Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Έσκασε σκάνδαλο μεγατόνων με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο της Αλβανικής Κυβέρνησης

Ο διάλογος των δύο υπουργών σε βίντεο.
Ο ένας παραδέχεται τη  γνησιότητα του βίντεο και ο άλλος κάνει λόγο για μοντάζ
Ο «Βορειοηπειρώτης» σε προηγούμενο δημοσίευμα του, είχε περιγράψει τα μαύρα σύννεφα πολιτικών σκανδάλων που κυκλώνουν τα Τίρανα. Έχει καιρό που στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια συζητούνται διάφορα και είναι επίσης γνωστό ότι όταν μιλάμε για διαφθορά στην Αλβανία δεν είναι απλώς κάτι συνηθισμένο, είναι  ένα φαινόμενο που φαίνεται η κοινωνία να είναι συμβιβασμένη και εδώ είναι το τραγικό. Είναι άλλο όμως να ακούς κάτι και άλλο να βλέπεις στην τηλεόραση δύο υπουργούς να κάνουν παζάρια…
Πρωταγωνιστής ο Ιλίρ Μέτα πρόεδρος του «αριστερού» κόμματος LSI σύμμαχο στον κυβερνητικό σχηματισμό του Μπερίσα. Κατέχει τη θέση του αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης και του υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας. Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Αλβανίας "Top Channel" στην εκπομπή "Fiks Fare" του διάσημου, ελληνικής καταγωγής, δημοσιογράφου, Φίλιππα Τσάκουλη, πρόβαλε  βίντεο, διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, που ελήφθη το Μάρτιο του 2010, όταν ο κ. Μέτα ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Μέτα συνομιλεί με τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Ντρίταν Πρίφτι, από τον οποίο απαιτεί την παραχώρηση- χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού -άδειας λειτουργίας με εκχώρηση (δικαιωμάτων) για υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σε συγκεκριμένη εταιρία.

Στο βίντεο, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν χθες το βράδυ, ακούγεται ο κ. Μέτα να λέει ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας προσφέρει ως προμήθεια 7%, που αναλογεί σε 700.000 ευρώ, για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, από την αλβανική κυβέρνηση και τον Αλβανό πρωθυπουργό. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης επανειλημμένα είχε κατηγορήσει τον κ. Μέτα και διάφορα στελέχη του κόμματός του (Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, ως εμπλεκόμενους σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Μέτα αρνείται τις κατηγορίες, κάνει λόγο για μοντάζ, ζήτησε από την δικαιοσύνη να προχωρήσει στις έρευνες και δε θα κάνει χρήση της βουλευτικής ασυλίας.
 Ο Ντριτάν Πρίφτι όχι μόνο επιβεβαίωσε το διάλογο με τον πρώην πρόεδρο του (διεγράφη από το LSI πριν λίγους μήνες) αλλά έδωσε και νέα στοιχεία.
 Ο Μπερίσα, αρκέστηκε να πει ότι εκτιμάει την «ευθιξία» του Ιλίρ Μέτα για να μην κάνει χρήση της βουλευτικής του ασυλίας.  

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

An eixe sinvi edho stin athina ayto,se enamina eixame proeres eklloges.Eki stin allbania dhen ksero ti perimeni o llaos?!!!!

Ανώνυμος είπε...

Asto file to ti tha ginotane stin ellada to kserome kalla oloi,den iparhun magalitera llamogia apo tous ellines politikous,aytoi den pezoun me xiliades me ekatomiria kai ano,o Tzohatzopoullos to remali ksodepse sto Parisi ena ekatomirio otan ksanapantreytike sta 72 o salemenos geros tou PASOK

Ανώνυμος είπε...

O tavos pou pige sto LSI me ton Ilir Meta,dhen iksere?dhen rotage?Tou laxiston glitose tin periousia tou kai ta prostima,kai tora katifora......

Ανώνυμος είπε...

ton ksera ppp....

Δημοσίευση σχολίου