Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικός χορός στα «επτά θαύματα» της πνευματικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Αλβανίας.


Δεροπολίτικος χορός νεανίδων, από τις επτά επιλογές του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας
Στις 29 Σεπτεμβρίου –Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς - υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας, επιτροπή αποτελούμενη από ιστορικούς, εθνολόγους, ανθρώπους του πνεύματος και διευθυντών όλων των διευθύνσεων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, επέλεξαν για πρώτη φορά, τα «επτά θαύματα» της πνευματικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Αλβανίας.  Οι δύο διάλεκτοι Γκέκικη και Τοσκική, δύο είδη πολυφωνικού τραγουδιού ισοπολυφωνικό και ομοφωνικό, παραδώσεις της Σκόδρας, οι τέχνη κατασκευής λαϊκών μουσικών οργάνων και ο χορός των κοριτσιών της Δερόπολης με τις στολές τους, είναι σύμφωνα με την επιτροπή, τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της πνευματικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το 2003, το Αλβανικό Κοινοβούλιο κύρωσε την Σύμβαση της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά και έγινε νόμος του κράτους, ωστόσο για  πρώτη φορά το Αλβανικό κράτος αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για την προστασία πνευματικής κληρονομιάς και όχι για την υλική.
Η Γεωγραφική ισορροπία και η επιλογή της Δερόπολης θεωρήθηκε από κάποια Αλβανικά μέσα ενημέρωσης ως πολιτική και όχι αντικειμενική. Η εφημερίδα “STANDART” φιλοξενεί συνέντευξη του μέλους της επιτροπής Βασίλη Τόλε  και κάλυψε με αναλυτικό ρεπορτάζ την εκδήλωση με τίτλο: «Διάλεκτοι και ένας Ελληνικός χορός – επιλογές για πολιτική».  Στον αλβανικό προϋπολογισμό του 2011, θα προβληθεί για πρώτη φορά κονδύλιο για την προστασία και ανάδειξη της πνευματικής πολιτιστικής κληρονομιάς .

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου