Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Λεσινίτσιώτες και Δροβιανίτες έκοψαν βασιλόπιτα στη Βόρειο Ήπειρο

Η κοπή της βασιλόπιτας έχει μετατραπεί σαν την κορυφαία και κάποιες φορές τη μοναδική εκδήλωση για πολλούς βορειοηπειρωτικούς συλλόγους. Πολλές φορές μάλιστα δεν χάνεται μόνο η ουσία αλλά προσβάλλεται και αυτό το σπουδαίο και πανάρχαιο ελληνοχριστιανικό έθιμο που στοχεύει στην ομοψυχία των κοινωνικών συνόλων (οικογένεια, ενορία, κοινότητα κλπ).
Την ουσία του τελετουργικού, θέλησαν να εφαρμόσουν οι αδελφότητες των Λεσινιτσιωτών και των Δροβιανιτών αφού αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους για να κόψουν τη βασιλόπιτα και όχι όπως συμβαίνει συνήθως, με τους συλλόγους να καλούν τους εναπομείναντες στα χωριά να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στην Αθήνα.
ΟΙ ΛΕΣΙΝΙΤΣΙΩΤΕΣ
Με πρωτοβουλία της αδελφότητας στην οποία προεδρεύει ο γνωστός γιατρός Άλκης Παππάς,

οι Λεσινιτσιώτες έκοψαν την βασιλόπιτα χθες (25/2/2012), σε ψυχαγωγικό κέντρο στην πόλη των Αγίων Σαράντα. Η Λεσινίτσα είναι από τα μεγαλύτερα χωριά όχι μόνο της επαρχίας Δίβρης αλλά και του νομού και λόγο του ορεινού τοπίου, είχε γνωρίσει και την εσωτερική ξενιτειά πολύ πριν το 1990. Στην πόλη των Αγίων Σαράντα είναι εγγεγραμμένες πάνω από 100 οικογένειες Λεσινιτσιωτών με τις περισσότερες εξ’ αυτών και κυρίως οι ηλικιωμένοι, να συνεχίζουν να ζουν στην πόλη. Αυτός ήταν ο λόγος που η εκδήλωση αποφασίστηκε  να γίνει στους Αγίους Σαράντα, δίνοντας μεγάλη χαρά στην τρίτη ηλικία αλλά και στους νεότερους που είχαν έρθει απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Δεν συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα εκτός από το βουλευτής του ΔΚ κ. Κώστας Μπάρκας και ο Αντίπεριφερειάρχης Αυλώνας  κ. Γκιεργκι Μάνος οι οποίοι έχουν σχέσεις συγγένειας με τη Λεσινίτσα.








ΟΙ ΔΡΟΒΙΑΝΙΤΕΣ
Την ίδια μέρα το βράδυ, έκοψαν την πίτα στο χωριό τους και οι Δροβιανίτες. Η προτωβουλία εδώ ανήκει στον δημογέροντα του χωριού κ. Παύλο Τάτση και τον εκπαιδευτικό-δημοσιογράφο κ. Βασίλη Καλύβα.  Συμμετείχαν αρκετοί από την Αθήνα  αλλά και από την Πάτρα όπου υπάρχει σημαντική κοινότητα Δρωβιανιτών. Πολλοί ήταν και οι επίσημοι σε αυτή την εκδήλωση αφού τους τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Νίκος Κοτροκόης  που συμμετείχε οικογενειακός, ο βουλευτής του ΔΚ κ. Κώστας Μπάρκας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γκιεργκι Μάνος, ο έπαρχος κ. Θέμης Καίσης, ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας, ο Βαγγέλης Παππαχρήστος κ.α.   

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους Λεσινιτσιώτες,για την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας(κοφτόπιτα).

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιες πίτες αξίζουν γιατί τονώνουν το ηθικό του κοσμάκη μας. Όπως είδατε όμως έλειπαν οι ηγέτες. Αυτοί είναι για Αθήνα, Πάτρα και Λάρισα. Αυτούς εδώ άστους να κουρεύονται.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και στον Πρόξενο. Σε τέτοιες εκδηλώσεις ενωτικές ευχόμαστε να παραυρίσκεται και στο μέλλον. Στις εκδηλώσεις του Ντούλε και του Κίτσιου είναι καλά και για τον ίδιον να βρίσκει λόγους να μην παραυρίσκεται. Και οι δύο θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη στήριξή του για λόγους τους, όχι για τον κόσμο, τον οποίο έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια...

Ανώνυμος είπε...

Eleipan oi ygetes, giati kalesan papa. Aftoi tha emfanistoyne sarakostina san oi sothres mas (?????)

Δημοσίευση σχολίου