Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Δήμος Αγίων Σαράντα - 20 χρόνια δημοκρατικής διακυβέρνησης



Εκδήλωση και με τους 5 εκλεγμένους δήμαρχους
«20 χρόνια ανθρώπινης διακυβέρνησης» - αυτό ήταν το συνθημα στο οποίο βασίστηκε η δραστηριότητα που έγινε με  πρωτοβουλία του νυν δημάρχου της πόλης των Αγ. Σαράντα Στέφανου Τσίπα, για  τα είκοσι χρόνια πλουραλιστικής εξουσίας στο δήμο της πόλης.
Από το 1992, που έγιναν οι πρώτες δημοκρατικές δημοτικές εκλογές και μέχρι σήμερα – είκοσι χρόνια- στο δήμο των Αγ. Σαράντα πέρασαν πέντε δήμαρχοι, πέντε πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων και πάρα πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορα κόμματα.

Από το 1992 έως το 1996 πρώτος δήμαρχος της μετακομμουνιστικής περιόδου εκλέχτηκε ο Χαράλαμπος Γκιάτης από το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ, ένας δήμαρχος που ήρθε αντιμέτωπος με τα πολλά προβλήματα που είχε η πόλη αυτήν την περίοδο. Από το 1996 έως το 2000 εκλέχτηκε δήμαρχος ο Τσαπαγιέβ Ζέρα από το Δημοκρατικό κόμμα, όπου η θητεία του συνέπεσε με την γενική αναρχία που συνέβη στην Αλβανία από τις παρατράπεζες (1997) και την κάθοδο των Κοσσοβάρων (1999). Την περίοδο 2000-2003 ήταν το Σοσιαλιστικό κόμμα που ανάδειξε τον Αντριάν Σέχου, μια θητεία που χαρακτηρίζεται ως η αρχή της τσιμεντοποίησης της πόλης, ενώ για δύο κατά σειρά τετραετίες 2003-20011 εκλέχτηκε δήμαρχος ο Εντμόντ Γκιώκας από το Δημοκρατικό κόμμα που συνέχισε για δύο θητείες το «έργο» του προκατόχου του. Στις εκλογές που έγιναν το 2011 ξαναπήρε το θώκο του δημάρχου το Σοσιαλιστικό κόμμα εκλέγοντας γα μια τετραετία τον Στέφανο Τσίπα.
Οι κύριοι Γκιάτης και Τσίπας άσκησαν και το καθήκον του δημάρχου κι αυτό του πρόεδρου του δημοτικού Συμβούλιου. Ο δε Γκιάτης επί δημαρχίας Σέχου, ενώ ο κ. Τσίπας επί δημαρχίας Ζέρα.
Η γιορτινή ατμόσφαιρα για τα 20χρονα της λειτουργίας της τοπικής πολυσχηματικής εκπροσώπησης άρχισε από το πρωί της 28ης Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο της πόλης. Ενώπιων πολιτών και προσκεκλημένων,   ο κ. Στ. Τσίπας περίμενε τους εκλεγμένους δημάρχους των δυο τελευταίων δεκαετιών,  καλωσόρισε όλους σ’ αυτήν την πρωτότυπη γιορτή, τονίζοντας πως ήταν προς  τιμή μου ν’ αναλάβω αυτήν την πρωτοβουλία γιατί όλοι μας θέλαμε και θέλουμε την πόλη των Αγ. Σαράντα πιο καλή, πιο όμορφη και ο καθένας έχει βάλει ένα λίθο στην πρόοδο και ανάπτυξή της.
Πέντε βάθρα απεικόνιζαν τη σύνθεση και τις επιτεύξεις του κάθε δημάρχου στη δική του θητεία. Μια φωτογραφία και μερικές δηλώσεις του καθενός  στο Κέντρο Διαφάνειας του Δημαρχείου που συγκροτήθηκε το 2012, όπου όλοι οι πρώην είχαν να πουν μόνο καλά λόγια για την πρωτοβουλία του νυν δήμαρχο και ευχήθηκε για νέες επιτυχίες.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου της πόλης. Μια δίωρη δραστηριότητα αφιερωμένη στη θητεία των πέντε δημάρχων, συνοδευόμενη με τραγούδια, χιούμορ και συνεντεύξεις για τα 20 χρόνια τοπικής αυτοδιοίκησης ανθρώπινης διακυβέρνηση.
Το Δημοτικό συμβούλιο, με την ευκαιρία αυτή, απόνειμε «Πιστοποιητικά Ευγνωμοσύνης», σε 15 υπαλλήλους που διακρίθηκαν για την άψογη διαγωγή και εργασία τους τα 20 αυτά χρόνια.
Του Βαγγέλη Παπαχρήστου

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη... Κάτι ήταν, κάτι το έφαγε και έμειναν τα κόκκαλα του. Αυτό έμεινε από εμάς, δυστυχώς και για τα λάθη μας...

Ανώνυμος είπε...

Βρε φίλε της 30/ης Δεκεμβρίου. Ο δήμαρχος Λ. Γκιάτης δεν ήταν αυτός που πρόεδρος του επόμενου Δ. Συμβουλίου καταψήφισε τις αποφάσεις τις περιόδου του δικού του δημαρχείου ώς αποτέλεσμα πήραν των ελλήνων τα οικόπεδα; Tο αν τώρα τον τιμούν οι Αλβανοί λέει για μας κάτι; α μη αναφερθώ σε περισσότερα....

Δημοσίευση σχολίου