Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας παρασημοφόρησε τον Βορειοηπειρώτη ποιητή Νίκο Κατσαλίδα

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι παρασημοφόρησε χθες με τον τίτλο του "Μεγάλου Καλλιτέχνη" τον ποιητή, συγγραφέα και μεταφραστή Νίκο Κατσαλίδα, ο οποίος κατάγεται από την Άνω Λεσινίτσα των Αγίων Σαράντα.
Η νέα διάκριση προς το Νίκο Κατσαλίδα αποτελεί δείγμα της προσφοράς του στα ελληνικά και τα αλβανικά γράμματα, καθώς θεωρείται ως ένας από τους λίγους Έλληνες μειονοτικούς ποιητές που γράφει ποίηση με την ίδια ευχέρεια ποιητικού λόγου στις δύο γλώσσες.

Στην Αλβανία θεωρείται ένας από τους πιο διακεκριμένους και ταυτόχρονα πιο παραγωγικούς ανθρώπους των Γραμμάτων. Μάλιστα, για το έργο του έλαβε τιμητική θέση στο πρόσφατα εκδοθέν Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας.
Τριάντα ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και μια συλλογή διηγημάτων συνθέτουν το πολυσχιδές έργο του Νίκου Κατασαλίδα, ο οποίος έχει επίσης πλούσια μεταφραστική δραστηριότητα, με τη μετάφραση στα αλβανικά του Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη να κατέχει ξεχωριστή θέση. Για τη μετάφραση αυτή τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο "Ασημένια Πένα" του \υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας.
Την περίοδο 2000-2001 διετέλεσε υπουργός πάρα τω Πρωθυπουργώ για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων, ενώ για πολλά χρόνια χρημάτισε μορφωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα.
Είναι 63 ετών και ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.
Παναγιώτης Μπάρκας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

καλός υπηρέτης των αλβανών

Ανώνυμος είπε...

Ο μεγαλύτερος φιλέλληνας ο κύριος Κατσαλίδας. Μορφωτικός ακόλουθος της Αλβανικής Πρεσβείας, το έργο του τεράστιο , οι πολιτιστικές δραστηριότητες τις οποίες οργάνωσε στο παρελθών (Ανεξάρτητα που εμείς οι απλοί άνθρωποι την εποχή του Χότζα όλους τους εργαζομένους στις πρεσβείες τους θεωρούσαμε σπιούνους , στις δημοκρατίες δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο ) έχουν κάνει τους Αλβανούς να σκέφτονται Ελληνικά. Αξέχαστο το έργο του !!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τα μεγάλα λόγια είναι φτώχια. Το μεγάλο έργο που το βλέπετε? τον θεωρείτε μεγάλο φιλέλληνα και όχι έλληνα ?
Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.
Ο δάσκαλος για μένα Κατσαλίδας εάν στο αίμα που κυκλοφορεί στις φλέβες του είχε μεγαλύτερο ποσοστό < ελληνικών αιμοπεταλίων> θα μπορούσε να βοηθήσει καλύτερα την Β.Ηπειρο.
Εάν διαθέτει καιρός να το αναδείξει με πράξεις

Ανώνυμος είπε...

na einai kala to (palikari)... efage me ton Xotza... troi kai me ton Samara...! ton ksero prosopika kai symfono me ton 1 & 3!

Δημοσίευση σχολίου