Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

1-3 Οκτωβρίου, οι μέρες της Ευρωπαϊκής Πνευματικής Κληρονομιάς στο Αργυρόκαστρο


Η Αλβανία είναι πλέον μέλος με ίσα δικαιώματα της Επιτροπής  Σύμβασης της Πνευματικής Κληρονομιάς της Ευρώπης, από το 2003. Για το σκοπό αυτό η Αλβανία καθιέρωσε ως Διεθνή Μέρα της Μορφωτικής Κληρονομιάς την 29η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Αλβανό Υπουργό Μόρφωσης, Τουρισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, η Αλβανία θα είναι μέλος της Επιτροπής και για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Για το σκοπό αυτό από τις 1-3 Οκτωβρίου στο Αργυρόκαστρο θα διοργανωθούν οι μέρες της Ευρωπαϊκής Μορφωτικής Κληρονομιάς.

Το σχέδιο Μέρες Ευρωπαϊκής Μορφωτικής Κληρονομιάς  είναι μια δραστηριότητα όπου διεξάγεται  από όλα τα μέλη της Ευρώπης,  υπό την αιγίδα της Επιτροπής της Ευρώπης στοχεύοντας στην διαφύλαξη και  παρουσίαση των αξιών της μορφωτικής κληρονομιάς, καθώς και την αύξηση της συνειδητοποίησης του κοινού για την  πραγματική δύναμη που αποτελεί και παρουσιάζει αυτή η κληρονομιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά κανονικές και σαφές  πληροφορίες,  τις οποίες εκδίδει σε ειδικό τεύχος  για να σαφηνίσει την δουλειά που έχει γίνει σε διεθνή επίπεδο.
Στον κατάλογο των κυριότερων έργων της αλβανικής Πνευματικής Κληρονομιάς είναι η αλβανική λαϊκή ισοπολυφωνία,  το Έπος των Γενναίων, οι γλωσσικοί διάλεκτοι, η λαϊκή ομοφωνική μουσική της μέσης Αλβανίας, το γλέντι των πολιτών της Σκόδρας, η τέχνη δημιουργίας λαϊκών μουσικών οργάνων και ο χορός των Δεροπολίτικων κοριτσιών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου