Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση Κουμουτσάκου στην Ε.Ε. για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία


Τις προκλήσεις και παράνομες πρακτικές των αλβανικών αρχών κατά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία θέτει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως καταγγέλλει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, ομάδα ανδρών της αλβανικής αστυνομίας, καταπατώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, χωρίς να επιδείξουν ένταλμα εισαγγελικής αρχής, εισέβαλαν βίαια και με καλυμμένα τα πρόσωπα στην οικία του προέδρου της μειονοτικής οργάνωσης "Ομόνοιας", της Περιφέρειας Κορυτσάς και αντιπροέδρου του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον (MEGA), κ. Ναούμ Ντίσο.

Προκάλεσαν μάλιστα σοβαρές φθορές εντός της κατοικίας του». «Τα γεγονότα αυτά», προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος, «έγιναν σε συνέχεια καταφανώς αβάσιμων κατηγοριών για δήθεν "βεβήλωση τάφων" στη Μπομποστίτσα Κορυτσάς -κάτι που αποτελεί σκόπιμη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις κατασκευασμένες κατηγορίες κατά του ελληνικής καταγωγής αλβανού πολίτη, Ναούμ Ντίσο».
Όπως υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, η περίπτωση Ντίσο αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο, σε μια σειρά αντιμειονοτικών ενεργειών των αλβανικών αρχών, όπως εκείνα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διαδικασίας απογραφής. Σημειώνει μάλιστα, πως οι πρακτικές αυτές των αλβανικών αρχών εφαρμόζονται κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου το αλβανικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (για παράδειγμα περιοχές Κορυτσάς, Πρεμετής, Λεσκοβικίου, Χιμάρας κ.ά.).
Με βάση τα παραπάνω, ερωτά την Κομισιόν αν είναι ενήμερη για τα εν λόγω γεγονότα και αν θεωρεί ότι η Αλβανία, που επιδιώκει να είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, ικανοποιεί τα κριτήρια για πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
NAFTEMPORIKI.GR

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου