Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Κώστας Μπάρκας: Στην Ευρώπη δεν μπορείς να πας με εθνικισμούς και κολλήματα του παρελθόντος αλλά με την προσδοκία του μέλλοντος



Η απάντηση του μειονοτικού βουλευτή στις προκλήσεις των τσάμηδων  
Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας Κώστας Μπάρκας απάντησε με το δικό του, ψύχραιμο όπως συνηθίζει τρόπο, στην ξέφρενη εθνικιστική ρητορική της Αλβανίας  και την πρόκληση του τσάμηκου κόμματος PDIU. Το άρθρο με τίτλο “ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ PDIU ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ” που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε στην αλβανική εφημερίδα “Panorama”: Μετά τον κ. Ντούλε που υποστηρίζει δημόσια στην Αλβανία πως δεν υφίσταται «τσάμηκο ζήτημα», ο κ. Μπάρκας πάει ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως "ας μην προκαλούμε με αυτό το θέμα γιατί εάν η Ελλάδα ανοίξει το χρονοντούλαπο τότε η Αλβανία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση γιατί αυτοί που κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ως μάρτυρες θα προκύψουν εγκληματίες…."    


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ PDIU ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Του Κώστα Μπάρκα
Τελευταία στη χώρα μας εμφανίστηκαν εθνικιστικά σύννεφα. Αμέσως μετά στον ορίζοντα πρόβαλε ένα ψήφισμα, το οποίο όχι απλώς σαλεύει την πολιτική μας συνείδηση, αλλά την αυτογνωσία και συναισθήματα των Αλβανών πολιτών .
Η σύνταξη και παρουσίαση στα πολιτικό περιβάλλον του συγκεκριμένου ψηφίσματος , το οποίο ευτυχώς δεν βρήκε το σοκάκι για την Βουλή της Αλβανίας, αντιτίθεται στην εθνική στρατηγική της χώρας , καθώς και στο εθνικό όραμά της  για να γίνει μέρος των Ευρωπαϊκών εθνών και λαών .
Η Αλβανία, το πολιτικό, θεσμικό και διπλωματικό περιβάλλον, καθώς και οι πολίτες, εκτίθενται σε μια όχι εντελώς απρόσμενη εθνικιστική ρητορική. Η ρητορική αυτή, οι ρίζες της οποίας δεν είναι διόλου δύσκολο να εντοπισθούν , δεν θίγει απλώς το στόχο προς τον οποίο βάλει, αλλά την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καλή γειτονία.  Με μια τέτοια ρητορική, και μου κακοφαίνεται που είμαι αναγκασμένος να το δηλώσω δημοσίως, δεν μπορούμε να πορευτούμε προς την Ευρώπη. Και αντί να διευκολύνουμε τη θέση μας  ενώπιων των Ευρωπαϊκών θεσμών και ιδρυμάτων , τη δυσχεραίνουμε , ανοίγοντας παλιές πληγές , τις οποίες καλύτερα θα ήταν να τις αφήναμε στην κρίση του χρόνου και της ιστορίας.
Στην Ευρώπη δεν μπορεί να πας  με κολλήματα του παρελθόντος , με επικίνδυνα εθνοκεντρικά δείγματα γραφής, αλλά μόνο με  την προσδοκία του μέλλοντος.
Το γεγονός ότι μερικές δεκάδες, είτε εκατοντάδες Αλβανοί πολίτες έχουν προσωπικά ιδιοκτησιακά προβλήματα με την Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι τα προσωπικά τους προβλήματα  να μετατραπούν σε κρατικά πολιτικά θέματα. Το  επεισόδιο, που προκάλεσαν γκρινιάρηδες εθνικιστές, ή άλλες εκτός χρόνου υποθέσεις, μπορεί να προσβάλουν τις σχέσεις  ανάμεσα στην Αλβανία και Ελλάδα, καθώς και τις σχέσεις της χώρας μας με τους διεθνείς οργανισμούς. Αντί να γίνουμε χειραφετημένοι Ευρωπαίοι και να λύσουμε τα αστικά προσωπικά ιδιοκτησιακά  θέματα με νομικά μέσα , βάση ευρωπαϊκών στάνταρτς, κάνουμε το αντίθετο: δείχνουμε στην Ευρώπη ότι εμείς για κάθε θέμα που έχουμε, θα ζητήσουμε απαραιτήτως την ανάμιξη και συμπερίληψη των διακρατικών σχέσεων, των ερίδων, των ραδιουργιών , των επιθέσεων στον τύπο, της διπλωματικής υπεράσπισης. Και μετά από τις αχρείαστες επιθέσεις έρχονται αποσύρσεις, οι οποίες ως συνήθως , σ΄αυτό των Ευρωπαϊκό χωριό , απαιτούν την διαμεσολάβηση του διεθνή παράγοντα .
Δεν μπορεί να ήμαστε πιο ήρεμοι εμείς, οι Βαλκάνιοι λαό, και δεν μπορούμε μήπως να συμβάλουμε περισσότερο για την ηρεμία αυτή, εμείς οι Αλβανοί;
Τα  τωρινά εθνικιστικά  σύννεφα στον αλβανικό ουρανό, ευτυχώς ακόμα όχι στη Βουλή, δεν προέρχονται από παλιά πάθη, αλλά είναι και προϊόν  εκλογικών μοτίβων. Είναι ακριβώς τα δεύτερα  που ανάγκασαν εργαζόμενους μερικών κρατικών ιδρυμάτων, συγκεντρωμένων κατά περίεργο και αχρείαστο τρόπο με υποχρέωση και βάση καταστάσεων, να διαδηλώσουν  έξω από την πρεσβεία μιας γείτονας χώρας. Αυτό εγώ δεν μπορώ να το αποκαλέσω πατριωτισμό, ούτε εθνικισμό. Οι πράξεις αυτές έχουν μόνο ένα όνομα. Είναι «πατριωτικο-εθνικιστικές» με αντάλλαγμα την επιβίωση. Ας μη χρησιμοποιούν τους συνεπείς κρατικούς υπάλληλους, ούτε να  βάζουν σε διένεξη τους λαούς, ούτε για  να συγκεντρώσουν ψήφους.  Ας πάρει ο καθένας τους ψήφους που μας ανήκουν, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από βαλκανικές και περιφερειακές μέθοδες. Σε μια κανονική περιοχή, μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να επέφερε διπλωματικά  και διακρατικά επεισόδια. Πώς είναι δυνατόν ώστε δημόσιοι υπάλληλοι μιας χώρας να συγκεντρώνονται για να προσβάλουν και κατηγορήσουν την κυβέρνηση μιας γείτονας χώρας; Στο ερώτημα αυτό πρέπει οι οργανωτές να δώσουν απάντηση.
Ενώ τέτοιου είδους ισχυρισμοί για δήθεν γενοκτονία κλπ εκθέτει άσχημα την σοβαρότητα της Βουλής και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, διότι δεν πληρούν  κανένα κριτήριο και αρχή να καταλογιστούν ως τέτοια. Εμείς έχουμε υπόψη τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία. Η τελευταία  δυσκολεύεται την αναγνώριση ως γενοκτονία του σφαγιασμού εκατομμυρίων  Αρμένων, λόγω εθνότητας και θρησκεύματος.
Οι εμπνευστές και υποκινητές  τέτοιων παθών και ενεργειών , είμαι πεπεισμένος ότι  δεν είναι ξεκάθαροι  για τις  συνέπειές.  Δεν σκέφτονται διόλου ότι το κράτος μας θα τεθεί  σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που και η Ελληνική πλευρά, υποχρεωμένη από την λογική του είδους, θα μας απαντήσει με το ίδιο νόμισμα;  Θα αποφασίσει να βγάλει από τα αρχεία της, μέχρι τώρα κλειστά και αφημένα στο ξεπερασμένο παρελθόν,  ενοχοποιητικά στοιχεία και γεγονότα, ίσως  και εγκληματικά, για άτομα  και κατηγορίες ανθρώπων , τους οποίους εμείς με το συγκεκριμένο ψήφισμα  θέλουμε να τους μεταλλάξουμε σε μάρτυρες.
            Η ελληνική κοινότητα στην Αλβανία, ούτε μία στιγμή δεν μετατράπηκε σε εμπόδιο  για τη χώρα. Απεναντίας, οι Έλληνες της Αλβανίας αποτελούν την συνεισφέρουσα  αξιών στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου θα αισθανθούμε και θα ζήσουμε όλοι καλύτερα, Αλβανοί και Έλληνες, χωρίς αχρείαστα ψηφίσματα, χωρίς σύννεφα στο γαλάζιο ουρανό της φιλίας μεταξύ των λαών , χωρίς βαρίδια στα πόδια,  Ατενίζοντας το μέλλον και όχι το παρελθόν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα PANORAMA,  στις 13.12.2012
ΚΩΣΤΑΣ   ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής  στην Αλβανική Βουλή.

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας ειπαι ο κ Μπαρκας κατι για τη δηλωση του αφεντικου του που ζητα τα συνορα μεχρι τη Πρεβεζα

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπάρκας τα είπε ολα,αλλά εσύ ανωνυμε απλά εισαι κολλημένο μυαλό...

Ανώνυμος είπε...

Kala aftos den ine vouleftis tou PD pou o arhigos tou zita ta sinora mehri tin Peveza?.Kala aftos den ine melos tou PD pou ine simahos me tous Tsamides?An den simfoni me to koma tou as paretithi.Ke me to horofilaka ke me ton astifilaka den ginete kale mou.Dialegis ke pernis file mou i me mas i me tous alvanous ethnikistes.To koutohorto pou prospathis na mas taisis den to masame kale mou anthrope.Diki sou i epilogi esi tha plirosis ke to logariazmo ta ipolipa ine kourafeksala.Pes mou ena ma ena logo pou se kani perifano pou ise melos ke vouleftis tou PD.Pite mou mia apofasi tou PD ke tou Berisa pou itan pros ofelos tis elinikis mionotitas i esto ena ergo pou egine sto horo mas ta telefte 4 hronia.
Distihos kirie ta sihorohartia mas teliosane iste sinenohos gia oles tis energies aftis tis kiverniseos ke ton simahon tis ton tsamidon efoson ise melos tis ke sinehizis na ti stirizis me tin psifo sou.

Ανώνυμος είπε...

ta eipai olla kai den ton akoysane. tote paratise apo th koinoboyleythkh omada

Ανώνυμος είπε...

Αφήσε τους θεατρινισμούς, ανώνυμε 9:01. Ο Κώστας Μπάρκας δεν ανήκει στις μαριονέτες που εσύ μπορεί να απευθύνεις εκκλήσεις να παραιτηθούν ή να ξην παραιτηθούν. Όταν το κρίνει ο ίδιος μπορεί και να παραιτηθεί. Για λάθη ή για δικές του παραλήψεις όμως θα το κάνει. Προσωπικά τέτοια λάθη εώς σήμερα δεν έχει κάνει. Ο μόνος που θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί μέχρι σήμερα για προσωπικά του λάθη, και μόνο για προσωπικά του λάθη, ακούει στο όνομα, Βαγγέλης Ντούλες. Δεν έχει όμως τα κότσια!!!

Ευλογητός

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΠΑΡΚΑ? ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥς ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΘΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΤΣΑΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ(ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ) ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΑΧΤΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΜΑΤΙΑ.ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΑΝΙ ΠΑΤΡΙΩΡΙΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΙΣΜΟΣ ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΣΤΥΓΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΑΥΤΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΙΔΩΜΕΝ... ΕΛΕΝΗ

Ανώνυμος είπε...

Ευλογητε πήρες μεγάλη αμαρτία επάνω σου.Δεν μπορείς να κρίνεις άνθρωπους που κοντεύουν να φτάσουν στην αγιότητα,αυτοί είναι υπεράνω κρίσης!Και πόσο μάλλον από εμάς τους απλούς τρεμπαναλ Βορειοηπειρωτες....Και καλα θα κάνουν κάποιοι κύριοι να μην μπαίνουν σε ξένα χωράφια.Τι δουλειά έχει αυτός ο Μπάρκας και μιλάει για Εθνικά θεματα;Αυτά τα έχει αναλάβει αποκλειστικά ο "Θεάνθρωπος" Βαγγελ.Καποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τις θεότητες σε αυτόν τον ρημαδιασμενο τόπο.Και να ξέρετε πλησιάζει η ώρα της κρίσης για όλους μας.Θα πρέπει να αποφασίσουμε,η με τον Βαγγέλη...η στο τσιγγελι...Στην κρεμάλα όλοι!

Ανώνυμος είπε...

Alithia giati den ta leoi ola afta apefthias ston arhigo tou to Berisa.Apo pou proerhonde ola afta ta sinefa tou ethnikizmou den erhounde apo ton arhigo tou ke to koma tou.O Barkas ine vouleftis tou PD ke ohi sinergazomenos me to PD gia na mbori na vgazi tin oura tou apekso.Enamisi hrono sti vouli ton akousate esis na milaoi esto ma esto gia ena lepto gia tin eliniki mionotita ke ta dikeomata tis esto afta pou grafi edo giati den ta lei sti vouli.Aplos plisiazoun i ekloges ke edo ine to katalilo meros na kani psifothiria.Idate esis na anditithete stis dilosis tou Th Mitsiou pou elege pos i vorioipirotes ke i tsamides ehoun paralilo vio.Idhate esis na ehi kani kamia dilosi ke na anditithete stis dilosis tou Ksera ke tis Bezani pou mas legane pos o Berisa ehi eksasfalisi ola ta dikeomata tis elinikis mionotitas.Otan o Dules ipe ohi sto Berisa den ginome simahos me tous tsamides o Barkas ke i parea tou mas legane pos afta ine peknidia ke efevresis tou Dule ke den iparhi kanena provlima me tous tsamides.Gia na min to polikourazoume to thema kala mou pedia ena ine to gegonos o Barkas stirizi me tin psifo mas ton anthelina ke ethnikisti Berisa ke ine simahos me tous tsamides, apla ke katanoita.Afta ine ta gegonota ke ishioun mehri neoteras.

Ανώνυμος είπε...

An katalava kala apo ta legomena tu (otan anaferete stus tsamides ke leoi pos apo martires tha prokipsun Englimaties)apodehete pos ine simahos ke sinkiverna me englimaties.Ti dld sterni mu gnomi nase iha prota.Afta den katingile o Dules to 2009 ke o Barkas ekane tin papia.Na anatreksoume stis dilosis tis epohis.Tha to kanoume en kero.Distihos gia merikus ta grafta menoun ke stin diadihtiaki epohi ine efkola orata pandu ke panda.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει μας επεισες .Θα πάρεις μαζι με τον μισθό Δεκεμβρίου και δώρο Χριστουγέννων από τον Βαγγέλη,τέλος εισαι γάτα!

Ανώνυμος είπε...

"Το χωριό καίγονταν και η μπάμπω ειρονεύονταν" Οι περιοχές μας συρρικνώνονται και οι βουλευτές μας ασχολούνται με το τι διεκδικούν οι Τσάμηδες, μάλιστα αποφεύγοντας να πάρουν θέση και για το αφεντικό τους.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ "δουλοκρατια" κουβαλάς επάνω σου,όλο αφεντικά και δούλους.Λες και είμαστε στον μεσαιωνα.Το αφεντικο σου εσένα για τις καλές σου επιδόσεις θα σου φτιάξει ένα μπλογκ,έτσι για να γουστάρεις.(αν δεν στο έχει φτιάξει ήδη)Για να μιλήσουμε και λίγο στην δικιά σου γλώσσα.

Δημοσίευση σχολίου