Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Επιστροφή αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα


Βίντεο της αλβανικής τηλεόρασης
Στο δημοφιλές ενημερωτικό ένθετο του Top Channel, “Shqiperia Tjeter”/Η άλλη Αλβανία, παρουσιάστηκε το θέμα της επιστροφής των αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ρεπορτάζ δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία όπως:
- Το 40% των αλβανικών οικογενειών ζουν από τα λεφτά που τους στέλνουν συγγενικά πρόσωπα από το εξωτερικό και χωρίς αυτά η επιβίωση τους θα ήταν αδύνατη.
- Τα χρήματα που ήρθαν στην Αλβανία από τους μετανάστες το 2007 ήταν 950 εκ. ευρώ ενώ το 2011 μειώθηκαν 

στα 690 εκ. ευρώ, τα περισσότερα εκ’ των οποίων δεν στάλθηκαν για την ενίσχυση των οικογενειών τους αλλά από το φόβο της χρεοκοπίας.  
- Από τις 500.000 αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 15-20% έχουν επιστρέψει.

Ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων περιγράφει την οδύσσεια των μεταναστών, στις αρχές της δεκαετίας του 90’ όπου «η Ελλάδα είχε μετατραπεί κατά κάποιο τρόπο σαν  μαγνήτης για τους αλβανούς και μετά τη σκληρή πραγματικότητα της Ελλάδος, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα της πατρίδας τους, χωρίς να έχουν καμία απολύτως στήριξη από το κράτος» 

Δείτε το βίντεο της αλβανικής τηλεόραση  


Kthimi i emigrantëve nga Greqia - Top Channel... by TopChannelAlbania

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

Το δηλητήριο και το μίσος που στάζει από τους αλβανούς για την Ελλάδα και επίσης η ανυπόμονη χαρά που έχουν για το πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα τους έμμηνε σαν κόκαλο στο λαιμό τους και σιγά –σιγά τους γυρίζει μπούμερανγκ. Και ακόμα είναι μόνο η αρχή. Εδώ και καιρό έχουν σταματήσει τα εμβάσματα των μεταναστών προς τις οικογένειες τους και αυτό σιγά-σιγά έχει αντίκρισμα στην οικονομία τους. Θα πρέπει να γυρίσουν όλοι στην Αλβανία για να καταλάβουν τι θα πει Ελλάδα .
Η Ελλαδάρα μας έχει περάσει φτώχεια ,πίνα ,εμφύλιο και ώμος πάντοτε τα έχει καταφέρει και θα τα ξανακαταφέρει .
Ώμος θα πρέπει να αλλάξει στάση και πολιτική απέναντι τους και να μην κάνει πάλι το λάθος να τους ξανά βοηθήσει. Θα πρέπει να τους πατήσει πλέων στο λαιμό . Θρέψε φίδι το χειμώνα να σε φάει το καλοκαίρι-είναι οι σκιπετάριδες .
Ο παράγοντας ανεργία είναι ένας λόγος της κάτω βόλτα τους . Εάν θέλει η Ελλάδα να έχει πάντοτε το πάνω χέρι σε αυτούς θα πρέπει η πολιτεία και αστυνομία να εντείνουν την καταπολέμηση της παρανομίας το λαθρεμπόριο ,της πορνείας κλπ διότι είναι από τους βασικότερες πηγές εσόδων για ένα σημαντικό κομμάτι αλβανών.
Και η ποιο σημαντικότερη πηγή εισόδων είναι τα ναρκωτικά.
Πέρα από την ζημιά που κάνουν στην νεολαία τα ναρκωτικά και στο σύστημα υγείας της Ελλάδας είναι πλέων και ο μεγάλος οικονομικός τροφοδότης της αλβανικής οικονομίας .Είναι ευλογία για την κάθε αλβανική κυβέρνηση και ας κάνουν πως και εκείνοι τα καταπολεμούμενε .
Υπόψιν ότι από τα ναρκωτικά, φεύγει ρευστό από την ελληνική αγορά , δεύτερον στήνουν την δική τους οικονομία , τρίτων γίνονται ανταγωνιστική της ελληνικής οικονομίας λόγο του φτηνού μεροκάματου και των σύγχρονων μονάδων που αγοράζουν με το εύκολο-μαύρο χρήμα , τέταρτον σταματούν σιγά-σιγά της εισαγωγές τους από Ελλάδα λόγο της εγχώριας παραγωγής και εν συνέχεια πιθανών να εξάγουν και προς Ελλάδα , πέμπτο αγοράζουν ότι μπορούν στην ΒΗ και τελευταίο όσο ποιο ισχυροί γίνονται τόσο ποιο πολύ σηκώνουν το κεφάλι και τους ανοίγει η όρεξη και για εδαφικές διεκδικήσεις προς Ελλάδα.
Οι κυβερνόντες θα πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους έστω και τώρα:
Πάτα το κεφάλι του φιδιού πριν εκκολαφτεί .

Ανώνυμος είπε...

Χρυσαγύφτη : Όμως ρε όχι Ώμος=shoulder, kai πλέον και ουχί πλέων ρε λέον, έμεινε και όυχι έμμηνε ρε έμμηνε ρύση..και τρίτον όυχι τρίτων μάθε γραμματική έρημε και μέτα μίλα μας για διεθνείς σχέσεις και για ανταγωνιστικότητα της οικονομίας άσχετε ε άσχετε και αγράμματε νούμερο, που σου κάνανε σεμινάρια οιχρυσαγύφτες και μου έγινες και σοφός!

Ανώνυμος είπε...

poia elladara re poy exoun perasei 20 xronia kai den exoume parei akoma elliniki taytotita kai synexizoyn na mas lene albanoys, poy nomizoyn oti einai to anotero ethnos ston kosmo kai pane xtypane toys metanastes eno enas megalos arithmos ellinon exei metanasteysei tora me tin oikonomiki krisi. tha toys arese na xtypane toys metanastes toys? akoy ekei elladara

Ανώνυμος είπε...

καθενας με την τρελα του

Ανώνυμος είπε...

3.52
Εισαι ο κλασικος ο μαλακας ο Βορειοηπειρωτης. Σου αξιζει να μην την παρεις ποτε και να αν γινεται να σε στειλουν πισω στο χωριο σου.

Η ελλαδα ειναι ιδεα ρε, ελληνα δεν σε κανει ενα κωλοχαρτο νουμερο ε νουμερο. Καταλαβαινω την πικρια σου και το κομπλεξ σου να κυκλοφορεις με την ομογενουσ στην τσεπη αλλα,μην μπερδευεις τους πουλημενους πολιτικους με την ιδεα.
Μιλας για τους ελληνες σε τριτο προσωπο "αυτοι νομιζουν κτλ." , εσυ τι εισαι ρε λεβεντη?

Με την νοοτροπια που εχεις, και χαρτια να παρεις παλι αλβανος θα εισαι, παλι αλβανος θα νιωθεις.

Και ναι ρε Ελλαδαρα, και αμα δεν σαρεσει πισω στο χωριο σου.

Ανώνυμος είπε...

εγω πιστευω οτι ολοι οι ανθρωποι ειμαστε ιδιοι και δεν πρεπει να περιφρονουμε ο ενας τον αλλον.

Δημοσίευση σχολίου