Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αλβανία/Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τα σχέδια για την άρση της βίζας για τις δύο χώρες ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μπερίσα: Το μεγαλύτερο και ποιο χαρμόσυνο γεγονός μετά την πτώση της δικτατορίας
Συμφωνώντας με προηγούμενη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια και τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αρθεί η υποχρέωση για τους πολίτες τους να υπόκεινται σε θεώρηση εισόδου (βίζα) για ταξίδια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε, σήμερα, την έγκρισή του για την υλοποίηση των σχετικών σχεδίων.

Η ΕΕ είχε προβεί στην άρση βίζας για τους πολίτες του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, στις 30 Νοεμβρίου 2009 και η απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 19 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Ωστόσο, τότε είχε κριθεί πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία δεν ανταποκρίνονταν στα ευρωπαϊκά κριτήρια σε ό,τι αφορά τις πολιτικές -μεταξύ άλλων- της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ωστόσο, το φετινό Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στους παραπάνω τομείς και συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να ανάψουν το "πράσινο φως" προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η άρση της βίζας και για τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σήμερα, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, με ψήφους 538 υπέρ, 47 κατά και 41 αποχές, ενέκριναν τα σχέδια για άρση της βίζας για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι φέρουν βιομετρικά διαβατήρια.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η άρση της βίζας, θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επικείμενη συνεδρίασή του, τον επόμενο μήνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, η εισηγήτρια για την απελευθέρωση της βίζας για τα Δυτικά Βαλκάνια, Τάνια Φαγιόν, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή "θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις" στην Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που, όπως είπε, "βρίσκονται στο δρόμο προς την ένταξη".

Η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και είναι έτοιμες για την άρση της βίζας, σημείωσε η ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότι, αυτό το έχει βεβαιώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και πρόσθεσε: "Είναι καιρός να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα σ' αυτές τις χώρες, ρίχνοντας τα τείχη της βίζας […] οι λαοί το δικαιούνται αυτό τώρα περισσότερο από ποτέ".

Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, η κα Φαγιόν εξέφρασε τη λύπη της επειδή, όπως είπε, το Κόσοβο "παραμένει το μόνο τμήμα των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι εντελώς εκτός της διαδικασίας άρσης της βίζας", εξαιτίας του διχασμού μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του.

Η άρση της βίζας εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ προκειμένου να προωθήσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που δοκιμάστηκε επί χρόνια από εθνοτικές διαμάχες και να ενισχύσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η σημερινή εξέλιξη εκτιμάται, επίσης, πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου προς την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Τόσο η Βοσνία- Ερζεγοβίνη όσο και η Αλβανία, με πληθυσμό 3,8 εκατ. και 3,2 εκατ. κατοίκους αντίστοιχα, ελπίζουν σε μελλοντική ένταξη στην "ευρωπαϊκή οικογένεια".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σβεν Αλκαλάι, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εγκριθεί και από το συμβούλιο υπουργών, τον επόμενο μήνα, έτσι ώστε οι πολίτες της Βοσνίας να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Για "απόφαση-ορόσημο" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

"Η 7η Οκτωβρίου θα χαραχτεί στη μνήμη της χώρας μας ως το πλέον καταπληκτικό γεγονός στο μακρύ ταξίδι, αιώνων, προς την Ευρώπη και ως το μεγαλύτερο γεγονός μετά την πτώση της δικτατορίας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ακόμη ότι, η απόφαση αυτή αποτελεί την ισχυρότερη ψήφο εμπιστοσύνης "του ναού της ευρωπαϊκής δημοκρατίας", όπως χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο, στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η αλβανική κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου