι εγεινε στην τσαμουρια....

Δημοσίευση σχολίου