Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την εκδήλωση του Αλύκου



Κραυγή ενότητας από τον Πρόξενο Αργυροκάστρου
Υποτονική σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ήταν η σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης των τεσσάρων μαρτύρων του Αλύκου και της αντιδικτατορικής διαδήλωσης των Αλυκιωτών του 1990.
Για πρώτη φορά δεν συμμετείχε κανένας ελλαδικός φορέας. Από του επισήμους, εκτός του οικοδεσπότη που ήταν ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου Νίκος Κοτροκόης, Ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσος, ο πρόεδρος της ΝΕΒ Θεοφάνης Καλυβιώτης κ.α.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα, ακολούθησε μνημόσυνο και τρισάγιο στους τάφους των μαρτύρων. 

Στο μνημείο η εκδήλωση άρχισε με την ανάγνωση του Χρονικού των Γεγονότων (το ίδιο σχεδόν κείμενο που διαβάζεται τα 3-4 τελευταία χρόνια) και στη συνέχεια χαιρέτησαν ο κ. Μπολάνος, ο κ. Κοτροκόης, ο κ. Ντούλες και εκπρόσωπος των οικογενειών των μαρτύρων.

Αξιοσημείωτη ήταν η γεμάτη συναισθηματική φόρτιση ομιλία του Πρόξενου Αργυροκάστρου που έκανε έκκληση για ενότητα. «Είστε το καλύτερη κομμάτι του αλβανικού κράτους, το πιο νομοταγές και αυτοί που συμβάλουν περισσότερο στην ανάπτυξη. Είστε αυτοί που θα πάρετε την Αλβανία από το χέρι να την πάτε στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όταν δεν μιλιέστε μεταξύ σας και όταν κυριαρχούν τα προσωπικά πάθη και οι προσωπικές φιλοδοξίες. Οι καιροί είναι δύσκολοι, τ οφείλεται στον εαυτό σας, το οφείλεται στην πατρίδα να ενωθείτε…» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτροκόης.
Στη συνέχεια απονεμήθηκαν ο τίτλος του επίτιμου δημότη σε τέσσερεις προσωπικότητες της επαρχίας. Τρείς  μετά θάνατον που είναι ο ιερέας Ιωάννης Ντάσης από την Τσούκα, Σταυρο Κόκκαλης από το Αλύκο, … Γκιζέλης από την Πλάκα ενώ τον ίδιο τίτλο έλαβε και ο πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Χρήστος Τούρλας, τίτλο τον οποίο υπογράφει ο ίδιος…
Εκτός από τους προαναφερθέντες, στεφάνι κατέθεσαν και οι πρόεδροι των ομοσπονδιών Άνω και Κάτω Δρόπολης Κίκη και Λέκας αντίστοιχα. Προς τιμή των μαρτύρων κατατέθηκαν επίσης στεφάνια από τους βουλευτές της περιοχής Κώστα Μπάρκα και Λουίζα Τζιοβάνι και τον ΠΑΣΥΒΑ – ΣΦΕΒΑ.

Αξιοσημείωτο ήταν ο τρόπος που προσφώνησαν τον κ. Χρήστο Κίτσο «καλούμε στο βήμα τον κ. Χρήστο Κίτσο πρόεδρο κόμματος», αφορμή για να προκαλέσει μικρή ένταση μετά την εκδήλωση του έπαρχου Χρήστου Καίση με ανθρώπους του Μέγκα. Η αναφώνηση του κ. Κίτσου «ζήτω ο ελληνισμός, ζήτω η δημοκρατία» τη στιγμή που κατέθετε το στεφάνι ήταν μάλλον από υπερχείλιση της δυσφορίας που ένοιωθε σε όλη την εκδήλωση.


  















9 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αυτη η πλαστικουρα με τα σφεφανια ρε παιδι μου δεν μπορει να αλλάξεις ελεος!!!

Ανώνυμος είπε...

Η αναφώνηση του κ. Κίτσου «ζήτω ο ελληνισμός, ζήτω η δημοκρατία» μαλλον δεν ηταν από υπερχείλιση της δυσφορίας αλλα ετση οπωσ τα εχουν κανει μονο αυτο μπορει να φωναξη!για τα καπριτσια μερικον κανουν διασπαση των βωρειοπειρωτον!και δεινουν πρωβαδηζμα στουσ αλβανουσ και τσαμηδεσ! Ε Ν Ο Τ Η Τ Α επρεπε να φωναξει.Ο κ.χρηστο κητσο.

Ανώνυμος είπε...

Εψαξα Βορειοηπειρώτη τα περσινα και προπερσινα δημοσιευματα σου για αυτη την ημερα και βλέπω πως δεν τα βλέπεις με τον ιδιο τροπο. Προπερσι είσουν καταπέλτης κατα του Μεγκα ενω φέτος βλέπω βγήκες να μας το προστατέψεις, δε μας το κάνεις λίγο ποιο λιανα να καταλάβουμε

Ανώνυμος είπε...

Την ημέρα της εξέγερσης όπως γράφετε οι δυναστές πλήγωσαν τον Μ.ΜΑΝΟ . Αγιο είχε κι αυτός μπορεί να ήταν νεκρός. Όμως τον θυμήθηκαν καμία φορά από την Επαρχία Αλύκου ή την Ομόνοια;Δεν ξέρω τον βράβευσαν για τον ηρωισμό του η δεν τον ξέρει κανένας.Γιατί παρατηρώ σήμερα εκείνοι που την μέρα της εξέγερσης ήταν με το μέρος της αλβανικής αστυνομίας , σήμερα είναι οι "πατριώτες". Αλήθεια ήθελα να ήξερα Βορειοηπειρώτη τον ΜΗΤΣΟ ΜΑΝΟ τον θυμήθηκε κάποιος;

Ανώνυμος είπε...

ENOTITA ELINES OPU QE NA BRISQESTAI,IMASTE POLI KAI EXUME POLI DHINAMI,ELLATAI NA PSIFISETAI OLI NA IPARXUN ELINES VULEFTES STIN BULI TIS ALBANIAS,ALIOS THA EKSAFANISTUME SAN ELINISMOS STI BORIO IPIRO. I CAMIDHES KSESIKOTHIKAN AGHRIA ENANDION MAS ,EMIS THA KATHISOME NA TUS AKUME ,I THA VRIZOMASTAI ANAMESA MAS JIA NA IKANOPIUMAI AFTUS PU DHE MAS THELLUN.E N O T I T A.

Ανώνυμος είπε...

Η ενότητα αγαπητοί φίλοι μου δεν έρχεται με λόγια, αλλά με έργα, με δράση και πρωτοβουλίες. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Ποιο είναι το έργο του ΚΕΑΔ στα 15 χρόνια? Μήπως έφερε πρόοδο στα δικαιώματα μας? Μήπως ενδιαφέρθηκε για την καταπάτηση των εδαφών μας? Μήπως έκανε καμιά προσπάθεια στο περιουσιακό ζήτημα? Κατήγγειλε ποτέ τον εποικισμό στο νότο της Β. Ηπείρου, στη Βουλή της Αλβανίας και τα διεθνή φόρα? Το μόνο καλό: λογομαχεί για το "τσάμικο" μέχρι να πάρει ψήφο στη Βουλή. Ρητορία, παχιά και κούφια λόγια. Κανένα σχέδιο νόμου, κανένα ψήφισμα.Οι τσάμιδες το κατάθεσαν εμείς πότε. Από που ζήτησε βοήθεια ο Ντούλες και δεν την πήρε.
Γνωρίζω ότι πέρα από το ψήφισμα της Ομόνοιας το 1993 επί προεδρίας του Κυριαζάτη, καμιά άλλη πρωτοβουλία δεν έχει αναλάβει έως σήμερα, ούτε η Ομόνοια ούτε το ΚΕΑΔ? Η μήπως κατήγγειλε στην ΕΕ, την υφαρπαγή των παραλιών και χωραφιών? Έργο δεν είναι μόνο να καταθέτεις στεφάνια, αλλά να αγωνίζεσαι με νύχια και με δόντια για την επιβίωση του Ελληνισμού. Ποια είναι η στάση της Ομόνοιας στην εξέγερση της Λίβενας?? Γιατί τόσο μούγκα? Τι γίνεται στην Κακομιά? Ποιοι φοβερίζουν με όπλα και ληστεύουν τα χωριά και τα σπίτια μας? Που είστε εσείς οι πετυχημένοι βουλευτές και πρόεδροι? Ποιο είναι το σχέδιο του Μπερίσα για την Χιμάρα και την Άρτα της Αυλώνας? Για απαντήστε μας? Δε θέλουμε όπλα αλλά τουλάχιστον μια κραυγή μια φωνή στη Βουλή της Αλβανίας και ας γίνει τουλάχιστον και κανένας ήρωας από σας, για να τον τιμάμε όπως τιμάτε εσείς σήμερα αυτά τα αγνά παιδιά και λεβέντες που χάσαμε. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τα παραπάνω να φύγετε, να πάτε να χαθείτε, να πάτε αλλόύ!! Δηλώνει ο Μπερίσσα για «μεγάλη» Αλβανία και εσείς μούγκα. Ούτε μια παραίτηση από την κυβέρνηση του. Ντροπή!! Είστε οι καλύτεροι συνεργάτες του, προφανώς, και δεν μπορείτε να τον αφήσετε στη μέση του σχεδίου του.
Τι κρίμα. Αν μπορούσαν να ανασταίνονταν αυτά τα παιδιά σήμερα, θα σας είχαν λυντσάρει για θάνατο. Ποια είναι η ενότητα που προσφέρουν αυτοί οι κύριοι, πέρα από την ορμή που έχουν να πιάσουν μια κερδοφόρα καρέκλα ανεξαρτήτως κόμματος?
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΛΕΒΕΝΤΟΠΕΔΩΝ ΜΑΣ!!.
Με εκτίμηση «Βορειηπειρώτη».
Νικόλαος ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Κολοκοτρόνης, Καραϊσκάκης,Μακρυγιάννης, Σπυρομίλιος, Κίτσιος Λιόλης,Βασίλειος Σαχίνης, Πλαστήρας ... συνεχίστε αγαπητοί μου και με άλλα ονόματα ελλήνων ηρώων ... Μην του υποτιμάτε και "φοράτε" ως μανδύα τα ονόματά τους. Δεν το αξίζετε...

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

O Αθώος είμαι ξανά.
Θέλω να πιστεύω ότι την ημέρα αυτή την οποία θα έπρεπε να την είχαμε ως το σύγχρονο σύμβολο το οποίο θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε και εθνικά και πολιτικά και ενωτικά.
Η Ομόνοια που έπρεπε να ήταν ο θεματοφύλακας όλων των αξιών μας, αφού πρώτα τις οικειοποιήθηκε (η ηγεσία της), στη συνέχεια ή τις ξεπούλησε για να επωφεληθεί πολιτικά από το αλβανικό κράτος, παρακράτος και πολιτικά κόμματα για προσωπικό όφελος της ηγεσίας, ή τις εξουδετέρωσε για να μη μπορεί να κρίνεται, ή για να να θεωρεί τον εαυτόν της τη μόνη αξία.
Η χθεσινή εκδήλωση αποτέλεσε ένα ακόμα σκηνικό ντροπής. Ο Ντούλες, ο πρώτος υπεύθυνος για τη διάσπαση, πατώντας πάνω στο βωμό με το αγνό αίμα των τεσσάρων παλικαριών, που χάθηκαν στο όνομα της αγάπης για το έθνος, μίλησε ξανά για ενότητα... Την ίδια στιγμή δεν έκρυβε τη χαρά του που "στους αντιπάλους του" Έλληνες τα κατάφερε να μη τους δώσει βήμα να μιλήσουν, να μη τους προσφωνήσει.... και να τους εξοστρακίσει. Αυτή θεωρεί ο Ντούλες ενότητα... Όσο όμως ως το βασικό μέρος του προβλήματος της διάσπασης του Ελληνισμού δεν μπορεί να αποτελέσει και μέρος της διαδικασίας ενότητας και η καθημερινή πρακτική το επιβεβαιώνει περίτρανα.
Αν πραγματικά θέλει την ενότητα, πρέπει να φύγει. Όσο κάθεται βάφει τα χέρια του με το αίμα που φυλλορροεί από το ταλαίπωρο σώμα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, τόσο που δεν έχει δύναμη να τον ρίξει....!


του οποίου θα μπορούσαμε να

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΕΑΔ και η Ομόνοια αγαπητοί πατριώτες μου, παρόλο που ενισχυθήκαν από την μητέρα Ελλάδα με πολλά κονδύλια, δεν έχουν καταφέρει να έχουν ούτε μια ελληνική σημαία στα κέντρα που ζει ο ελληνισμός. Δεν έχουν ούτε ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης. Δεν γίνεται λόγος για τηλεοπτικό κανάλι, ενώ έχουν οι ρόμμα στην Αλβανία. Και καλά κάνουν εκείνοι. Τους ζηλεύω!! Μια σκέτο απογοήτευση. Αλλάξτε επιτέλως ρότα!. Αλλάξτε πρόσωπα, μπας και δούμε κανένα φως.
Οι πρόεδροι, ακόμα και των ΗΠΑ αλλάζουν υποχρεωτικά κάθε 8 χρόνια. Ενώ στην Αλβανία έχετε αντιγράψει τον Χότζα. Αλλάξτε δομές, καταστατικά. Κάντε μια φορά δημοκρατικές και νόμιμες εκλογές.
Τον Κίτσο αφήστε τον να φωνάξει, τουλάχιστον να τον δούμε ως νέο πρόσωπο. Παρόλο που δεν μου αρέσει το «MEGA» ως όνομα, μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να το κρίνουμε πέρα από θετικά. Ακόμα δεν του δώσαμε ούτε βήμα, ούτε καρέκλα. Ας τον δοκιμάσουμε. Ενδιαφέρεται για τα ζητήματα. Ούτε στηρίζει όπως δηλώνει, ούτε Μπάρκα ούτε Ξέρα. Τουλάχιστον ας προεδρεύσει αυτός τώρα στη θέση του Ντούλε. Και ας κάνουμε τον Ντούλε εκπρόσωπο τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τι το κακό?
Σοβαρευτείτε!….., "υπάρχει ψωμί για όλους". Μπορούνε να τακτοποιηθούν όλοι. Τον Ξέρα γραμματέα του Μπερίσσα για να του δίνει πληροφορίες για την “Χρυσή Αυγή”. Τον Μπάρκα απεσταλμένο του Μπερίσα στην Ελλάδα για την «Μεγάλη Αλβανία», ενώ τον Τάβο εκπρόσωπο του Μέτα (LSI) για το Τσάμικο για την ένταξη με την Ελλάδα. και την ΕΕ. Σας στο εγγυούμαι ότι έτσι θα είμαστε πιο κερδισμένοι.
Σοβαρευτείτε!.......
Όποιος θεωρεί τον εαυτό του έλληνα δεν έχει καμιά δουλειά με τα αλβανικά ανθελληνικά κόμματα, ότι χρώμα και αν έχουν. Για μένα αυτοί που προσχωρούν σε αυτά είναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Και αυτοί που τους ψηφίζουν δεν έχουν ελληνική συνείδηση, αρά δεν είναι έλληνες. Για μένα Ξέριδες, Μπάρκιδες Κ., Τάβηδες δεν είναι έλληνες. Γιατί?? Δεν έχουν ελληνική συνείδηση, ούτε εκπροσωπούν τον ελληνισμό. Να τιμηθούν ως αλβανοί ηγέτες και να δώσουν την εμπειρία τους στο Κόσσοβο. Τι ωραία!
Στις κυβερνήσεις της Αλβανίας, θα μπουν μόνο αυτοί που ψηφίζονται ως έλληνες και δρουν στη βουλή υπέρ των δικαιωμάτων των ελλήνων βορειοηπειρωτών.
Ας γνωρίζουν έστω και μόνο ελληνικά. Εφόσον αυτοί είμαστε. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τον αλβανό, ούτε τον γάλο και τον άγγλο. Ας μιλήσουμε επιτέλως και μια φορά ελληνικά στην αλβανική βουλή. Πολλά είπα!
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΛΕΒΕΝΤΟΠΕΔΩΝ ΜΑΣ!!.
Με εκτίμηση «Βορειηπειρώτη».
Νικόλαος ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ.

Δημοσίευση σχολίου