Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Περιφερειακού Υδραγωγείου Αλύκου

Φωτογραφίες 
Η ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή του έργου «Περιφερειακό Υδραγωγείο της Επαρχίας Αλύκου», παρέδωσε την  πρώτη φάσης του έργου, την Παρασκευή 1.6.2012
       Το έργο αυτό χρηματοδοτούμενο από την Αλβανική Κυβέρνηση,  με συνολικό προϋπολογισμό 4εκ  ευρώ, είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής που εγκρίθηκε  ποτέ στην περιοχή. Ο πρώην Έπαρχος Ηλίας Θανάσης εντοπίζοντας το σοβαρό πρόβλημα για το πόσιμο νερό που είχαν τα 11 χωριά της επαρχίας, τέσσερα εκ  των οποίων
(Γέρμα , Χάλιο , Καινούριο, Πλάκα) δεν έχουν καν δίκτυο, κινητοποιήθηκε ώστε να δοθεί συνολική λύση για όλα τα χωριά. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2007 από σοβαρό τεχνικό γραφείο των Τιράνων με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα και οι εργασίες άρχισαν την άνοιξη του 2009.

Με την επιμονή του κ. Θανάση ξεπεράστηκαν όχι μόνο οι γραφειοκρατίες αλλά και άλλα εμπόδια, για να εγκριθεί όλο το έργο και όχι μόνο η πρώτη φάση όπως ήθελαν από το αρμόδιο υπουργείο. Η χρηματοδότηση της 2ης φάσης εξαρτάται από τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η νέα αρχή της επαρχίας.
      Προεκλογικά ο κ. Καίσης, θέλοντας να μειώσει το έργο του προκατόχου του, προπαγάνδιζε ότι θα το ακυρώσει γιατί το νερό δεν είναι καλής ποιότητας. Τώρα παρέλαβε την πρώτη φάση και ελπίζουμε πως για το καλό το τόπου θα κάνει τις κατάλληλες ενέργειες για να συνεχίσει το έργο.  

Η πρώτη φάση που  ολοκληρώθηκε, αξίας 800.000 έυρώ,  περιλάμβανε: τη γεώτρηση, την αποθήκη  νερού  χωρητικότητας  200 κυβικά ( δίπλα από την γεώτρηση),  την κατασκευή μονάδας άντλησης, το δίκτυο ρεύματος από το Βρυώνι στη μονάδα άντλησης, την αγορά 6 μεγάλων αντλιών και του δικτύου από γεώτρηση μέχρι τη γέφυρα  της Τσούκας.  

Η δεύτερη φάση, με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκατομμύρια  ευρώ, περιλαμβάνει τις εξής  εργασίες :
1.      Δίκτυο  Γέρμας
·         Κατασκευή κεντρικού δικτύου γεώτρηση – κεντρική αποθήκη στο ύψωμα της Γέρμας .
·         Κατασκευή αποθήκης  νερού,  χωρητικότητας  1.000 κυβικών  στην ράχη της Γέρμας  σε υψόμετρο 200 μ
·         Κατασκευή δικτύου  ελεύθερης ροής  από την κεντρική αποθήκη Γέρμας σε αποθήκες  των χωρίον Τσαούσι , Αλύκου,  Ραχούλα , Γέρμα , Χάλιο , Καινούριο -Πλάκα, Φανάρι (ενώ τα χωριά Τρέμουλι και Νεοχώρι θα καλύπτονται από την αποθήκη του Αλύκου)  
·         Εσωτερικά δίκτυα στα χωριά Τσαούσι , Αλυκου,  Ραχούλα , Γέρμα , Χάλιο , Καινούριο , Φανάρι , Τρέμουλι , Νεοχώρι  και Πλάκα

2. Δίκτυο Τσούκας
·         Κατασκευή αποθήκης  νερού  χωρητικότητας  1.000 κυβικά  στο Λυκούρσι  της Τσούκας  σε υψόμετρο 136  μ
·         Κατασκευή δικτύου γέφυρα Τσούκας – κεντρική αποθήκη Λυκουρσίου.
·         Εσωτερικά δίκτυα Τσούκα και την υπό μελέτη περιοχή του Μπερτενέσι

      Η μελέτη προβλέπει ότι το κάθε σπίτι της Επαρχίας Αλύκου θα έχει σύνδεση  στο δίκτυο και η παροχή  νερού  θα είναι όλο το 24ωρο . 
      Τα αποτελέσματα της υγειονομικής εξέτασης απο το κρατικό εργαστήριο έδειξαν ότι πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας νερού το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να είναι πόσιμο.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

ise dhimosiografos tis pllakas ke kanis prosopiki politiki .den tha prokopsis pote.

Δημοσίευση σχολίου