Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Αισθανόμαστε ότι οι Βορειοηπειρώτες είναι κομμάτι δικό μας. Είναι συμπατριώτες μας, είναι επίλεκτο τμήμα της Ηπειρωτικής κοινωνίας


Συνέντευξη του Καχριμάνη στο «Βορειοηπειρώτη»
Συνεργάτης του «Βορειοηπειρώτη» συνάντησε τον κ. Αλ. Καχριμάνη υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου και παρά το μεγάλο φόρτο  εργασίας που έχει - δέκα μέρες πριν τις εκλογές -  δέχτηκε με προθυμία να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις:
Βορειοηπειρώτης: Τι σας ώθησε για να ασχοληθείτε με την Αιρετή Περιφέρεια;
Μετά από μια μακρά θητεία στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησα επί πολλά χρόνια, ως δημοτικός σύμβουλος αρχικά, και μετέπειτα ως δήμαρχος Μετσόβου και μετά την οκταετή θητεία μου ως νομάρχης Ιωαννίνων, πιστεύω ότι η Αιρετή Περιφέρεια είναι μια ακόμη πρόκληση προσφοράς και αγώνα για τον τόπο και τους συμπατριώτες μου.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από ώριμη σκέψη και ύστερα από παραινέσεις συμπατριωτών μου, από όλη την Ήπειρο, οι οποίοι εκτιμώντας το έργο που έχει να επιδείξει η Νομαρχία Ιωαννίνων, επί της θητείας μου, θεώρησαν ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση συνολικά στην Περιφέρεια.
 
Βορειοηπειρώτης: Ήσασταν μερικά χρόνια Νομάρχης Ιωαννίνων, ένας γειτονικός νομός με τον βορειοηπειρωτικό χώρο. Ποια ήταν η μέριμνά σας για το χώρο αυτόν;

Αν και οι περισσότεροι το γνωρίζουν, οφείλω να το επαναλάβω για ενημέρωση και των υπολοίπων αναγνωστών σας, ότι  οι σχέσεις μου, οι δεσμοί μου με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό χρονολογούνται εδώ και πολλά χρόνια. Σε δίσεκτα χρόνια, όταν κάποιοι, που σήμερα διεκδικούν και επιζητούν την ψήφο των βορειοηπειρωτών, τους αποστρέφονταν. Τα χρόνια που πέρασαν οι δεσμοί αυτοί έγιναν πιο έντονοι. Η πόρτα του γραφείου του ήταν καθημερινά ανοικτή και για τους ομογενείς μας. Ασχοληθήκαμε με τα μικρά προβλήματα που τους βασάνιζαν, αλλά και με σοβαρότερα.  Αναλάβαμε πρωτοβουλίες από ζητήματα, όπως η διευκόλυνση της εισόδου – εξόδου στους μεθοριακούς σταθμούς, μέχρι και τη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης προς τα σύνορα. Ενδεικτικά σας θυμίζω την κατασκευή του νέου σύγχρονου δρόμου Χάνι Δελβινάκι – Πωγωνιανή – Δρυμάδες, που έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσει και το τμήμα από τους Δρυμάδες μέχρι τη Σωπική, για το οποίο εκτός των άλλων συνδράμαμε και στην εκπόνηση της μελέτης. Με παρέμβασή μας, διαθέσαμε επίσης ένα γκρέιντερ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στον οδικό δίκτυο της περιοχής Πωγωνίου – Δρόπολης. Ολοκληρώσαμε επίσης την οδική σύνδεση Κόνιτσα – Μέρτζανη, μέσω της οποίας εξυπηρετείται και το γειτονικό τμήμα της Αλβανίας, στο οποίο επίσης διαμένει ή έχει τόπο αναφοράς σημαντικό τμήμα του Ελληνισμού. Με έγγραφά   και παραστάσεις μας είχαμε παρέμβει, κατ΄ επανάληψη προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές,  για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας  στη χορήγηση βιβλιαρίων ασθενείας στους  ομογενείς που αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης. Συνδράμαμε με διάφορους τρόπους τη λειτουργία ελληνικών σχολείων, και γενικά  έχουμε αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με σχεδόν όλους τους φορείς της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και τις επίσημες αρχές του Αργυροκάστρου. Πρέπει να προσθέσω και κάτι ακόμη σε απόλυτα προσωπικό επίπεδο: Προσπάθησα, με ειλικρίνεια και χωρίς καμία ιδιοτέλεια να ξεπερασθούν αντιθέσεις που υπήρξαν ανάμεσα στους ομογενείς μας. Αυτό το γνωρίζουν καλά τα στελέχη της Εθνικής Μειονότητας. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμούσαμε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να υπάρξει ενότητα.

Βορειοηπειρώτης: Αν εκλεγείτε ποιοι είναι οι στόχοι σας για την αναβάθμιση της Βορείου Ηπείρου, ως προέκταση της Ηπείρου;

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι την εξωτερική πολιτική σχεδιάζει και ασκεί η Ελληνική Κυβέρνηση. Εμείς θα τη συνδράμουμε σε ο, τι απαιτηθεί. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και από κει πέρα θα ζητήσουμε να εφαρμοστούν.  Αναφέρομαι σε καθημερινά ζητήματα, όπως είναι η Υγεία, που θα πρέπει να γίνουν υποδομές στον Βορειοηπειρωτικό χώρο σε συνεργασία με την Αλβανική Κυβέρνηση, ώστε να μην αναγκάζονται για μικρά προβλήματα να φτάνουν οι ασθενείς στα Γιάννινα ή την Ηγουμενίτσα. Θα θέσουμε εκ νέου και πιο δυνατά το ζήτημα των διαδικασιών έκδοσης των ειδικών δελτίων ταυτότητας ομογενή και των συντάξεων ΟΓΑ, ώστε αυτά να μην αποτελούν αιτία φυγής, αλλά αιτία παραμονής στις εστίες τους. Θα προχωρήσουμε την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών υποδομών στην Ήπειρο,  με τις οποίες θα γίνει άνετη και πιο γρήγορη η πρόσβαση, μέχρι τα σύνορα και  κατ΄ επέκταση στις περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας. Στο πρόγραμμά μας είναι η ίδρυση ενός εμπορικού κέντρου σε παραμεθόρια περιοχή που θα επιλεγεί μετά έρευνα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης επιχειρήσεων και της απασχόλησης ένθεν και εκείθεν των συνόρων. Ορισμένα από αυτά είναι εύκολα να γίνουν. Κάποια είναι σύνθετα και θα χρειαστεί χρόνος για να προχωρήσουν. Το σίγουρο είναι ότι εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις,  γιατί αισθανόμαστε ότι οι Βορειοηπειρώτες είναι κομμάτι δικό μας. Είναι συμπατριώτες μας, είναι επίλεκτο τμήμα της Ηπειρωτικής κοινωνίας, είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στην Αλβανία.

Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ύστερα από μια πολυετή θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περνώντας όλα της τα στάδια,  αυτό του συμβούλου, του δημάρχου και οκτώ χρόνια αυτό του Νομάρχη Ιωαννίνων, η πόρτα του οποίου ήταν πάντοτε ανοιχτή για όλους, ανάμεσα τους και για τους Βορειοηπειρώτες, έβαλε αυτή τη φορά τον πήχη ψηλά, διεκδικώντας τη θέση του Περιφερειάρχη της Ηπείρου, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7ης Νοεμβρίου, στην Ελλάδα.
Μαζί με τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες και υποψήφιους συμβούλους, επισκέπτεται όλα τα μέρη της Ηπείρου ξετυλίγοντας το δικό του  πρόγραμμα για την αναβάθμιση της Ηπείρου, συναντήσεις όπου συμμετέχουν και πάρα πολλοί Βορειοηπειρώτες, (γύρω στους 1500 στην Ήπειρο) οι οποίοι έχοντας ως γνώμονα την συμβολή και την προσωπικότητα του κάθε υποψήφιου, τις σχέσεις του με το Βορειοηπειρωτικό χώρο, θα δώσουν την ψήφο τους.

11 comments:

Ανώνυμος είπε...

agapite vorioipeiroti
oute mia psifo de tha parei o kyrios aftos
mi mas milaei gia erga kai voitheia pros touw vorioipeirvtes, gt an nomizei oti esteile ekxionistiko katakalokairo .....einai poly gelasmenos,

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, μπορείς να πεις ότι δεν θα τον ψηφίζεις εσύ και να καταθέσεις την άποψη σου, δεν μπορείς να ξέρεις τι θα κάνουν οι άλλοι. Οι Ηπειρώτες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιον θέλουν για περιφερειάρχη. Το κριτήριο για τους Βορειοηπειρώτες ή αν θέλεις το δικό μου κριτήριο είναι η σχέση, η προσφορά και οι θέσεις που έχουν στο Βορειοηπειρωτικό. Τον Καχριμάνη μπορώ να τον κρίνω με τα αρνητικά και θετικά του, τον άλλον δεν τον γνωρίζουμε, ήρθε στη Β. Ήπειρο μόνο μια φορά όταν τον κάλεσαν αλβανοί, εμάς μας θεωρεί αλβανούς (σύμφωνα με δηλώσεις του Παντούλα) και δεν ξέρω τι λόγο έχει κάποιος Βορειοηπειρώτης να τον ψηφίσει!!! Εκτός και αν ανήκεις στην κατηγορία της κολλημένης αριστεράς. Να σου πω ότι ο Φίλιος έχει κάποια ελπίδα, ο σύντροφος Βαγγέλης όμως δεν έχει καμιά τύχη.

