Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Βέτο της Ελλάδος για την Αλβανία στην ΕΕ;


Η έξαρση του εθνικισμού στερεί στην Αλβανία την πρόσκληση της Ε.Ε. (βίντεο)


Ιδιαίτερη αναφορά στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων 
Μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αλβανία, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν δεδομένο ότι δε θα λάβουν το καθεστώς υποψήφιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο ηγέτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την απόφαση της ΕΕ, δίνοντας διαφορετική διάσταση στην άρνηση, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, όμως η ουσία είναι ότι η Αλβανία δεν θα λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας λόγο της εθνικιστικής έξαρσης.

Ο κ. Μπερίσα στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραδέχτηκε πως είχε μήνυμα από την ΕΕ για την αρνητική έκβαση και αφού επιτέθηκε στην αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευση του καθώς όπως είπε η πρόσκληση θα ήταν το επιστέγασμα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας. «Η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι μονόδρομος, η διαδικασία αυτή όμως είναι δύσκολη και μακροχρόνια και εμείς δε θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο αλβανός πρωθυπουργός.
Πολύ πιθανόν η εξέλιξη αυτή να ήταν αποτέλεσμα των αντιδράσεων της ελληνικής διπλωματίας για τις προκλητικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, κάτι που είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αλλά και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου. 



Στην έκθεση που θα δημοσιευτεί αύριο, όπως αποκαλύπτει ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός Top Channel, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις εθνικές μειονότητες, κάτι που στις προηγούμενε εκθέσεις δε γίνονταν ιδιαίτερος λόγος με εξαίρεση τα δικαιώματα των Ρομά.     
 

Δείτε το βίντεο του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Top Channel με τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου