Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ο Νάνο μαζεύει τα ορφανά του «σοσιαλισμού»


Ντούλες: Γιατί όχι σε μία συνεργασία με το Νάνο;
Έχουμε αυτούς που μας αξίζουν ή μήπως όχι;
Μετά την αποτυχία του πρώην πρωθυπουργού Φατός Νάνο, να εκλεγεί Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε πως ιδρύει πολιτικό κίνημα, με στόχο την απελευθέρωση του κόμματος από τον σημερινό πρόεδρο Έντι Ράμα και την επάνοδο της αριστεράς στην εξουσία.  Ο Νάνο δεν φαίνεται να βρίσκει ιδιαίτερα ερείσματα εντός του Σοσιαλιστικού, φαίνεται όμως να επικροτούν την κίνηση του όλοι αυτοί που έφευγαν σταδιακά από το ΣΚ, ακόμα και στην περίοδο που ηγούνταν ο ίδιος (1991-2005).

Τα μικρά κόμματα της αριστεράς, που είναι στην ουσία δορυφόροι του ΣΚ, δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με τον Εντι Ράμα και απειλούσαν πως αν δεν γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου, θα φύγουν από τη συμμαχία και μαζί με τα μικρά δεξιά κόμματα, θα ίδρυαν μία ξεχωριστή συμμαχία, εναντίων των δύο μεγάλων κομμάτων.
Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο πρόεδρους του PDS (Κοινωνική Δημοκρατία) Πασχάλ Μίλο, αφού επανέλαβε το αίτημα για την τροποποίηση του νόμου, άφησε να εννοηθεί ότι στο ενδεχόμενο της συμμαχίας των μικρών κομμάτων, που είναι γνωστό σαν “PLAN B”, θα ηγηθεί ο Φατός Νάνο.
Ερωτώμενος ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, αν θα συμμετείχε σε μία συμμαχία που θα ηγούνταν ο Νάνο,  η απάντησε  του κ. Ντούλε ήταν «γιατί όχι».

Έχουμε αυτούς που μας αξίζουν ή μήπως όχι;
Τα μικρά κόμματα στην Αλβανία ή καλύτερα οι πρόεδροι τους, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστούν με όποιον, αρκεί να εξασφαλίσουν την εκλογή τους! Εάν προβλέψουν το νικητή,  ακόμα καλύτερα γιατί μπορεί να επωφεληθούν και κανένα υπουργείο.  Οι συμπεριφορές τους είναι τόσο μπανάλ που επιβεβαιώνει τα πολλά ρητά που λεγονται για την πολιτική. Ο Ιλίρ Μέτα που ηγείται ενός κόμματος  με τέσσερεις βουλευτές  (μεταξύ αυτών και του «έλληνα» Βαγγέλ Τάβο) είναι ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων στην Αλβανία  ενώ όλοι οι αλβανοί των είχαν δει πριν από δύο χρόνια, να κάνει παζάρια για μίζες μπροστά στην κάμερα. Αυτός που είχε την πολιτική ευθύνη για την έκρηξη του Γκερντέτσι στην οποία έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι, άντεξε μόνο λίγους μήνες χωρίς υπουργείο γιατί από το Αμύνης, ήρθε να αναλάβει κάτι πιο «ασφαλές», το Περιβάλλοντος !!!
Είναι τόσο ανώμαλη(οι) η(οι) πολιτική(οι) στην Αλβανία που ακόμα  και το «έχουμε αυτούς που μας αξίζουν»  δεν μας ανακουφίζει…
Στο ίδιο καζάνι –μεταφορικά και κυριολεκτικά – βράζει και η Ελληνική Μειονότητα. Μέχρι το 2009, προσπαθούσαμε να δείξουμε ένα άλλο πολιτικό πολιτισμό, κάνοντας την εξαίρεση σε σχέση με τα άλλα μικρά κόμμα, ότι ο πρόεδρος δεν γίνεται υπουργός. Δεν έκανε το ίδιο όμως το 2009, εκεί που η ενότητα απαιτούσε και κάποια «αυτοθυσία». Τους έστειλε όλους για ψάρεμα και αυτός περίμενε στην ακτή να πάρει το πρώτο θήραμα και μετά «όλα θα είναι δικά σας» τους είπε εν ολίγοις ο πρόεδρος. Και τα «παλικάρια» του, αντί να του πουν «για κάτσε ρε καπετάνιε, δεν μας τα λες καλά» , του κούνησαν μαντίλι καβαλικεύοντας άλλο καράβι…
«Είναι καλύτεροι από ότι σας αξίζουν», λένε κάποιοι από την Ελλάδα (πες το και εθνικό κέντρο) για τους εκπροσώπους μας ενω διαμαρτύρονται οι άλλοι λέγοντας  «μα δεν μπορεί να είμαστε τόσο άχρηστοι»…
 Για το ποιος έχει δίκιο, μάλλον δε θα συμφωνήσουμε ποτέ…  

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

απορω πως αυτο το βαθυστόχαστο άρθρο δεν έχει κάποιο σχόλιο!!!!!

Δημοσίευση σχολίου