Ανώνυμος είπε...

agaphte boreiohpeirwth o anwnymos anhkei sthn Ntoylomada pou kyrissei polemo se oti exei sxesh me ksera kai oti thewrei antipalo sto boreiohpeirwtiko xwro
einai gnwsto pos o Kaxrimanhs exei baptisei to gio tou Ksera an den kanw lathos, kai pws dwrise to ekxiwnistiko otan htan o kseras periferiarxhs.
Ayto toys enoxlei,kai otan tous enoxlei kati(des to fanatismeno site ths deropolis)estw kai an einai ofelhmo gia to xwro mas to brhzoun kai den to anagnwrhzoyn,mas kosmoyn olous mas ta epitheta roufianos,prodoths twn albanwn.
ton xoro sernei h diormesmenh Pasokoneolaia KEAD me kati ximareous ths Enwshs Ximariwtwn pou alitheia den exoyn kamia sxesh me tous ximareous kai ola ayta apla na syntirithei aspylotos o arxhgos tou KEADA sthn igesia kai o sosialismos.
Aisxos kai ntroph,eyxaristw proswpika ton Kaxrimanh gia ola ayta pou leei toulaxiston kai makari na ton bohthisei o theos na bgei

Ευλογητός είπε...

Γιατί είστε κολλημένοι στις ιδεολογίες κάποιοι όταν αυτές έχουν σβήσει εδώ και χρόνια. Κοιτάξτε την προσφορά και τη συμπεριφορά των ατόμων. Αριστεροί είναι και ο Αργύρης και ο Φίλιος. Ψηφίζουμε Φίλιο γιατί έχει σχέση με το χώρο, γνωρίζει ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο πολλούς βορειοηπειρώτες. Έχει έρθει πολλές φορές στο χώρο μας κι έχει συνδράμει στο μέτρο του δυνατού. Ο άλλος ο ανεκδίηγητος ο Αργύρης δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ποτέ σχέση με το χώρο μας, είχε στο χέρι να κάνει πολλά (όταν ήταν στο Υπουργείο Γεωργίας ιδιαίτερα) αλλά είχε εκδηλώσει μίσος απέναντί μας. Να τον ψηφίσουμε γιατί είναι ΠΑΣΟΚ; Ποιον οφελεί αυτό; Ούτε εμάς ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Να ήταν ο Παντούλας, θα "κάναμε και νοθεία" για να έβγαινε. Ας πάρουμε το άλλο ζευγάρι, αυτό της δεξιάς. Τον Καχριμάνι και το Γκόντα. Γιατί να ψηφίσουμε Γκόντα αντί Φίλιο. Μα ο Γκόντας δεν έχει αναπτύξει καμιά σχέση με τον τόπο μας. Δεν έχει εκδηλώσει μίσος απέναντί μας, αλλά γενικότερη απραξία και δεν του αξίζει η ψήφος μας. Αν όμως συγκρίνουμε τον Καχριμάνη με τον Αργύρη είναι σαν η μέρα με τη νύχτα. Ο Ελλαδίτης που κάνει κουμπαριά στη Βόρειο Ήπειρο, την κάνει γιατί έχει δεσμό με τον τόπο μας. Για ορισμένα ζουλάπια ο κουμπάρος του Ντούλε είναι καλός (και είναι πραγματικά καλός γιατί είναι δεμένος με τον τόπο μας), ενώ αυτός του Ξέρρας (ο Καχριμάνης) δεν είναι καλός (όταν κι αυτός έχει την ίδια καλή σχέση με τον τόπο μας). Εμείς οι Βορειοηπειρώτες μας έμαθε η ζωή να κάνουμε αναλύσεις πριν αποφασίσουμε. Και μια τέτοια ανάλυση μας "υπαγορεύει" να ψηφίσουμε Καχριμάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου και Φίλιο στο Δήμο Ιωαννίνων. Η ίδια ανάλυση μας οδηγεί σε σωστές επιλογές και σε άλλα σημεία της Ελλάδας: Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής, Κακλαμάνη στο Δήμο Αθήνας και Μίχα στο Δήμο Πειραιώς, Γκιουλέκα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Ψωμιάδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κοκ. Με μοναδικό συμφέρον αυτό της Βορείου Ηπείρου. Και μόνον.

Ανώνυμος είπε...

κ. Καχριμάνη, πότε επιτέλους εσείς ή κάποιος υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της παράταξής σας θα παραστεί στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες; Και πολύ περισσότερο: πότε επιτέλους η παράταξή σας θα ξαναασχοληθεί μετά από 15 και πλέον χρόνια με το Βορειοηπειρωτικό ως εθνικό θέμα;; Αλλά καλύτερα να μην ασχολείστε καθόλου, παρά να ασχολείστε όπως το ΠΑΣΟΚ, που νοιάζεται μόνο για Σοσιαλιστικό και ψήφους. Είδαμε πάλι Παντούλα και Τάβο μαζί, τι κρίμα. Κι αυτός ο Ντούλες κολλημένος μαζί τους, παρασέρνει και τον Μπολάνο...

Αν σωθεί η Βόρειος Ήπειρος, θα είναι από τα παιδιά της και όχι από τους πολιτικούς-πολιτικάντηδες!

Ανώνυμος είπε...

poioi einai oi desmoi gia na katalaboume ligo
tis prosopikes koumparies eseis tis theoreitai epafi me ton kathe deropoliti i vourkari????

Ανώνυμος είπε...

ανωνυνε 2.48 μπορεις να μου εξηγησεις με ποια λογικη μας συμφερει να σγουρος μιχας και ψωμιαδης? Τι κανανε οι δυο πρωτοι και ειναι συμφερον μας να τους ψηφισουμε? Γιατι να ωηφισω ψωμιαδη? Επειδη μας βαζει στην ιδια μοιρα με αλβανους πακιστανους κτλ? Τις ειδες τισ δηλωσεις του που εκανε σε βορειηπειρωτες??
Ολοι χαλια ειναι, το θεμα ειναι οτι αν ντε και καλα για βιτσιο πρεπει να ψηφισουμε εναν, πρεπει να βρουμε τον λιγοτερο χειροτερο και οχι τον καλυτερο, γιατι κανεις απο αυτους δεν ειναι καλος.

Ανώνυμος είπε...

@ Μίχα στο Δήμο Πειραιώς
Γιατί επειδή είναι Αλβανός ή επιεδή και κατέστρεψε τον Πειραιά, πουλάει σάπια κρέατα και θησαυρίζει εις βάρος του κοσμάκη???????

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιάννης Μίχας είναι από το Κυριάκι Βοιωτίας, το χωριό του Κακαράπη (πρωτοπαλίκαρο του ξακουστού λήσταρχου Νταβέλη). Τώρα δεν ξέρω αν αυτό τον κανει Αλβανό.
Από την άλλη ο υποψήφιος της ΝΔ στο Δήμο Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος ήθελε να βαλει στο ψηφοδελτιο του έναν Αλβανό ονοματι Λουάν Μίχα και δεν εγκριθηκε η υποψηφιότητα του επειδή δεν είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Ο Μίχας πάντως αν έχει καποιο όνομα στον Πειραιά είναι επειδή σαν νομάρχης κάθε μερα έκανε κατασχεσεις σαπιων τροφίμων.
Τουλάχιστον έτσι έδειχνε επικοινωνιακά.
Όταν πήγαμε να ορκιστούμε στη Νομαρχία πριν ενάμιση χρόνο, μας έλεγε ότι "Η Νομαρχία Πειραιά πίεσε την Πολιτεία η οποία καθυστερούσε να προχωρήσει τις διαδικασίες για να σας δωθεί υπηκοότητα".
Μα καλά μας δούλευε τελείως;
αφού η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν που αποφάσισε να πάρουμε υπηκοότητα.

Ανώνυμος είπε...

πασόκος και καλός για εμας δεν γίνεται
τα αριστεροκομούνια αν τους πεις πως είσαι βορειοηπειρώτης και όχι αλβανος τους κακοφαίνεται αφάνταστα.εξαιρώ πάντα τον Παντούλα,σε όλα ήταν παρόν,τώρα πως βρεθηκε σε αυτο το καφροκόμα;;
δεν ξέρω

Ανώνυμος είπε...

oti k na peite eseis ego ena ksero thn B.Hpeiro thn poulisane k synexizoyn na thn poylane me ton xeirotero tropo den edose pote kaneis toys ligo sevasmo se ayton ton topo ligi voitheia den dextike pote k poso mallon ta kalokairia me tis foties kaigontai ta panta k adiaforoyn oi pantes psifo tha aksizei na parei aytos poy tha dosei voitheia anthropini,psixis!!!! k oxi voitheia PSHFOY opos kanoyn tosa xronia

Δημοσίευση σχολίου