Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ύμνος Μπερίσα για το νέο Ορθόδοξο Καθεδρικό των Τιράνων



Η επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού  στον Αρχιεπίσκοπο και το δώρο του Αναστασίου
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες με καθημερινές «εντυπωσιακές» εμφανίσεις και ομιλίες. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει πιο πολύ είναι οι αιφνιδιαστικές του δηλώσεις που καλύπτουν καθημερινά τα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων, πότε γιατί πράγματι προκαλούν αίσθηση στο αλβανικό κοινό και πότε για την γραφικότητα τους.  Κάποιοι εκτιμούν πως η συμπεριφορά αυτή που ξεκίνησε με τις εθνικιστικές δηλώσεις, με τις τοποθετήσεις ανδριάντων όπως του πρώην βασιλιά Ζώγκου (που για την ιστορία της Αλβανίας έχει μάλλον αρνητικό ρόλο) κ.α. είναι η απέλπιδα προσπάθεια του Μπερίσα να ανατρέψει την προβλεπόμενη ήττα τον ερχόμενο Ιούνιο. Σειρά είχε σήμερα ο νέος Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός στο κέντρο των Τιράνων που ο αλβανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ αλβανικου μέσου, για την επίσκεψη και τις δηλώσεις  Μπερίσα στον ορθόδοξο ναό, όπως μεταφράστηκαν από το ιστολόγιο  © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, που κατασκευάστηκε πριν από ένα χρόνο, Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα  πέρα από τα συγχαρητήρια (για τη γιορτή των Χριστουγέννων) βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει εκείνους που ισοπέδωσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο ‘Τίρανα’.


«Την εκκλησία την ισοπέδωσαν οι κομμουνιστές του Χότζα που πίστευαν ότι με την ανοικοδόμηση ενός ξενοδοχείου θα έκλειναν τη μνήμη της στη λήθη. Σήμερα, αυτή,  είναι η πιο υπέροχη εκκλησία, στο κέντρο των Τιράνων και στέκεται ως ένα σημαντικό μνημείο που τιμά με τη μεγαλοσύνη της,  το χώρο, ως απόδειξη ότι ο αγώνας κατά της θρησκείας είναι μια μάχη χαμένη», είπε ο Μπερίσα.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έλαβε ως  δώρο έναν κώδικα του 10ου αιώνα  από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

«Μου πρόσφερε ένα πολύ αξιόλογο δώρο, είναι κώδικας του 10ου αιώνα, του οποίου ένα αντίγραφο βρίσκεται στην Κορυτσά και το άλλο στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ως απόδειξη της αρχαίας ιστορίας μας.
Ο κώδικας είναι ανατυπωμένος, μεταφρασμένος και εμπλουτισμένος έτσι που δείχνει τον αλβανικό πολιτισμό, που όταν ακόμη η Εκκλησία ήταν χωρισμένη, το έθνος μας παρέμεινε ενωμένο», γράφει το  αλβανικό δημοσίευμα.


1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ο καταλληλότερος να απάντηση στις άλλοπροσαλλες δηλώσεις του κ. Μπερισσα θα ήταν ήταν ο αείμνηστος OSMAN GAZEP,αλλά δυστυχώς τον έχασαμε!!!!!

Δημοσίευση σχολίου