Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν τη Ροδόπη χωρίς χριστιανό βουλευτή


Δείτε τι έγραψε σε SMS, αγανακτισμένος ο Πεταλωτής
Ωμή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου: Στόχος τρεις στους τρεις
Του Άγγελου Συρίγου
Με δεδομένη την εκλογή του δημοφιλούς Χαιζηοσμάν με το ΠΑΣΟΚ, το προξενείο θα προσπαθήσει να ωθήσει στη δεύτερη και τρίτη θέση τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκλέξει τρεις μουσουλμάνους. 


Το τουρκικό προξενείο παρεμβαίνει για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στη Θράκη και παραδοσιακά προσπαθεί να ελέγξει και να καθοδηγήσει τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους. 

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων των κομμά­των έκρυβε μια έκπληξη για το νομό Ροδό­πης. Στις εκλογές της 17ης Ιου­νίου οι βουλευτές θα εκλεγούν με τη σειρά κατατάξεως στα ψηφοδέλτια. Σε τριεδρικούς νομούς, όπως η Ροδόπη, η κατάσταση είναι πρακτικώς αυτή της... απλής αναλογικής. Τα τρία πρώτα κόμματα σε αριθμό ψήφων θα εκλέξουν βουλευτές. 

Στο επίκεντρο είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ (Κουβέλης) να τοπο­θετήσουν στην πρώτη θέση του ψηφοδελ­τίου τους μουσουλμάνους υποψήφιους. Σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα κόμ­ματα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις ο νομός Ροδόπης θα εκπροσωπείται στην επόμενη Βουλή μόνο από μουσουλμάνους βουλευτές. Η επιλογή των τριών αυτών κομμάτων έχει λογική εξήγηση - όχι απα­ραιτήτως ηθική νομιμοποίηση. 

Η επιλογή των υποψηφίων 

Στο μεν ΠΑΣΟΚ, ο Αχμέτ Χατζηοσμάν σά­ρωσε στις εκλογές του Μαΐου. Η εκλογική του επιτυχία ήταν αποτέλεσμα της ψηφο­θηρικής πολιτικής που είχε ακολουθήσει με συνέπεια το ΠΑΣΟΚ έναντι της μειονότητας. Τελευταίο δείγμα ήταν η απόφαση του τ. υφυπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, να νομιμοποιούν οι μουσουλμάνοι της Θράκης τις αυθαίρετες κατοι­κίες τους με έκπτωση 80%. Την αμφιβόλου συνταγματικότητας διάταξη πιστώθηκε αποκλειστικώς ο κ. Χατζηοσμάν. Βεβαίως, το πρόβλημα με τον κ. Χατζηοσμάν είναι βαθύτερο. Συνδέεται με την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να έχει στους κόλπους του τον παλαιό αντιπρόεδρο του κόμματος του Σαδίκ. εκλεκτό του προξενείου και απόλυτο ενεργούμενο της Άγκυρας. Η λίστα έβγαλε απλώς στην επιφάνεια αυτή την κατάσταση. 

Το κριτήριο της πρωτιάς σε ψήφους επικράτησε και στην επιλογή του οδοντιάτρου Αίχάν Καραγιουσούφ ως επικε­φαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αίχάν ήρθε πρώτος σε σταυρούς μεταξύ των συνυποψήφιων του. Σοβαρός υποψήφιος, δεν παρέλειψε, δυστυχώς τον τελευταίο καιρό να στείλει τα σωστά μηνύματα προς το προξενείο, συμμετέχο­ντας ανελλιπώς στις κεμαλικές και στις ισλαμοτουρκικές εορ­τές που διοργανώνονται για την «ορθή» διαπαιδαγώγηση του μουσουλμανικού στοιχείου 

Πολύ πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του πρώτου υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ (Κουβέλης). Πρόκειται γιο τον παλαιό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιλχάν Αχμέτ (2004-2007). Ο κ Ιλχάν κατήλθε στις εκλογές του Μάιου υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμμαχία (Μπακογιάννη). Συμπαθής μεταξύ των μουσουλμάνων και βασιζόμενος στη στήριξη του προξενείου, κατόρθωσε να φέρει στο κόμμα του το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ελλάδα (18%). Όταν η κυρία Μπα­κογιάννη επέστρεψε στη Νέα Δημοκρα­τία ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να τεθεί ο κ. Ιλχάν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο νομό Ροδόπης. Επειδή αυτή η κίνηση θα έθετε εκτός Βουλής τον ήδη βουλευτή Ευ­ριπίδη Στυλισνίδη, η κυρία Μπακογιάννη πρότεινε ο τελευταίος να μεταφερθεί είτε στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο κ. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση, επικαλούμενος εθνικούς λόγους. Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης αρνήθηκε, θεωρώντας απαράδεκτο να εκπροσωπείται η Ροδόπη αποκλειστι­κώς από μουσουλμάνους. Η ΔΗΜΑΡ (Κουβέλης), ακολουθώντας τη βεσπασιανή λο­γική (οι ψήφοι δεν «μυρίζουν»), άνοιξε την αγκαλιά της στις 10.500 ψήφους και στον κ. Ιλχάν, παρά τις ιδεολογικές διάφορες. Η αμοραλιστική τακτική της ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να εκπλήσσει. Κατά το παρελθόν ο δικηγόρος Σεμπαχεδίν Εμίν είχε περάσει οπό αρκετό κόμματα περιλαμβανομένου και αυτού του Σαδίκ, πριν καταλήξει υπο­ψήφιος με το ΚΚΕ. 

Κατ΄ αυτό τον τρόπο, μοναδικό κόμμα που μπορεί να εκλέξει βουλευτή στη Ροδόπη και έχει επικεφαλής του ψηφοδελτίου χρι­στιανό απέμεινε να είναι η Νέα Δημοκρα­τία. Πρόκειται για τον Ευριπίδη Στυλισνίδη, που εξελέγη πρώτος σε ψήφους στις εκλο­γές της 6ης Μαΐου. 

Οι μηχανισμοί του προξενείου 

Το τουρκικό προξενείο ήδη παρεμβαίνει για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Πα­ραδοσιακά προσπαθεί να ελέγξει και να καθοδηγήσει τους μουσουλμάνους ψηφο­φόρους, όχι πάντα αποτελεσματικά. Αυτό οφείλεται στη διάσπαση των μειονοτικών ψήφων σε διαφορετικά πρόσωπα που κα­τεβαίνουν υποψήφια με το ίδιο κόμμα ή στη οταυροδοσία χριστιανών υποψηφίων από μουσουλμάνους. 

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, λόγω της λίστας. Δεν χρειάζεται το προξενείο να κατευθύνει ψήφους σε πρόσωπα. Με δεδομένη την εκλογή του δημοφιλούς Χατζηοσμάν με το ΠΑΣΟΚ, οι μηχανισμοί του προξενείου πρέπει απλώς να στρίψουν την υπόλοιπη μειονότητα να ψηφίσει ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη ένδειξη της τακτικής του προξενείου φάνηκε με το μουσουλμάνο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, το γιατρό Μεχμέτ Εμίνογλου, που είχε κα­ταταγεί δεύτερος στις εκλογές του Μαΐου. Προφανώς κατόπιν πιέσεων, ο κ. Εμίνογλου δεν υπέβαλε εκ νέου υποψηφιότητα για τις εκλογές του Ιουνίου. Κατ' αυτό τον τρόπο η Νέα Δημοκρατία βαδίζει στην εκλογική αναμέτρηση χωρίς, δυνητικά, τις 2.000 ψήφους του κ. Εμίνογλου. 

Το προξενείο θα προσπαθήσει να ωθήσει στη δεύτερη και τρίτη θέση τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκλέξει τρεις μουσουλμάνους. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου πρώτο κόμμα κατετάγη το ΠΑΣΟΚ, δεύτερη η Δημοκρατική Συμμαχία (Μπακογιάννη), τρίτη η Νέα Δημοκρατία και τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω του ότι, όμως, η Δημοκρατική Συμμαχία δεν πέρασε πα­νελληνίως το όριο του 3%, ο τρίτος βουλευ­τής προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημαντικό όπλο στα χέρια του προξενείου θα είναι και όσοι έρθουν να ψηφίσουν από την Τουρκία. Στις τελευταίες εκλογές εκτι­μάται ότι ήρθαν να ψηφίσουν μόνο 1.000- 1.200 άτομα στη Ροδόπη. Ο αριθμός είναι μικρός συγκρινόμενος με άλλες εκλογές, όπου έφταναν από την Τουρκία 8.000- 10.000. Εκτιμάται ότι στις εκλογές του Ιουνίου θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός αυτών από την Τουρκία, καθότι εί­ναι απολύτως ελεγχόμενοι. 

Αντιδράσεις 

Η κάθοδος υποψηφίων που τυγχάνει να είναι μουσουλμάνοι ως προς το θρήσκευ­μα θα έπρεπε, υπό φυσιολογικούς όρους, να είναι αδιάφορη. Στην περιοχή της Θρά­κης, με τη δράση του προξενείου και των τουρκικών μηχανισμών, δεν είναι. Η επιλο­γή των τριών κομμάτων να κατέλθουν με μουσουλμάνους υποψηφίους επικεφαλής έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μετα­ξύ του χριστιανικού πληθυσμού. Ο κόσμος γνωρίζει ότι οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι στην καλύτερη περίπτωση θα συμπορεύονται με τους μηχανισμούς του προξενείου και στη χειρότερη θα εκφράζουν ακραίες τουρκικές εθνικιστικές θέσεις. Ήδη γύρω από τον κ. Στυλιανίδη συσπειρώνεται το χριστιανικό στοιχείο του νομού, ασχέτως κόμματος. Με δεδομένη και την προσωπι­κή διείσδυση που έχει ο κ. Στυλιανίδης σε ικανό τμήμα της μειονότητας θα αποδει­χτεί πολύ δύσκολο για το προξενείο να επι­τύχει το «τρεις στους τρεις». 

Το ερώτημα, όμως, θα παραμείνει: Τόσο πολύ αξίζουν λίγες ψήφοι (ή τόσο πολύ αγνοούνται οι μηχανισμοί του τουρκικού προξενείου), ώστε να διακινδυνεύουν τα κόμματα να μετατρέψουν μια πολιτική δια­φορά σε εθνοτική και θρησκευτική; 

Το SMS του Γ. Πεταλωτή (30 Μαΐου) που αποσύρθηκε λίγο αργότερα 

«Ανακοινώθηκαν οι λίστες και στη Ροδόπη. Και ΟΚ ας αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας δημοκράτης άνθρωπος, κεντροαριστερός, και θέλει εκπροσώπηση στον τόπο του. Να ψηφίσει Χατζηοσμάν) ΠΑΣΟΚ, Καραγιουσούφ ΣΥΡΙΖΑ ή Ιλχάν (Δημοκρατική Αριστε­ρά;;;. Όλα προϊόντα του τουρκικού προξενείου. Μόνο η ΝΔ έχει χριστιανό. Ντροπή…» 

 (ΕΠΙΚΑΙΡΑ-7/6/2012)

0 Άγγελος Συρίγος είναι δικηγόρος επ. καθηγητής Διεθνούς Δίκαιου και Εξωτερικής Πολίτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Αρχισυντάκτα,

Τι θα λέγατε αν ο κ. Ιλχάν Αχμετ ήταν επί κεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ αντί της ΔΗΜΑΡ; Τότε θα ήταν εντάξει τα πράγματα;

Με εκτίμηση
αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Αρχισυντάκτα,

στην Ροδόπη εκλέγονται 3 βουλευτές. Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ έχει στις 3 πρώτες εκλέξιμες θέσεις 2 ¨χριστιανούς¨που δεν γνωρίζω αν πιστεύουν και ένα μουσουλμάνο.
Αυτά προς διευκρίνηση.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Το άρθρο δεν είναι δικό μας είναι αναδημοσίευση. Πολύ κάνατε που το διευκρινίσατε και σας ευχαριστούμε
Μη με ρωτάτε τι θα έκανα αν η ΝΔ είχε πρώτον τον Ιλχαν Αχμετ (δεν τον γνωρίζω) το πρόβλημα δεν είναι που είναι μουσουλμάνοι, το θέμα του συντάκτη είναι γιατί γίνονται όργανα του τουρκικού προξενείου αλλά μιας και με ρωτάτε, θα προτιμούσα να ψηφίσω τη ΔΗΜΑΡ

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε ανωνυμε αναγνώστη είναι μία η εκλεξιμη θέση για τη ΔΗΜΑΡ και το θέμα δεν ειναι ποιος ειναι δευτερος και τρίτος αλλα ποιος ειναι ο πρώτος

Δημοσίευση σχολίου