Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Όταν πρόκειται για βαλκανικές ιστορίες, οι «αλήθειες» είναι τουλάχιστον τρεις…



- Κάποια ιστορικά στοιχεία με αφορμή την ψήφιση του Adriatik Lllala για Γενικό Εισαγγελέα της Αλβανίας που ψήφισαν και οι βορειοηπειρώτες βουλευτές.  

- Θα τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου Μητροπολίτη Κορυτσάς Φωτίου. Πως συνδέεται ο Lllalla με το φονιά του Φωτίου

+ Φώτιος. Μητροπολίτης Κορυτσάς (1906)
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, σε δηλώσεις του σε αλβανικά ΜΜΕ ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Adriatik Llalla για την θέση του νέου Γενικού Εισαγγελέα της χώρας τη στιγμή που η σοσιαλιστική συμμαχία στην οποία ανήκει ψήφισε λευκό ενώ όπως ήταν αναμενόμενο έλαβε την ψήφο και των άλλων ελλήνων βουλευτών που ανήκουν στην κυβερνητική συμμαχία Ξέρρα, Μπάρκα και Τάβου.   
Ο Adriatik Llalla κατείχε μέχρι χθες τη θέση του Γενικού Διευθυντή Δήλωσης και Ελέγχου των Περιουσιών στην Αλβανία και πρόσφατα φρόντισε να γίνει ευρύτερα γνωστός από μία ανακοίνωση της διεύθυνσης του που έκανε αίσθηση, στην οποία λέει πως η περιουσία των πολιτικών της Αλβανίας ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια δολάρια (έκανε αίσθηση γιατί κάποιοι θεωρούν μεγάλο το ποσό και άλλοι μικρό).

Πριν από λίγες μέρες, προτάθηκε από τον Πρόεδρο Bujar Nishani για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και ψηφίστηκε στη βουλή της Αλβανίας με 75 ψήφους (από τους 140) με κάποιες εκπλήξεις που για την Αλβανία μπορεί να χαρακτηριστούν μικρές ενώ για τoους έλληνες μεγάλες και μάλλον αρνητικές.
Από τους 74 ψήφους της κυβέρνησης, έχασε μόνο της προέδρου της βουλής και δεύτερης στην ιεραρχία του ΔΚ Γιοζεφίνα Τοπάλλι, χωρίς η ίδια να διευκρινίσει τη στάση της ενώ από την αντιπολίτευση ψηφίστηκε από έναν βουλευτη του Σοσιαλιστικού - μάλλον γιατί έχει κάποια συγγένεια και από τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ - για άγνωστο λόγο.    
Για τα δεδομένα της Αλβανίας, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι μεταξύ των 4-5 θέσεων "κλειδιά" του κράτους και η εκλογή του προκαλεί πάντα την ένταση της εκάστοτε κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

Πως σχετίζεται η οικογένεια Llalla με τη δολοφονία του αείμνηστου Μητροπολίτη Κορυτσάς Φωτίου;
Adriatik Lalla
Ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Αλβανίας, κατάγεται από το Αργυρόκαστρο και είναι πρώτος ξάδερφος του δημοσιογράφου-ιστορικού Arben Llalla που τυγχάνει αρκετά γνωστός στο βορειοηπειρωτικό κοινό για τον ανθελληνικό τρόπο που καλύπτει την ελληνοαλβανική και βορειοηπειρωτική επικαιρότητα σε αλβανικά έντυπα και ηλεκτρονικα μέσα.  
Σύμφωνα με κάποιο άρθρο του Arben, ο προπάππους τους Bajram Ligu, ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα της τσέτας των Topulli που εκτός των άλλων, στο ενεργητικό τους έχουν δύο θρυλικές δολοφονίες; 1. του τούρκου Μπιμπάσι στο Αργυρόκσατρο (1908) για τους λόγους της οποίας οι ιστορικοί δε θα συμφωνήσουν ποτέ και γίνεται ακόμα πιο μυστηριώδης αφου στην υπόθεση εμπλέκεται (μάλλον ερωτικά) και η μητέρα του πρώην κομουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα ο οποίος φρόντιζε να εξαφανίσει τις πηγές. 2. του Μητροπολίτη Κορυτσάς Φώτιου (1906), ως αντίποινα για τη δολοφονία του ιερέα Χρήστου Νεγκοβάνη.
Σύμφωνα πάντα με το Llalla, ο προγονός τους Bajram Ligu συνελήφθει στο χωριό Πρόγγι του Αργυροκάστρου το 1914 από τον ελληνικό στρατό, ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Φωτιου και αφού βασανίστηκε σκληρά, του έσπασαν τα πλευρά και του έκοψαν το ένα αυτί.

Γιατί δολοφονήθηκαν ο ιερέας Χρήστος Νεγκοβάνης και μετά από ένα χρόνο  ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Φώτιος
Ο Παπα Χρήστο Νεγκοβάνη ήταν γιος του έμπορα Χαράλαμπου Τσάλη που κατάγονταν από την Κολόνια Αλβανίας και ζούσε στην Φλώρινα. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα, κάπου στα τέλη του 19ου αιων. για κάποια χρόνια εργάστηκε ως ελληνοδιδάσκαλος ενώ στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερέας από τον πολύ Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη.  Το 1905, ο τριαντάχρονος τότε ιερέας, δολοφονήθηκε άγρια μαζί με τον αδερφό του  σε χωριό της Φλώρινας που εφημέρευε, σε μία περιοχή και μία χρονική περίοδο όπου νέμονταν άγριες εκκλησιαστικές και εθνικές συγκρούσεις μεταξύ των ελλήνων της Μακεδονίας, κομιτατζήδων βουλγάρων αλλά και ρουμάνων που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους ρεύμα στο βλάχικο πληθυσμό.  
Το κομουνιστικό καθεστώς τιμούσε ως μάρτυρα και αναγεννητή του αλβανικού έθνους το Νεγκοβάνη ενώ είχε δημιουργήσει σχετική ταινία η οποία προβάλλεται ακόμα και σήμερα, αποσπάσματα της οποίας χρησιμοποιούνται για ανθελληνική προπαγάνδα.
Γερμανός Καραβαγγέλης
Μητροπολίτης Καστοριάς
Σύμφωνα με τους αλβανούς, η δολοφονία του Νεγκοβάνη έγινε κατόπιν παραγγελίας του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, γιατί λειτουργούσε στα αλβανικά και είχε μετατρέψει το σπίτι του σε αλβανικό σχολείο. Ένα χρόνο μετά, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Νεγκοβάνη η αλβανική τσέτα (ληστές) των Τοπουλαίων του Αργυροκάστρου εκτέλεσε τον Μητροπολίτη Κορυτσάς Φώτιο. Αξίζει εδώ να πούμε πως στην ενθρόνιση του Αναστασίου (2 Αυγούστου 1992), εθνικιστές αλβανοί που αντιτίθονταν σε ενθρόνιση έλληνα αρχιεπίσκοπου, φώναζαν ρυθμικά τα ονόματα του Φαν Νόλι και του Παπα Χρήστου Νεγκοβάνι.  
Τόσο για την εκτέλεση του Νεγκοβάνη όσο και του Φωτίου, υπάρχουν άλλες δύο τουλάχιστον εκδοχές. Η μία λέει ότι οι εκτελέσεις έγιναν κατ΄ εντολή των κομιτατζήδων βουλγάρων, μάλιστα η δολοφονία του φιλήσυχου Φωτίου έγινε κατά λάθος, αντί του Καραβαγγέλη. Μία άλλη εκδοχή θέλει τους ρουμάνους να παραγγέλλουν την εκτέλεση του Φωτίου, μάλιστα σε ελληνική πηγή υπάρχει και το όνομα του πληρωμένου αλβανού εκτελεστή που είναι ο Bjram Fehmi.     
Πάντως ο Llalla επιμένει (μάλλον με καμάρι) πως ο πρόγονος του, ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα και εκτελούσε τις εντολές των Τοπουλαίων άρα ενδεχομένως και του Φωτίου…
Φυσικά, η ιστορία αυτή δεν θα μπορούσε να αποτελέσει κριτήριο για την επιλογή του προέδρου του ΚΕΑΔ και των άλλων ελλήνων βουλευτών της Αλβανίας ως προς τον Adriatik Llalla. Ο Ντούλες, ο Ξέρρας, ο Μπάρκας, ο Τάβος κ.α., κάτι θα ξέρουν παραπάνω που τον στήριξαν....
Για εμάς ήταν μία αφορμή - ευκαιρία  για να καταθέσουμε μία πτυχή της ιστορίας και της προπαγάνδας που γίνεται και να πούμε πως όταν πρόκειται για βαλκανικές ιστορίες, οι «αλήθειες» είναι τουλάχιστον τρεις…  

 Σημείωση:


Ο δημοσιογράφος Arben Llalla μας έστειλε ένα  e-mail, με το οποίο επιβεβαιώνει μεν ότι είναι πρώτος ξάδερφος του νέου Γενικού Εισαγγελέα της Αλβανίας αλλά ο Adriatik Llalla δεν έχει καμία σχέση με τον φερόμενο ως δολοφόνο του Φωτίου γιατί ο Bajram Ligu είναι προπάππος από τη μητέρα  του ενώ με τον Adriatik είναι πρώτος ξάδερφος από τον πατέρα του.
Το γράφουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά όπως είπαμε και στο άρθρο, ήταν μία αφορμή για να προβάλουμε μία ιστορική πτυχή και όχι να θίξουμε κάποιον από τους σημερινούς «πρωταγωνιστές»  της ιστορίας
 

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

endiaferon arthro! kati mathame k simera...

i moni aporia pou exw einai an to parapono arthro apotelei dimiourgima tou boreioipiroti (me tin kali ennoia) i exei kapoia alli dimosiografiki pigi???

Ανώνυμος είπε...

Εύγε "Βορεοηπειρώτη"! Εδιαφέρον για τον αγωνιστή Ντούλε που ξέρει να "τιμάει" την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Αρά στην υφαρπαγή των περιουσιών των ελλήνων βορειοηπειρωτών, παραλίες και μη, είναι το δεξί χέρι του Ντούλε, αφού ο Llalla ήταν και είναι κεντρικό πρόσωπο στις υποθέσεις των περιοσιακών στοιχείων του Αλβανικού κράτους. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε κάποιο "άλλο λάκο έχει η φάβα". Μπορεί να τον προστάτεψε τον Ντούλε και την παρέα στα θέματα της προστασίας δεδόμένων της περιουσίας τους ή στις "απολαβές" από τα "αθώα" κέντρα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωραια συμφωνία.
Ο Παρατηρητής.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ ΣΤΗΝ ΗΡΩ'Ι'ΚΗ DROKOLI. 4 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ. TE ROJ PARTIA. $

Ανώνυμος είπε...

πολυ ενδιαφέρον άρθρο, μπράβο

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι ο Ντούλες τσακίστηκε για να ψηφίσει Λάλα, μάλιστα δήλωσε την ψήφο του μερικές μέρες πριν, παρουσιάζοντάς τον σαν το πιο φερέγγειο άτομο της (αλβανικής) δικαιοσύνης. Γιατί βιάζεται έτσι αυτό το παιδί;!!!

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχαχα Βορειοηπειρώτη έγραψες πάλι!
μία διόρθωση μόνο αν θέλεις. Στη φωτογραφία δεν είναι ο Κορυτσάς Φώτιος αλλά ο Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης που γράφεις πιο κάτω και ευτύχησε να δει τη Μακεδονία ελεύθερη

Βορειοηπειρώτης είπε...

Εχεις δίκιο 5.07. Αλλαξαμε την φωτογραφία

Βορειοηπειρώτης είπε...

Ο δημοσιογράφος Arben Llalla μας έστειλε ένα e-mail, με το οποίο επιβεβαιώνει μεν ότι είναι πρώτος ξάδερφος του νέου Γενικού Εισαγγελέα της Αλβανίας αλλά ο Adriatik Llalla δεν έχει καμία σχέση με τον φερόμενο ως δολοφόνο του Φωτίου γιατί ο Bajram Ligu είναι προπάππος από τη μητέρα του ενώ με τον Adriatik είναι πρώτος ξάδερφος από τον πατέρα του.
Το γράφουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά όπως είπαμε και στο άρθρο, ήταν μία αφορμή για να προβάλουμε μία ιστορική πτυχή και όχι να θίξουμε κάποιον από τους σημερινούς «πρωταγωνιστές» της ιστορίας

Ο Αθώος είπε...

Γεια σου Βορειοηπειρώτη! Το άρθρο αυτό νομίζω ότι πάει πακέτο στην εξέλιξη με τη δήλωση της Ορθόδοξης εκκλησίας για την απογραφή. Κάποτε ο μακαριότατος Αναστάσιος έπρεπε να το είχε καταλάβει. Εξυπηρετούσε τα αλβανικά σχέδια διότι πίστευε ότι έτσι εξυπηρετούσε την υστεροφημία του, "εξυπηρετώντας" την Ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας.(!!!). Τέλος δεν είναι η ώρα για αυτό το είδος αναλύσεων τώρα, αλλά θέλω να επανέλθω στο σκεπτικό σου. Ότι στην Αλβανία προωθούνται εξτρεμιστές ανθέλληνες Αλβανοί με αποδεδειγμένο ανθελληνικό παρελθόν, οι οποίοι όπως αναφέρεις, χαίρουν συχνά και την στήριξη των δικών μας πολιτικών. Αναφέρω ακόμα ένα παράδειγμα. Ένας Αλβανός γράφει σε βιβλίο του την ιστορία της οικογένειας Φεβζίου, που με τόσο δύναμη πλασάρεται στην αλβανική δημόσια και πολιτική σκηνή. Λέει λοιπόν ο συγγραφέας Μυφτάρι, ότι ο Παπούς του Φεβζίου δεν κατάφερε το 1930 να υφαρπάξει τις περιουσίες, (γης) του παππού του Σκερντιλιάν Κονόμη (ελληνικής καταγωγής από τη Χιμάρα. Τα κατάφερε σήμερα ο έγγγονός του Φεβζίου. Ο δικαστής Σκ. Κονόμη δολοφονήθηκε άγρια στη μέση της πόλης της Αυλώνας πέρυσι το Καλοκαίρι, ακριβώς γιατί είχε γίνει εμπόδιο στα σχέδια των Φεβζίδων για να πάρουν τη γης του παπού του Δημήτρη Κονόμη.
Τώρα είναι αλήθεια ότι οι δικοί μας πολιτικοί στηρίζουν αυτές τις εξελίξεις. (Δεν είναι βέβαια Δ.Κονόμιδες και συγγενείς του Σπ΄θρομήλιου, αλλά είναι τακέμι του Μπολάνου). Τους ψηφίζει πρώτος ο Ντούλες "αποκλείοντας" μάλιστα από τη γραμμή των συμμαχικών κομμάτων. Ο Ντούλες, τους ψηφίζει για να έχει από την μια την τυπική πολιτική "ανεξαρτησία" για τα μάτια των τυφλών οπαδώντου Βορειοηπειρωτών . Στην ουσία, από την άλλη, το κάνει για να έχει το δικαίωμα να προωθεί τίποτε δικούς του σε θέσεις εργασίας, τώρα που δεν είναι στην εξουσία και περισσότερο να εξασφαλίζει στον εαυτόν του πολιτική ασυλία.
Οι άλλοι πολιτικοί μας το κάνουν επειδή ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο αλβανικό κόμμα εκτός γραμμής του οποίου δεν μπορεί να βγουν και επειδή όλοι τους γνωρίζουν, και ο Ντούλες, ότι μόνο με τη θέληση των Αλβανών μπορεί να είναι βουλευτές ή κάτι άλλο που θα τους δίνει να φάνε προσωπικά. (Τώρα μη ψάχνουμε εθνικά γράμματα στους εθνικά αγράμματους). ο Αθώος

Ανώνυμος είπε...

Voriipiroti aksio ke gnisio tekno tu Hotza kati emathes apafton.Na psahnis ti viografies ton anthropon enea genies ke na tu krins ke na tus katakrinis apo ta ksaderfia tus propapus ke ksero ego.Eki ine o anthropos ke tha ton krinu me apo tis praksis tu ligi ipomoni.Pandos Alvanos arhiisangeleas ine ke ohi elinas sigura ke ta alvanika simferonda tha ipiretisi tulahiston na ine diakritikos ke na min ine prokatilimenos anthelinas ke ethnikistis.Na ine to ligotero kako.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, Αθώε, σε πάω για τη διαβολιά σου! Αφού έφτασες να πεις ότι "Κάποτε οι μακαριότατος Αναστάσιος θα έπρεπε να το είχε καταλάβει" (το μακαριότατο με μικρό και όχι με κεφαλαίο)είσαι αυθεντία!!! Με λες τίποτε άλλο. Μπορεί να μην έχει καταλάβει ο Άνθρωπος, αλλά εσύ του έδωσες να καταλάβει. Θα σε έλεγα ότι είσαι πικραμένος και τα λες αυτά. Αλλά όταν ένας Πικραμένος διετέλεσε και Πρωθυπουργός της Ελλάδος πρόσφατα, ξέμεινα από λόγια. Εσύ, φίλε μου, πας να προσθέσεις νέα σημασία για την αθωότητα. Πας να μας την κάνεις συνόνυμη με τη δολιότητα.

Ευλογητός

Ανώνυμος είπε...

evlogite, prepei na eisai makariotatos gia na se grafoyn me Kefalaio, opos kai evlogitos.
Anti athou, afto

Δημοσίευση σχολίου