Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία απαγορεύεται να μεταφέρουν κεφάλαια στις μητρικές τους στην Ελλάδα

Υποκαταστήματα Alpha Bank στην Αλβανία
Οι ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται  στην Αλβανία, επισήμως, πλέον, απαγορεύεται να μεταφέρουν πλούτο προς τις μητρικές τράπεζες τους.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της Τράπεζα της Αλβανίας αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη απόφαση αυτή,  με την οποία, δεν θα επιτρέπει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και την Alpha Bank να μεταφέρουν κεφάλαιά τους στις μητρικές τράπεζες στην Ελλάδα.


Ο νέος τραπεζικός νόμος εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στο Κοινοβούλιο κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να κάνει  ασφαλέστερες τις καταθέσεις των Αλβανών στις τράπεζες, τοποθετώντας ουσιαστικά τις ελληνικές τράπεζες υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Αλβανίας.

Με το νόμο αυτόν, η Τράπεζα της Αλβανίας κόβει  το δρόμο της εκροής κεφαλαίων από τα παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών προς  τις μητρικές τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτόν, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα,  διαχωρίζει  η Τράπεζα Αλβανίας τον δεσμό  των δύο ελληνικών τραπεζών με τις μητρικές στην Ελλάδα, ώστε να λειτουργούν όπως και οι τράπεζες της Αλβανίας.

Η εφαρμογή αυτής της διάταξης αναφέρεται συγκεκριμένα ως προς τις δύο ελληνικές τράπεζες και μελλοντικά, ίσως, εφαρμοστεί και σε άλλες τράπεζες, ωστόσο για τις ελληνικές τράπεζες κρίθηκε ως απαραίτητο μέτρο λόγω των οικονομικών δυσκολιών που διανύει η ελληνική πολιτεία μετά από μακρά περίοδο ύφεσης, σημειώνει το  αλβανικό δημοσίευμα.
--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου