Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τσάμηδες: Η πολιτική πτυχή του προβλήματος




Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Όταν ο Σαλί Μπερίσα (από την Αυλώνα, που στις 28 Νοεμβρίου γιόρταζε τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας), μίλησε για την Αλβανία «όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα», γνώριζε πολύ καλά πως θα προκαλούσε την αντίδραση της Αθήνας και την ακύρωση του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών.

Γνώριζε επίσης ότι θα προκαλούσε και την αντίδραση της Κομισιόν – σε μια περίοδο μάλιστα που τα Τίρανα ενδιαφέρονται για την έναρξη της ενταξιακής τους πορείας.

Το έπραξε, όμως – και όχι μόνο επειδή ποντάρει συστηματικά στον εθνικισμό για να αποκομίζει πολιτικά οφέλη στις εκλογές.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι οι Αλβανοί πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να επαναλαμβάνουν στον λαό τους αυτά που τους διδάσκουν τα σχολικά τους βιβλία.

Και εδώ βρίσκεται η μία πτυχή του προβλήματος.


Στα αλβανικά σχολεία τα παιδιά μαθαίνουν πως «ο σημερινός πολιτικός χάρτης των αλβανικών εδαφών καθορίσθηκε με άδικο τρόπο από τη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου το 1913, αφήνοντας πολλές αλβανικές περιοχές έξω από τα πολιτικά σύνορα της Αλβανίας (στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στην Ελλάδα)».

Και πως «τα νότια σύνορα της Αλβανίας βρίσκονται στους ποταμούς Καλαμά και Αχέροντα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την Ηγουμενίτσα, την Παραμυθιά, την Πρέβεζα, τη Φιλιππιάδα και την Άρτα».

Και πως «Έλληνες φασίστες έσφαξαν τους Τσάμηδες και πήραν τις περιουσίες τους».

Και πως η Τσαμουριά, «τελεί υπό ελληνική κατοχή και εκτείνεται στις ακτές του Ιονίου από τους Αγίους Σαράντα μέχρι την Πρέβεζα».

Κατά τους Αλβανούς, η Τσαμουριά κατοικείτο από τα αρχαία χρόνια από τους προγόνους τους και στο «ελληνικό τμήμα» της ζουν περίπου 250-300 χιλιάδες ορθόδοξοι τσάμηδες.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι Τουρκαλβανοί  τσάμηδες τάχθηκαν με το μέρος των Τούρκων, αλλά εξουδετερώθηκαν από τους Έλληνες. Μετά τη δημιουργία του αλβανικού κράτους παρέμειναν στην Ελλάδα και μετά την Μικρασιατική καταστροφή εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι τσάμηδες τάχθηκαν στο πλευρό των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών και στράφηκαν εναντίον του αμάχου ελληνικού πληθυσμού.

Με την υποχώρηση των Ιταλών έφυγαν στην Αλβανία και επανήλθαν μετά τη συνθηκολόγηση. Εγκατέλειψαν οριστικά τη Θεσπρωτία μετά την κατάρρευση της Ιταλίας το 1943. Και βέβαια, δεν ήσαν πάνω από 20.000.

Μετά το τέλος του πολέμου, δικάστηκαν ερήμην στα Γιάννενα από Δικαστήριο Δοσιλόγων και οι περιουσίες τους δημεύθηκαν.

Εξισλαμισμένοι, επέλεξαν το όνομά τους από παραφθορά του αρχαίου ονόματος του ποταμού Καλαμά (Θύαμις).

Η Αλβανία χρόνια τώρα χρησιμοποιεί (και) τους τσάμηδες υπέρ των σχεδίων για τη Μεγάλη Αλβανία.

Και αυτό γίνεται συστηματικά.

Οι Αλβανοτσάμηδες πραγματοποιούν κατά διαστήματα συγκεντρώσεις «διαμαρτυρίας» στην ελληνοαλβανική μεθόριο, απέναντι από το χωριό Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, διεκδικώντας τις περιουσίες που, όπως λένε, κατασχέθηκαν από  το ελληνικό κράτος το 1944.

Κραδαίνοντας αλβανικές, αμερικανικές και αγγλικές σημαίες, αλλά και ελληνικές, διακηρύσσουν ότι θα επιδιώξουν να καθιερωθεί η 27η Ιουνίου ως «ημέρα γενοκτονίας των τσάμηδων».

Το θέμα, τίθεται ξανά και ξανά. Τον Οκτώβριο του 2004, κατά την επίσκεψη Στεφανόπουλου στα Τίρανα, η αλβανική ηγεσία έθεσε ευθέως θέμα τσάμηδων, προκαλώντας την προεδρική αντίδραση.

Την 1 Νοεμβρίου 2005, ο Πρόεδρος Παπούλιας εγκατέλειψε την Αλβανία, όπου βρισκόταν σε επίσκεψη, και επέστρεψε στα Γιάννενα όταν διακόσιοι περίπου τσάμηδες συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο των Αγίων Σαράντα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, όταν ο Μπερίσα επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή, απέφυγε να θέσει το θέμα – αλλά έσπευσε να το θέσει με την επιστροφή του στα Τίρανα, λέγοντας πως «δεν έχουμε παραιτηθεί από τη διεκδίκηση περιουσιών».

Κι’ όταν λίγο μετά αποφασίστηκε η χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες, από τα έδρανα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Σοσιαλιστική Ένωση για την Ένταξη, σοσιαλιστής πρώην υπουργός Άμυνας Ζαμπίτ Βρόκαι, έκρουσε (τον Νοέμβριο του 2006) τον κώδωνα του κινδύνου «αλλαγής συνόρων» (ως δήθεν επιδίωξη της Αθήνας) και ζήτησε να απαντηθεί η «ελληνική πρόκληση» με ψήφισμα για το «τσάμικο».

Παράλληλα, και ο αντιπρόεδρος του κόμματος και ιστορικός Πελούμπ Τζούφι, «είδε» τον κίνδυνο αλλαγής του «εθνογραφικού τοπίου από τη Χειμάρρα – Κορυτσά και κάτω», ζητώντας την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο μερικές δεκάδες οπαδοί της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» και του κόμματος των Τσάμηδων πέταξαν πέτρες εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν συγγενείς των πεσόντων του Έπους του 1940 και διπλωματικών οχημάτων στην Κλεισούρα της Πρεμετής.

Οι Αλβανοί αρέσκονται να εμφανίζουν τους τσάμηδες ως υπέργηρους «αγανακτισμένους» και ως τους μοναδικούς εκπροσώπους του αλβανικού εθνικισμού.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα, ενώ στο μεταξύ έχει κάνει αναλάβει δράση και η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία»,  με πολύ νεώτερα μέλη – άλλωστε έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση ως οπαδοί της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Και εδώ βρίσκεται η δεύτερη πτυχή του προβλήματος – η πολιτική.

Έχουν ανοίξει γραφεία σε όλες τις αλβανικές πόλεις, ενώ και οι τσάμηδες κάθε άλλο παρά λιγοστοί είναι, αφού διαθέτουν κόμμα, το PDIU που έχει κατορθώσει να εκλέξει και δύο βουλευτές, μπαίνοντας στη Βουλή το 2009 και συγκεντρώνοντας 15.000 ψήφους σε όλη την Αλβανία.

Όλοι μαζί καταγγέλλουν με διάφορες αφορμές την «Ομόνοια», το κόμμα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Επιπλέον, στις δημοτικές εκλογές του 2011, οι τσάμηδες ενισχύθηκαν, φθάνοντας τις 60.000 ψήφους – σε αντίθεση με την «Ομόνοια» που ηττήθηκε, κυρίως λόγω του γνωστού μικροβίου του διχασμού.

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων, με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής, αλλά και τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου.

Οι Αλβανοί αναγνωρίζουν ύπαρξη ελληνικής μειονότητας μόνο στα 101 χωριά του Βούρκου, της Δρόπολης, του Πωγωνίου και δύο χωριών του νομού Πρεμετής.
Δεν αναγνωρίζουν, όμως, δικαιώματα μειονότητας στη Χιμάρα ή στην Άρτα Αυλώνος, όπου οι κάτοικοι είναι αμιγώς Έλληνες και μιλούν ελληνικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατεδαφίζονται (ως… αυθαίρετα) κτίσματα Χιμαρριωτών από την  «Εθνική Επιθεώρηση Πολεοδομίας και Κατασκευών», η οποία όμως κάνει τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για κτίσματα Αλβανών.

Μάλιστα από την επιχείρηση κατεδάφισης εξαιρέθηκε τον Απρίλιο του 2012 το ξενοδοχείο και δύο μαγαζιά ιδιοκτησίας του τσάμικης καταγωγής Artur Bubeki, ο οποίος φιλοξενούσε  και καθοδηγούσε το συνεργείο κατεδαφίσεων στους Δρυμμάδες.

Όχι τυχαία, αφού επικεφαλής της «Εθνικής Επιθεώρησης Πολεοδομίας και Κατασκευών», είναι ο Gazment Osmani, στέλεχος του κόμματος των τσάμηδων.

Το κόμμα των τσάμηδων, το PDIU, είναι κυβερνητικός εταίρος του Μπερίσα, ο οποίος φροντίζει να δίνει στα μέλη του αξιώματα και διαφόρων ειδών εξουσίες – και βέβαια να τους χαϊδεύει τα αυτιά με δηλώσεις όπως οι πρόσφατες.

Τον Ιούνιο του 2011, οι Αλβανοτσάμηδες  (που όπως προκύπτει από το κείμενο κάθε άλλο παρά μια ομάδα ηλικιωμένων είναι), έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, και ακολούθως εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν:

«Ο πατριωτικός σύλλογος «Çamëria», ο οποίος υποστηρίζεται από την Ομάδα των Νέων Πατριωτών του κόμματος των Τσάμηδων, κατήγγειλε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις ελληνικές αρχές, για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, κατά το οποίο δεν επετράπη στον Αλβανό υπήκοο, Iliaz Alimani, να εισέλθει στην Ελλάδα από την Κακαβιά, επειδή στο διαβατήριό του, έγραφε ότι γεννήθηκε στο Margëlliç της Gumenicës. ονομασίες οι οποίες είναι απαράδεκτες για τις ελληνικές αρχές»( σ.σ. πρόκειται για το χωριό Μαργαρίτι της Θεσπρωτίας).

»Το κόμμα των Τσάμηδων, PDIU, παρακολουθεί από κοντά όλες αυτές τις περιπτώσεις και ενημέρωσε τις πρεσβείες όλων των χωρών μελών της ζώνης «Σένγκεν», καθώς και τον Επίτροπο Stefan Füle και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

»Ο αρχηγός του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Μπουγιάρ Νισάνι και τον υπουργό Εξωτερικών, Έντμοντ Χατζηνάστο, προσπαθώντας να επιλύσει αυτό το πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα, καθώς οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι ονομασίες είναι απαράδεκτες. Οι υπουργοί του υποσχέθηκαν ότι θα ασχοληθούν προσωπικά με το θέμα αυτό.

» Μέχρι στιγμής το PDIU έχει διαθέσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα για την επίλυση του ζητήματος και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να επιτρέπεται στους Αλβανοτσάμηδες να μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος».

Τον Νοέμβριο του 2011, η οργάνωση «Cameria» (Τσαμουριά – Θεσπρωτία), εγκαινίασε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσεία στα Τίρανα, έκθεση με τίτλο  «Varreza monumentale të shqiptarëve të Çamërisë në Qafë-Botë» (Μαυσωλείο για τους Αλβανούς της Τσαμουριάς στο Μαυρομάτι).

Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν επτά έργα από την Αλβανία και ένα από το Κόσσοβο, στα οποία παρουσιάζονταν σε μακέτες η διαμόρφωση του λόφου Kllogjer (Καλόγερος) στους Αγίους Σαράντα που σύμφωνα με τον πρόεδρο του αλβανοτσάμικου κόμματος PDIU  Shpetim Idrizi  «σε αυτό το σημείο υπάρχει ομαδικός τάφος εκατοντάδων τσάμηδων που δεν άντεξαν τις ταλαιπωρίες της πολυήμερης πεζοπορίας από την Θεσπρωτία προς την Αλβανία, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της γενοκτονίας που προκάλεσε ο Ναπολέων Ζέρβας προς τους αλβανούς της Τσαμουριάς είναι 2.600».

Η άνοδος που εμφανίζει το κόμμα των τσάμηδων, το καθιστά ελκυστικό εταίρο και στους δύο βασικούς παίκτες της αλβανικής ζωής – λένε μάλιστα πως και οι δύο έχουν υποσχεθεί στο PDIU να χρηματοδοτήσουν το μνημείο των πεσόντων τσάμηδων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το καλοκαίρι του 2011, ο νόμος περί απογραφής άλλαξε μετά από απαίτηση των τσάμηδων – και με σκοπό να εμφανιστεί μειωμένος ο ελληνικός πληθυσμός, γεγονός που οδήγησε την «Ομόνοια» στην απόφαση να μποϊκοτάρει την απογραφή του Οκτωβρίου 2011.

Οι τσάμηδες ήσαν αυτοί που επέβαλαν την αλλαγή του νόμου, ώστε να προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία για την εθνικότητά τους.

Με δεδομένο ότι οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν τον ελληνικό πληθυσμό της Χιμάρας, ήταν βέβαιο πως όσοι θα δήλωναν ελληνική εθνικότητα θα υφίσταντο διώξεις.
Φυσικά, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους τσάμηδες και τον διαβόητο «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό Τσαμουριάς».

Το γεγονός, όμως, πως αποτελούν πλέον υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στην παρόν αλβανικό πολιτικό σκηνικό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη σε όλες τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Υ.Γ. Ο εκπαιδευτικός και τέως λυκειάρχης Στυλιανός Μώκος έχει εκδώσει μελέτη για την Κρυσταλλοπηγή (Σέλλιανη) Παραμυθιάς, που επτά φορές καταστράφηκε από ξένους επιδρομείς και τον Σεπτέμβριο του 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και τους αλβανοτσάμηδες συνεργάτες τους.

Αυτά, διότι λαοί που ξεχνούν την Ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν…

14 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ανασκόπηση των γειωνόταν μας κάνει τώρα ;Εμείς τα ξέραμε, εσείς γνωρίζατε τίποτα μέχρι τώρα ; Και τι έχετε κάνει ; Ξύπνησαν οι χαρτογιακάδες .
Ένα ρητό λέει : «Όσο να το μελετήσει έξυπνος ο χαζός έχει είδη τελειώσει τη δουλειά του».

Ανώνυμος είπε...

Ε

Ανώνυμος είπε...

Κ.βουλτεψη
Καλες οι διαπιστώσεις σας καλες οι αναλύσεις σας,αλλα πλέον δεν είστε μονο δημοσιογράφος αλλα βουλευτης του ελληνικου κοινοβουλίου και του κομματος εξουσίας....
Σας ευχαριστώ για τον αγωνα που κάνετε για την χιλιοπουλημενη πατριδα μου.....
απο σας ομως(τους βουλευτες μας)περιμένουμε. πράξεις , αποφασεις,εργα και οχι διαπιστώσεις πιτ για εμας ειναι βιώματα .....
Αναφέρετε οτι για την ήττα της ομόνοιας φταίει το γνωστο μικρόβιο του διχασμού ....
οχι κυρια βουλτεψη, φταίνε ολοι αυτοι που τοσα χρονια με τη στηριξη των ελλαδικών κυβερνήσεων κατασπαραξαν τα παντα...
Η αλβανια κ.βουλτεψη πήρε το οκ για την ένταξη στην ε.ε χωρίς να εχει ουτε μια επισημη καταγγελία για καταπάτηση ανθρωπινων δικαιωμάτων...αυτο ειναι το εργο της ομόνοια-κεαδ κ.βουλτεψη...
εμεις οι βορειοηπειρώτες δεν πουλάμε την πατριδα μας..το εθνικο κεντρο ειναι αυτο που με διαφορα τεχνάσματα προσπαθει να εχει υπο τον ελεγχο του τις εκάστοτε ηγεσίες της ομόνοιας και να μας πουλάει καθημερινά.....
ειναι ευκολο να ρίχνουμε τις ευθύνες στο μικρόβιο του διχασμού....γιατι ετσι σας βολεύει...γιατι ετσι αποφεύγετε τις ευθύνες.....
αυτοι και εσεις μας καταντησατ ετσι κ. βουλτεψη(το εθνικο κεντρο)!
δεν ζητάμε αλαγη συνόρων εμεις .να εφαρμοστούν οι υπογεγραμμένες συνθηκες απο την αλβανια θελουμε..
σε αυτο μπορείτε να μας βοηθήσετε ;(αλλα τι λεω τωρα; ποτε το εκανε αυτο το εθνικο κεντρο για να το κανει τωρα;)
Αφήστε μας στα προβληματα μας λοιπόν και μην μπερδευοσαστε αλο .γιατι το μονο που κάνετε ειναι να στηρίζετε ηγετες τυπου ντούλε κσι προεδρους τυπου μπολανου....μπήκαν άφραγκοι στην πολιτικη και τωρα δεν ξέρουν τι εχουν....
αυτα σχάθηκαν οι βορειοηπειρώτες κ.βουλτεψη και η τους γύρισαν την πλάτη η απλα έγιναν αδιάφοροι .....γιατην. την ομόνοια λοιπόν μας λέτε ;
οι μόνοι που φταίνε ειμαστε εμεις που σας πιστεύουμε και σας ψηφίζουμε μήπως και ασχοληθείτε λιγο με τα προβληματα μας....καθε φορα που καποιος πολιτικοσ ελλαδίτης αναφέρετε στο δικο μας θεμα εσθανομαστ οτι ηρθε η σωτηρία μας...
Οχι συμπατριώτες!δε θελουν να κανουν τιποτα για μας....δεν τους ενδιαφέρει....απλα μας πουλάνε καθημερινά οπως καναμε παντα...
μόνοι μας αδέρφια θα βρούμε τη λύση ..
ολοι μαζι και ο καθενας μονος του...
ας πετάξουμε στο καλαθι των αχρήστων ολους αυτους που μας διέλυσαν....

Ανώνυμος είπε...

Αρθρο πολυ χαμηλου επιπεδου.
Η κυρια Βουλτεψη μιλαει για διαστρεβλωση της ιστοριας και ανελαβε να διορθωσει τα κακως κειμενα. Εφοσον ανελαβε να κανει κατι τετοιο, ας το κανει σωστα τουλαχιστον. Και ομως υπαρχουν χοντρομαρες στο αρθρο της. Οπως οτι οι Τσαμηδες αποχωρησαν το 1943 μαζι με τους Ιταλους.
Το αρθρο μου θυμιζει αναλογα αρθρα Αλβανων, πολυ χαμηλου επιπεδου, που αραδιαζουν τα κακα που παθαν απο του Ελληνες.
Περα απο τη χρονολογικη καταγραφη γεγονοτων, δεν καταλαβα τι ακριβως θελει να μας πει η κυρια Βουλτεψη. Πραγματα που εμεις τα ξεραμε και μας απασχολουν χρονια, αυτη τωρα τα ανακαλυψε?
Δε χρειαζεται να ανταπαντουμε στις κλανιες των Αλβανων. Το γεγονος οτι υπαρχει κομμα Τσαμηδων ειναι πρωτα απ`ολα προβλημα της Αλβανικης κοινωνιας και οχι της Ελλαδος.

Ανώνυμος είπε...

Ο τσαμης παιζει τον Ζερβα του γυρευει.
ΕΥΤΗΧΩΣ μια φορα η ελλαδα δουλεψε και το εληξε το θεμα δεν μπορουσε να κανει το ιδιο και στην Θρακη .Εστω και τωρα ποτε δεν ειναι αργα.

Ανώνυμος είπε...

κ. Βούλτεψη ξεχάσατε να αναφέρετε και στους Αγίους Σαράντα η διεύθυνση ύδρευσης πέρασε στα χέρια τον Τσάμηδων .... αλλά να μας πείτε και ποιοι τους βοήθησαν αν δεν το θυμάστε εσείς να σας το θυμίσουμε εμείς και δεν είναι αυτοί που κατηγορούσατε την προηγούμενοι εβδομάδα για διασπαστές αλλά αυτούς που προσκυνάτε σαν δεν ντρέπεστε λίγο

Ανώνυμος είπε...

Ρε μαλακισμένα, είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχει σταθεί στο πλευρό μας. Τι περιμένετε δηλαδή, να πάρει τα όπλα και να σκοτώνει Αλβανούς; Αχάριστοι και αμόρφωτοι τράγοι εσείς φταίτε για την κατάντια. Ούτε ο Ντούλες ούτε ο Κίτσιος ούτε ο Ξέρας, ούτε ο Τάβος, ούτε ο Μπερίσα ούτε ο Ράμας ούτε κανείς άλλος

Ανώνυμος είπε...

Για όλα φταίει η ανύπαρκτη εξωτερικη πολιτική του Ελληνικού Κράτους για το Βορειοειπειρωτικό κυρίως και το Αλβανικό γενικώς.Μιλάει η κυρία Βούλτεψη περίπου για 101 χωριά που ζει η Ελληνική Μειονότητα , αλλά που είναι άδεια και δεν μπορεί ούτε η ίδια να καταλάβει πως στις πόλεις μας, όπως στους Αγίους Σαράντα ζουν 40 χιλιάδες αλβανοί και οι καθημερινή έλληνες ούτε διακόσιοι.Στο Δέλβινο ,στο Αργυρόκαστρο , στα Εξαμίλια ακόμη χειρότερα.Γιατί έγινε αυτό και ποιός πρώτος απ΄ολους;Σίγουρα το Ελληνικό Κράτος , αλλά κι εμείς οι Βορειοηπειρώτες.Δεύτερο, αυτές οι πόλεις ξαναχτίστηκαν και μεγάλωσαν πάρα πολύ με χρήματα τα οποία βγήκαν από την Ελλάδα.Επίσης εδώ στην Ελλάδα ζουν και δουλεύουν περίπου 1 εκατομύριο αλβανοί ο οποίοι συντηρούν τους υπόλοιπους στην Αλβανία.Καλά αυτοί είναι αχάρηστος λαός το Ελληνικό Κράτος γιατί κοιμάται και είναι τελείως ανύπαρκτο;Υπάρχει μία εξήγηση. Είναι οι αιτίες και οι λόγοι που φέραν την Ελλάδα μας στη χρεωκοπία.Το πελατιακό κράτος δεν του έφταναν οι φόροι που μάζευαν από το λαό , αλλά και έπαιρναν και εκατοντάδες δισεκατομύρια δανεικά για πελατειακές υποθέσεις και τη διαφθορά και το κορμί της πονεμένης Πατρίδα μας τώρα έμεινε σκελετός.Πως κατάντησε έτσι η υπερδύναμη των Βαλκανίων;Πως δεν μπόρεσε ποτέ να τρίξει τα δόντια στην πιο αδύναμη χώρα της Ευρώπης;Γιατί οι αλβανοί και άδικοι και πάντοτε να βγάινουν κερδισμένοι στην εξωτερικοί πολιτική;Κι ας μη έχουν καμία παράδοση στην εξωτερική πολιτική;Τι φταίει;

Στέλεχος ΝΟΔΕ Β Αθηνών Ν.Δ είπε...

Αξιότιμη κα. Σοφία Βούλτεψη σας γνωρίζω ότι στο κόμμα που έχετε εκλεγεί βουλευτής υπαρχή και ένας Τομέας Βορειοηπειρωτών. Έχετε ανταλλάξει ποτέ απόψεις ,η δεν το γνωρίζετε καν. Από ότι μαθαίνω οι συνεργάτες σου βορειοηπειρώτες είναι Πασοκ – Σύριζα και μην το αρνηθείτε αυτό. Εσείς δεν ήσασταν κατά της απογραφής των βορειοηπειρωτών; εσείς δεν διοργανώνατε με την υποτιθέμενη Ομόνοια και ΚΕΑΔ εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας εναντίων της απογραφής; Μπορείτε σας παρακαλώ να μας περιγράψετε πια είναι η αποτελεσματική προσφορά σας στο εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Θα σας παρακαλούσα καλύτερα να σιωπάτε, παρά να γράφετε για το Βορειοηπειρωτικό. Iδικά εσείς , γιατί μόνο κακό κάνετε . Με λίγα λόγια παίζετε ης βάρος των αδελφών βορειοηπειρωτών μας πολιτικά παιγνίδια ,έλεος. Θα επανέρθω σύντομα.

Στέλεχος ΝΟΔΕ Β Αθηνών

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στη Βούλτεψη

Ως χρονογράφος αποδεικνύεται καλή η κα. Βούλτεψη. Το θέμα με τους έλληνες δημοσιογράφους, έχει δύο όψης: Πρώτη, σχεδών στο σύνολο τους δεν ασχολούνται καν με το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και Δεύτερο, όσοι ασχολούνται το κάνουν με παρωπίδες και για να κολακέψουν ή να εξυπηρετήσουν συμφέροντα των προσωπικών φίλων τους, την λεγόμενη «ηγετική ομάδα» της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και η κα. Βούλτεψη. Γνωρίζει το Βορειοηπειρωτικό από όσα τις εξιστορούν οι φίλοι της Βορειοηπειρώτες που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην «ηγετική ομάδα» της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ. Γι’ αυτό και είναι εύκολο το λάθος ή καταλαβαίνει κανείς τη σκοπιμότητα των όσων γράφει.
Της αρέσει, από όσα διαβάζω, να αναφέρεται στα όσα κάνει ή Αλβανία, στα όσα δεν κάνει η Ομόνοια-ΚΕΑΔ γιατί φταίει η διχόνοια και άλλα τέτοια και φυσικά δεν αναφέρεται καν στα πολλά λάθει που έκανε και συνεχίζει να κάνει η Ελλάδα. Δηλαδή βλέπουμε το πρόβλημα μόνον στους άλλους και όχι στον ίδιο μας τον εαυτό. Υποκρισία. Δείχνει ξαφνιασμένη από την προκλητικότητα των Αλβανών. Μας αναφέρει μερικές περιπτώσεις αντίδρασης των προέδρων της Ελλάδας, αλλά που δεν έδωσαν συνέχεια ούτε ασχολήθηκαν σοβαρά. Ούτε φυσικά προέβησαν σε νότα διαμαρτυρίας κατά της Αλβανίας.
Δεν θα σχολιάσω τα ιστορικά της. Αλλά δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω τα παρακάτω.

1. Κυρία Βούλτεψη, γράφετε ότι: «… Όλοι μαζί καταγγέλλουν με διάφορες αφορμές την «Ομόνοια», το κόμμα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».
Αν δεν το γνωρίζεται να σας πως ότι η «Ομόνοια» δεν είναι κόμμα αλλά οργάνωση. Από τι στιγμή που η «Ομόνοια» δέχεται τέτοιες καταγγελίες, γιατί δεν κατέθεσε, έστω μία φορά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στον Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα υπόμνημα όπου τα καταγγέλλει την στάση του αλβανικού κράτους και παρακράτους; Γιατί δεν κατήγγειλε ποτέ τις όποιες καταπατήσεις, εκ μέρους της Αλβανίας, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, βάση της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης;

2. Συνεχίζεται: «… σε αντίθεση με την «Ομόνοια» που ηττήθηκε, κυρίως λόγω του γνωστού μικροβίου του διχασμού.». Καταρχήν στις εκλογές δεν κατέβηκε ή Ομόνοια αλλά το ΚΕΑΔ. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το ΚΕΔΑ ή η «Ομόνοια» όπως σας αρέσει να το λέτε, έφτασε σε τόσο χαμηλά επίπεδα; Πια διχόνοια φταίει και που την είδατε εσείς; Αναρωτηθήκατε μήπως φταίνε και οι φίλοι σας μαζί με την ηγεσία της Ομόνοιας-ΚΑΕΔ; Γιατί οι Βορειοηπειρώτες δεν τους πιστεύουν και δεν τους ψηφίζουν πια; Αν αναρωτιέστε τι συμπέρασμα βγάλατε;

Ανώνυμος είπε...



Συνέχεια σε απάντηση του προηγούμενου σχόλιου

Απάντηση στη Βούλτεψη 3. Ακολουθεί: «…Δεν αναγνωρίζουν, όμως, δικαιώματα μειονότητας στη Χιμάρα ή στην Άρτα Αυλώνος, όπου οι κάτοικοι είναι αμιγώς Έλληνες και μιλούν ελληνικά». Κυρία Βούλτεψη, ως δημοσιογράφος και πολιτικός, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι για να σου δώσουν, για να σε αναγνωρίσουν, θα πρέπει εσύ πρώτη να το ζητήσεις και να αγωνιστής για τα δικαιώματά σου. Πότε το ζήτησαν οι Χιμαριώτες και πως το διεκδίκησαν αυτό; Μήπως, από τις στιγμή που δεν τους αναγνωρίζει η Αλβανία, φτάνοντας με τις καταγγελίες και τα υπομνήματα τους μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης ή στον ΟΗΕ; Αν το κάνανε εσείς ως Ελλάδα τους στηρίξατε να το κάνουν αυτό; Για να μη ξαφνιάζεστε οι τσάμηδες αλωνίζουν στην Αμερική και φτιάχνουν λόμπι με τη στήριξη της κυβέρνησής τους ενώ ή Ελλάδα αποφεύγει να δώσει έστω μια συμβολή στους Χιμαριώτες.

4. Φτάσαμε και στα χαλάσματα. «…Δεν είναι τυχαίο ότι κατεδαφίζονται (ως… αυθαίρετα) κτίσματα Χιμαρριωτών από την «Εθνική Επιθεώρηση Πολεοδομίας και Κατασκευών», η οποία όμως κάνει τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για κτίσματα Αλβανών». Κυρία Βούλτεψη, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι δήμαρχος Χιμάρας όταν γινόταν τα γκρεμίσματα ήταν ο κ. Μπολάνος, πρόεδρος της Ομόνοιας. Με την ανοχή του (πιθανόν και την υπογραφή του) γκρεμίστηκαν τα σπίτια και τα μαγαζιά των Χιμαριωτών. Χωρίς την άδεια του δημάρχου δεν νομίζω ότι θα γκρεμιζόταν τα σπίτια.

5. Επιμένεις: «…Μάλιστα από την επιχείρηση κατεδάφισης εξαιρέθηκε τον Απρίλιο του 2012 το ξενοδοχείο και δύο μαγαζιά ιδιοκτησίας του τσάμικης καταγωγής Artur Bubeki, ο οποίος φιλοξενούσε και καθοδηγούσε το συνεργείο κατεδαφίσεων στους Δρυμμάδες». Ρώτησες να μάθεις κα. Βούλτεψη, πώς και με ποιανού άδεια χτίσθηκαν αυτά τα ξενοδοχεία των τσάμηδων στη Χιμάρα; Σίγουρα αυτοί δεν είναι Χιμαριώτες. Τότε πως αγόρασαν τη γη και πως έχτισαν τα ξενοδοχεία αυτά. Αναρωτηθείτε και αναζητήστε την αλήθεια και ίσος ξαφνιαστείτε από τα όσα θα ανακαλύψετε. Ίσος να αλλάξετε και άποψη για αρκετά από αυτά που πιστεύετε ή που σας λένε οι φίλοι σας.

6. Περί συνεργασίας: «…Το κόμμα των τσάμηδων, το PDIU, είναι κυβερνητικός εταίρος του Μπερίσα». Κυρία Βούλτεψη μη το λέτε με τρόπο ότι το να είσαι συνέταιρος του Μπερίσα στη κυβέρνηση είναι κάτι κακό. Συνέταιρος του Μπερίσα ήταν και η Ομόνοια-ΚΕΑΔ με τον κ. Ντούλε. Τα παιδιά της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ είχαν τοποθετηθεί σε Υπουργία και δημόσιες υπηρεσίες. Μήπως θέλεις να μας πεις ότι και η Ομόνοια-ΚΕΑΔ έκανε λάθος που συνεργάστηκε με το Μπερίσα;

7. Για την απογραφή: «…Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το καλοκαίρι του 2011, ο νόμος περί απογραφής άλλαξε μετά από απαίτηση των τσάμηδων – και με σκοπό να εμφανιστεί μειωμένος ο ελληνικός πληθυσμός, γεγονός που οδήγησε την «Ομόνοια» στην απόφαση να μποϊκοτάρει την απογραφή του Οκτωβρίου 2011». Κυρία Βούλτεψη, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Έτσι είναι οι τσάμηδες πρότειναν και ο Μπερίσα το δέχτηκε. Πια ήταν η αντίδραση της Ομόνοιας σε αυτή την απόφαση; Καμία αντίδραση σε όλο το χρονικό διάστημα μεταξύ. Μόνον που ήρθε 10 μέρες πριν την αρχή της διαδικασίας και αποφάσισε την αποχή. Σε όλο το ενδιάμεσο διάστημα δεν κατήγγειλε διεθνώς την Αλβανία στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Αρκέστηκε σε κάποια δελτία τύπου όπου διαφωνούσε αλλά δεν πρότεινε κάτι. Μη ξεχνάτε ότι η Ομόνοια είχε όλα το χρονικό περιθώριο να δράσει, μια και ο χρόνος από την αγγελία της απογραφής μέχρι τη διεξαγωγή της ήταν πάνω από ένας χρόνος.
Μην είστε όμως και τόσο σίγουρη για τις πιθανές διώξεις γιατί αντιθέτως, οι Ελληνόβλαχοι της Κορυτσάς δήλωσαν την ελληνικής καταγωγή χωρίς φόβο και έτσι είτε το θέλει η Αλβανία είτε όχι, στη Κορυτσά υπάρχει πια Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιήσει η Αλβανία.

Κυρία Βούλτεψη κλείνω και εγώ με ένα γνωμικό σαν αυτό που εσείς μας γράφεται: Αυτά διότι λαοί που ξεχνούν, δεν σέβονται, δεν εκτιμούν και δεν υπηρετούν τη ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Και τη θελεται εσεις τώρα να σας απάντηση κάποιος στης ανονιμες Μαλακιες που γραφεται βαλτε το όνομα σας βγεινεται όλοι σοτηρες του τόπου διαπιστώνεται της αδυναμίες αλλα χ όνομα μόνον β Ηπειροτες μπωρει να κανομε αυτο. Ανονιμος ειπε και Ανονιμος έγραψε και μακακιες και πράσινα άλογα δεν το βλέπεται ότι γίναμε χίλια κομμάτια ΧΑζα !!!!!!!!!!!!!!! Θα κάνεται και μαθήματα τώρα στους άλλους τη θα γράφουν όταν τα λένε και εχουν και το όνομα τους . Οποία λέει το όνομα του τον τοποθέτηται και που ανηκη , στον ελληνισμο εσεις εισται για τα μπάζα και με ισο ξέρω η πιο πολυ εισται χαζα και μερική εισται και πράκτορες της αλβανιας τα περναται γ αυτο δεν λέτε το όνομα σας είναι τα ίδια άτομα πάντα . Με αγάπη σε όλους Χ .Κ .Γ . Κ . Π . Α. Σ . Β. Η, φιλία πολλα και πάλι νικητές θα ήμασται γιατει το θέλει ο τόπος

Ανώνυμος είπε...

Εσύ 10:47 γιατι δεν γράφεις το ονομά σου;Δεν τα λέει σωστά ο 2:01;Οι Βορειοπηρώτες φύγανε από τον τόπο τους και όπως ξέρεις τίποτα δεν μένει κενό.Οι Βορειοηπειρώτες σκορπίστηκαν στις γειτονιές της Αθήνας κι ένας δεν γνωρίζει τον άλλον.Μάθε φίλε μου ότι οι αγώνες δεν γίνονται από την Αθήνα.Εαν πιστεύουμε κάτι τέτοιο είμαστε δημαγωγοί ή καλύτερα άχρηστοι τελείως.Τελικά το βορειοηπειρωτικό στην ουσία το πρόδωσε το ελληνικό κράτος και μετά οι βορειοπειρώτες.Ας γράφουμε μέρα και νύχτα εμείς από εδώ την Πάτρα και την Αθήνα , όμως οι αλβανοί και οι τσάμιδες στα μέρη μας κάνουν ότι θέλουν.Ποιος θα τους εμποδίσει;Εαν θα ήμασταν εκεί ναι θα τους στέλναμε εκεί που πρέπει, ενώ φωνάζωντας από την Αθήνα πιο πολύ αέρα επίθετηκότητας τους δίνουμε.Ενώ τα λεγόμενα στελέχη της Ομόνοιας το μόνον που κατάφεραν είναι να γίνουν πάμπλουτοι. Για δες φίλε μου οι αλβανοτσάμηδες εγληματίες παλεύουν για ότι νομίζουν δικό τους , στην Αλβανία δεν γίνεται λόγος αλλά μέχρι την Ευρώπη και Αμερική , ενώ εμείς τη μόνη κουβέντα που κάνουμε είναι ότι θα πάρουν ή όχι τη σύνταξη των 300 ευρώ τα γεροντάκια.Χτίσαμε στο χωριό μου μία μεγάλη εκκλησία , αλλά φίλε μου εδώ και 20 χρόνια σε αυτήν την εκκλησία δεν έγινε ούτε ένας γάμος καιούτε έστω και μία φορά βαπτήσια.Μόνο κηδείες. Αυτό σου λέει κάτι;Στο περίπου σβήσαμε από το χάρτη.Οι ελπίδες είναι πάρα πολύ μικρές.
Πρέπει να γίνει το θαύμα. Θα γίνει;O Θεός βοηθός!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε γιατί γράφουμε όλοι ανώνυμα; Όχι από φό- βο , αλλά ντρεπόμαστε για την κατάντια μας.Οι ισλαλίτες μία ζωή δεν χαρίζουν ούτε μία σπιθαμή γης και πολεμάνε για τον ιερό σκοπό, ενώ εμείς τα ωραία μέρη μας τα χαρίσαμε στους αλβανούς.Έτσι δεν είναι;Τελείως τζάμπα.Μπράβο μας.

Δημοσίευση σχολίου