Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο Βουθρωτό (βίντεο του top-channel)


Ξύλινο άροτρο του 7ου αιώνα π.Χ. διατηρημένο για 2700 χρόνια σε στρώμα νερού

Το Βουθρωτό
Βουθρωτό
H αρχαιολογική αποστολή στο Βουθρωτό έχει δώσει εντυπωσιακά ευρήματα φέτος. Ενώ πιστεύετε πως το Βουθρωτό είναι μια πόλη του 7ου αιώνα π.Χ. εντούτοις η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως προϊστορικά ευρήματα. Όπως δήλωσε και ο διευθυντής της αμερικανικής αποστολής Ντέιβιντ Χερνάντεζ από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame η περιοχή είναι γεμάτη από παλαιολιθικά και νεολιθικά αντικείμενα, κόκκαλα, κεραμικά και άλλα.
Αν και για αυτά τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ανασκαφές ακόμα, πάρα μόνο επιφανειακές έρευνες, λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους που καλύπτεται από νερό, στο μέλλον θα υπάρξει πιο στοχευμένη προσπάθεια προς σε αυτή την κατεύθυνση.


Ο Ντέιβιντ Χερνάντεζ αναφέρει ότι η έρευνα σε αυτή την αποστολή για πρώτη φορά έχει συγκεντρώσει 55 ειδικούς, μεταξύ των οποίων αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, βιοαρχαιολόγοι, γενετιστές, ιστορικοί, φοιτητές από την Αλβανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ουγγαρία, Ελλάδα , Τσεχία, κ.λπ..


Οι αρχαιολόγοι λένε ότι έχουν ανακαλύψει μια σειρά από εισαγόμενες στήλες μάρμαρου και έχουν καταφέρει να βγάλουν από τα ερείπια κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ένα ξύλινο αντικείμενο που έχει αναγνωριστεί ως ένα άροτρο του 7ου αιώνα π.Χ..

Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη τέτοιας αξίας στην περιοχή των Βαλκανίων και το πρώτο ξύλινο αντικείμενο που εντοπίζεται σε τόσο πρώιμο στρώμα γύρο στα 6,5 μέτρα βάθος.

Το άροτρο που περιέργως έχει διατηρηθεί βυθισμένο στο νερό στα πρώην παράλια της πόλης, αλλά και άλλα ευρήματα από αυτό το στρώμα φανερώνουν για πρώτη φορά τα πρώτα χρόνια ζωής του Βουθρωτού. Τα ευρήματα αγγειοπλαστικής και κερμάτων καταγράφουν επίσης σημαντικές περιόδους της αρχαίας πόλης της Χαονίας. Τα επίπεδα ήταν αρκετά πλούσια σε κεραμικά από όλη την λεκάνη της Μεσογείου, ενισχύοντας τον ρόλο των εμπορικών ανταλλαγών στην πόλη κατά την αρχαιότητα.

Έκπληκτοι έμειναν οι ειδικοί όταν μέσα στα ερείπια βρέθηκαν ζωγραφισμένα αγγεία που χρονολογούνται τον 3-4 αιώνα π.Χ αμφορείς και πήλινα αγγεία καθημερινής χρήσης που περιλαμβάνουν και κεραμικά ζωγραφισμένα ως αληθινά έργα τέχνης.

Στο τέλος αυτής της αποστολής, περίπου 250 νομίσματα διαφόρων περιόδων, μέρη από γλυπτά, ως επί το πλείστον χέρια και πόδια, μια ατελής Ρωμαϊκή επιγραφή, χάλκινα αντικείμενα, σπάτουλες, πόρπες, κοσμήματα, γυάλινα δοχεία, μια μεσαιωνική σφυρίχτρα που πιθανότατα χρησιμοποιείτο για κάλεσμα των γερακιών, θα είναι τα υλικά που θα αναλυθούν από ειδικούς κατά τη διάρκεια του έτους για να προστεθούν και αυτά με τη σειρά τους στην ιστορία της αρχαίας πόλης του Βουθρωτού.
 http://himara.gr/blog/764-evrimata-vouthroto.html


Zbulime të rëndësishme në Butrint - Top Channel... by TopChannelAlbania

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ .
Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Best Business Brands είπε...

Pasdite ne Top Channel, sjell cdo dite nga e hena deri te premten, temat interesante qe nga problemet e shoqerise moderne deri tek moda apo thashethemet.

Ανώνυμος είπε...

Το Βουθρωτό είναι μια ελληνικότατη πανάρχαια πόλη, απόδειξη ότι ήκμασε ο ελληνισμός εκεί, χιλιετίες πριν εγκατασταθούν εκεί οι Αλβανοί που ήρθαν από το Άρβανο της Κασπίας, λαός μογγολικής καταγωγής.

Ανώνυμος είπε...

δεν ειναι ενας λαος οι αλβανοι . πολλες θεωριες υπαρχουν για την ελευση τους αλλα δεν ειναι 1λαος.Συνοθηλευμα φυλων ειναι!

Δημοσίευση σχολίου