Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Όλοι μαζί και … το ΜΕΓΚΑ χώρια



Καμία μειονότητα στην Αλβανία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της απογραφής
Εκπρόσωποι όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία, όπως και πριν από την απογραφή, από το βήμα του κόμματος Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα  που ανακοινώθηκε πριν από δυο μέρες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων δεν αναφέρουν στην ανακοίνωση τους ούτε λέξη για την έκκληση αποχής που είχαν κάνει οι ίδιοι από το ίδιο βήμα!!! Είναι θέμα που απαιτεί σχολιασμού και θα γίνει σύντομα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση του ελληνικού κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA που είχε κάνει έκκληση για συμμετοχή.

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις :



ΚΟΜΜΑ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Εμείς, οι εκπρόσωποι όλων των μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία, δηλώνουμε ενώπιον της αλβανικής κοινής γνώμης, κρατικών φορέων και διεθνών οργανισμών, πως δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα της Απογραφής 2011 που ανακοινώθηκαν επίσημα.
Θεωρούμε τα αποτελέσματα αυτά ως η κατάληξη όλων των ενεργειών  εις βάρος των μειονοτήτων από κρατικούς, πολιτικούς και μιντιακούς φορείς. Όπως προειδοποιήσαμε από το βήμα αυτό, όπως  αντιμετώπισε η Συμβουλευτική Επιτροπή της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η διαδιακασία απογραφής του πληθυσμού, συλλογής στοιχείων για την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα ήταν μια αντιδημοκρατική διαδικασία, αδιαφανή και αντισυνταγματική και που διεξήχθηκε με σωρεία παραβιάσεων, αυθαίρετων ενεργειών, και καθώς φαίνεται και με  αποτελέσματα στημένα. Επισημαίνουμε κοφτά και κατηγορηματικά πως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν  για τις μειονότητες και το θρήσκευμα δεν ανταποκρίνονται  στην πραγματικότητα  της Αλβανίας.
Μετά από κλίμα έντασης και μη ανοχής που επέδειξε η πλειοψηφία  απέναντι στις μειονότητες, μετά την κατάργηση της εθνικότητας από τα ληξιαρχεία, με εμφανείς τους στόχους διάκρισης χωρίς να γίνει καμία αλλαγή στο Εθνικό Σχέδιο της Κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τη χρήση γλώσσας εθνικού μίσους από πολιτικούς και μιντιακούς παράγοντες, μετά την ακραία αύξηση  γλώσσας μίσους και εθνικιστικών ενεργειών εις βάρος των μειονοτήτων, είναι νομιμοποιημένη η ανακοίνωση ενός τέτοιου αποτελέσματος για τους αυτουργούς και αναμενόμενη από την πλευρά μας.
Εμείς όμως, κατ’ ουδένα τρόπο δεν μπορούμε να σιωπήσουμε γιατί τα  στημένα και χαλκευμένα αυτά στοιχεία αποτελούν σοβαρή απειλή για τις εθνικές και θρησκευτικές ισορροπίες, παραβιάζουν την κοινωνική συμβίωση, εμποδίζουν την ευρωπαίκή ένταξη της Αλβανίας, ζημιώνουν τη δημοκρατική εικόνα της κοινωνίας και δεν εγγυούνται τις ελευθερίες και τα βασικά δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας.
Εμείς, οι φορείς των μειονοτήτων στην Αλβανία, όχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε και δεν σεβόμαστε τα στοιχεία αυτής της στημένης απογραφής, αλλά θα απευθυνθούμε σε όλους τους οργανισμούς της χώρας, αλλά και τους διεθνείς να κάνουν κάτι ανάλογο, διότι  μια στάση προς τις μειονότητες που δομείται σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι προκλητική και επικίνδυνη για την περιοχή και την Ευρώπη.

ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Γρηγόρης Καραμέλιος                        Μιρέλα Μπάρκα

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΑΔ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΛΑΧΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Θανάσης Πότσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΕΡΒΟ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ «ΜΟΡΑΤΣΙΑ ΡΟΖΑΦΑ»

Παύλο Γιάκογια

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΝΤΡΟΥΖΜΠΑ ΠΡΕΣΠΑ» ΚΑΙ «ΣΟΝΤΣΕ»

Βασίλ Στεργιόφσκι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΒΩΝ «ΓΙΕΝΤΙΣΤΒΟ»

Εκερέμ Ντούλεβιτς

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΡΩΜΑ «ΝΤΙΣΟΥΤΝΙ ΑΛΜΠΑΝΙΑ»

Εστρέφ Πελούμπι                                           Αρμπέν Κοστούρι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

280 Χθες, μετα από 14 μήνες, η Στατιστική Υπηρεσία INSTAT, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 2011. Η ανακοίνωση αυτών των αριθμών ήρθε να επιβεβαιώσει πως είχαμε μία αποτυχημένη διαδικασία που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αλβανία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Παρόλο που το Κόμμα των Ελλήνων εξέφρασε την έντονη αντίθεση του για την αντισυνταγματική αλλαγή του Νόμου με Αρ. 8689, ημ. 26.10.2000 που έγινε τον Αύγουστο του 2011, υπό την πίεση εξτρεμιστικών και εθνικιστικών ομάδων, η αλβανική βουλή υπέκυψε στις ακραίες φωνές, κάνοντας μία τροπολογία που ποινικοποίησε στην ουσία τον αυτοπροσδιορισμό. Αυτή η τροποποίηση είχε στόχο όπως φάνηκε την συρρίκνωση των εθνικών μειονοτήτων και κυρίως της ελληνικής.

Το ΕΕΜΜ τόσο πρίν, όσο και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατήγγειλε δημόσια τις παραβάσεις και ελλείψεις της διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

     -Την μη συμμετοχή στις επιτροπές όλων των βαθμίδων εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων,

     - Την καθημερινή πίεση πολιτικών φορέων που αντιτίθονταν στην απογραφή με αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας και του θρησκεύματος


  •       -Το γεγονός ότι οι απογραφείς κατέγραφαν με μολύβι για να τα «καθαρογράψουν» στα σπίτια τους το βράδυ!

      -Την άρνηση του αυτοπροσδιορισμού σε περιοχές εκτός μειονοτικών ζωνών.

      -Την απροθυμία της αρμόδιας αρχής να εισακούσει οποιαδήποτε καταγγελία για τις παρατυπίες της διαδικασίας.

Το είχαμε δηλώσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις και στις ενστάσεις μας στους διεθνείς παρατηρητές της διαδικασίας πως οδηγούμαστε σε μια αποτυχημένη διαδικασία χωρίς να έχουμε τους πραγματικούς αριθμούς των εθνικών, θρησκευτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων.

Η συρρίκνωση του αριθμού των μειονοτήτων και κυρίως της ελληνικής, ήταν απαίτηση πολλών σκοτεινών δυνάμεων που έχουν καταβολή ακόμα και από το ολοκληρωτικό καθεστώς που ήθελε την αφομοίωση των κοινοτήτων μας .

Η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να πλήξει ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης του κράτους με τις εθνικές μειονότητες . Το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και κάνουμε έκκληση στην Αλβανική Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για μία ρεαλιστική καταγραφή των εθνικών μειονοτήτων γιατί η χρησιμοποίηση αυτών των αριθμών για οποιαδήποτε λόγο θα αποτελεί για εμάς κάθε φορά, πολύ σοβαρή πρόκληση .



Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Άγιοι Σαράντα 14.12.2012



16 comments:

Ανώνυμος είπε...

to mege me aythn thn anakoinwsh sigoura den einai filo kybernitiko komma....kai opois leei to antitheto na paei na ga....

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxax oloi mazi kai katsidiaris xoria leme

Ανώνυμος είπε...

Kala iero ke osio den ehoun afti tou Mega,oyte ligi tsipa den tous emine?Anthropi tous frp Giorgo Masios ipefthinos epitropis gia tin katagrafi se pano ke kato deropoli lalistos se ola ta topika kanalia ti flegomeni periodo ke ipermahos tis apografis klp klp stelehi tou Mega se olo to horo mas itan afti pou kanan tin katagrafi.Ola ma ola ta korifea tous stelehi Kseras,Barkas Mitsios Kitsios Loutsis,Bezani,Natsios klp den mas kalousan gia simetohi.Ti mas lene tora dld den katalaveno arnounde ton idio tous ton eafto.
Mia signomi den ehoun to tharos na mas poune.

Ανώνυμος είπε...

alla mas elege to mega thn ora ths apografhs
na symetexoyme gia na anagnorisoyme ayta ta apotelesmata poy htan prin maghremena

Lazaros είπε...

Παρε το ενα και χτυπα το αλλο

Ανώνυμος είπε...

Πολύ λογικό Βορειοηπειρώτη να είναι χώρια. Γιατί το μεγκα είναι κόμμα για Έλληνες και μόνο για τους Έλληνες. Το κεαδ είναι το κόμμα των σλαβο-ρουμανο-γυφτο-σκοπιανών. Φάνηκε ξεκάθαρα αυτό ύστερα κι από αυτή την ανακοίνωση.
Εσείς τα πιστά κουάντρα του Ντούλε συνεχίστε την γνωστή προπαγάνδα της λασπολογίας, στο δρόμο που σας χάραξε ο ιδεολογικός σας πατέρας ο Ενβέρης.

Ανώνυμος είπε...

Τα παπαγαλάκια του ΚΕΑΔ να ψοφίσουν, γιατί τα κάνανε μαντάρα.
Αποχή θέλανε...πάρτε τώρα 25.000 χιλιάδες και αντε να δούμε πως θα τις κάνετε 200.000;;;
Με την μουφα Καταγραφή σας, η οποία είναι να μας ρίχνετε στάχτη στα μάτια....βάζετε κάποιους αγράμματους στα χωριά να καταγράφουν αβέρτα εν ονόματι άλλων που δεν έχουν ιδέα! Και αυτος θα ειναι ο επίσημος αριθμός που θα κοντράρει μια ολόκληρη στατιστική εταιρία και ένα κράτος! Αρλούμπες και κουραφέξαλα.
Μας τελειώσατε ρεεεε.....φάτε ότι έχει απομεινει και άιντε στα τσακίδια!

Ανώνυμος είπε...

ανωνιμε 3,10
εσυ πιστευεις οτι αν η εληνες δεν θ απηχαν απο την απογραφη τα αποτελεσματα που θα διναν η αλβανοι θα ηταν καλυτερα?κουνα που σε κουναγαι γιατι δεν ζεις με την πραγματικοτητα?
Η Αλβανοι τα ειχαν μαγηρεμενα απο πριν τα αποτελεσματα και προσγεωθειτε μην πετατε στα συνεφα.

Ανώνυμος είπε...

pu ta ixan majirepsi den mas ipes akoma esi 4.32p.m.Me tin sigurja pu millas simetixes stin magiriqi. Qe mja pu ise kopsomjallos pesmas ti prosgiosi na kanume: Me timonjeri to Vagjeli? Anikste kamia fora ta grilidhja sas, qe meta miliste ja tin tiflla sas. Oso ja tin apografi, tha milisun i evropjani pu dhosan 14 ekatomiria evro. les na thellun na ta kapsis esi stin katsarolla pu majirevis ja ton vorioipiroti. tha ta allaksume oso qe ta mnimonia. -Papakristopullos Kostantinidhis-

Ανώνυμος είπε...

Αν συμμετείχαν 3:10 οι Έλληνες στην απογραφή θα είχαν κάθε δικαίωμα και να διαμαρτυρηθούν, τώρα εσείς που απείχατε ποιο παιχνίδι θεωρείτε στημένο; αυτο που δεν κατεβήκατε να παίξετε; λογικό είναι να χάσουμε 3-0 στα χαρτιά!

Ανώνυμος είπε...

O pio sostos titlos tha itane Oloi mazi ke to Mega me to Sali.

Ανώνυμος είπε...

Me pius orus na katevome re kakomiri.Me tus oru pu epivalane i simahi sas i tsamides.Gia pes mas esi epitrepotan na dilosume elefthera TIN ETHNIKOTITA HORIS PINIKES RITRES,EPITREPOTANE NA KATAGRAPSUME TA PEDIA MAS PU GENITHIKAN STIN ELLADA KLP KLP.Αndi na vgalete to skazmo sas ke na pate ston agiristo vgazete ke glosa.Afto ine to epipedo sas toso katalavenete.

Ανώνυμος είπε...

Πείτε έναν από τις 25 χιλιάδες που πλήρωσε γιατί δήλωσε έλληνας; Για πιά ρήτρα, μας μιλάς ρε χαρτορήχτρα; Φοβούνται οι Έλληνες απο ρήτρες;

Ανώνυμος είπε...

4:03 ποιους αποκαλείς σύμμαχους των Τσάμηδων; α ναι ξέχασα, τους οπαδούς της Ομόνοιας - κεαδ φυσικά! που πανηγύριζαν αγκαλιά μαζί τους με τις αλβανικές σημαίες για την δικαστική νίκη του σωκρατ σπύρο στην επαρχία φοινικιού. Αξέχαστες στιγμές το βράδυ της 16ης Αυγούστου 2011 που τον περίμεναν στο Βρυώνι σαν θριαμβευτή οι κεαδο-ομονίτες πιασμένοι χέρι-χέρι με τους οπαδούς του Χαρμπατση και τους Τσάμηδες από το Σιγιάνι και το ΣΜΤ και όλοι μαζί χόρευαν το O ju djemte e camerise!

Ανώνυμος είπε...

Ο Βουρκιώτης...Το ΕΕΜΜ-MEGA, αν διώξει από το σώμα του το κάλυμα και τους γλύφτες του Μπερίσα μπορεί να διαδραμτίσει ουσιαστικό ρόλο στη Βόρειο Ήπειρο. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, πετάζοντας στο καλάθι των αχρήστων τον Μπάρκα, τον Ξέρα, τη Μπεζιάνη, το Νάτσιο, το Μίτσιο, το Μπερέτη, τότε όλος ο κόπος πάει χαμένος. Αν δεν μπορεί να τα βάλει με τον Μπερίσα και όποιον εθνικιστή αλβανό τότε δεν έχει καμιά καλή τύχη στο Βορειοηπειρωτικό χώρο. Στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να σκευτούμε στα σοβαρά όλοι οι έλληνες βορειοηπειρώτες για μια καινούρια φωνή και καθαρή ελληνική, ανεξάρτητη από κάθε αλβανικό κέντρο με νέο όραμα, ανεξέρτατητα και αδιάφθαρτα στελέχη με νέα στρατιγική για Βόρεια Ήπειρο που θα στελεχώνεται μόνο από αυτούς που δηλώνουν ξεκάθαρα έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά τα ονόματα βουρκιώτη,εξαιρώντας το Μήτσιο, αν θα ήταν μέσα θα έκαναν το MEGA κόμμα. Επειδή αυτοί δεν είναι μέσα, το MEGA είναι εκτός πολιτικής σκηνής, άρα δεν είναι κόμμα.

Δημοσίευση σχολίου