Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Αυτά είναι δώρα…


Η πικρή έκπληξη του Προέδρου της  Αλβανίας στον πρωθυπουργό της χώρας του.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Αλβανίας Bamir Topi, προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον πρωθυπουργό Sali Berisha, μάλιστα όλοι περίμεναν πως ο πρώτος θα διαδέχονταν το δεύτερο στην αρχηγία της δεξιάς.  Μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας  από τον Topi (πριν από τέσσερα χρόνια), οι σχέσεις άρχισαν να επιδεινώνονται σταδιακά, φτάνονταν σε σημείο να ξεστομίζουν δημόσια βαριές κατηγορίες ο ένας για τον άλλον. 
Από τη θέση του προέδρου, τέσσερεις μέρες πριν την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας, ο Topi επιφύλαξε για το Berisha μία πικρή έκπληξη… βράβευσε τον άνθρωπο που κατηγορεί το Berisha για σκοτεινό παρελθόν στην περίοδο του κομουνισμού. 
Είναι πασίγνωστο ότι ο Berisha ήταν προσωπικός γιατρός του Enver Hoxha ενώ δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες του νεαρού τότε Berisha, να αρμενίζει σε βάρκα με την οικογένεια του δικτάτορα.  Από την άλλη ο σημερινός πρωθυπουργός της Αλβανίας «διεκδικεί» ...
...πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του καθεστώτος. Οι κατηγορίες όμως του βραβευμένου για την αντίσταση στην κομουνιστική δικτατορία  Hysen Shoshori, αποτελούν πλήγμα για την εικόνα του Μπερίσα, πόσο μάλλον όταν αυτές απέκτησαν και τη «βούλα» της προεδρίας.

Ποιος είναι ο Hysen Shoshori
Ο Hysen Shoshori είναι σήμερα ένας μοναχικός άστεγος των Τιράνων, που απελευθερώθηκε από τις φυλακές το Μάρτιο του 1991, μαζί με όλους τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Το καθεστώς τον είχε συλλάβει το 1974 γιατί μοίραζε προκηρύξεις κατά του καθεστώτος. Όπως λέει ο ίδιος, ο κόμπος έφτασε στο χτένι, όταν του πήραν τη μοναδική περιούσια που είχε κληρονομήσει από τους δικούς του, που ήταν ένα σπιτάκι στα Τίρανα.  Άλλαζε συνέχεια την περιοχή δράσης στην πρωτεύουσα και αυτός ήταν ο λόγος που δεν έγινε αντιληπτός για 13 ολόκληρα χρόνια Το καθεστώς είχε οργανώσει μία μεγαλειώδη  επιχείρηση και τον συνέλαβαν τελικά επ’ αυτοφώρω το 1974. Στη συνέχεια πέρασε ανεκδιήγητα μαρτύρια, δικαστικέ αρχικά σε θάνατο, μετά του «χαρίστηκε» η ζωή μόνο με … 25 χρόνια φυλακής και καταναγκαστικών έργων.

Πως σχετίζεται με το Berisha
Ο Shoshori θυμάται στο δικαστήριο ένα νεαρό να καταθέτει εναντίον του, και επειδή ζητούσε με πάθος την καταδίκη του σε θάνατο, η φυσιογνωμία του αποτυπώθηκε  έντονα στη μνήμη του και είναι βέβαιος πως αυτός ο άνθρωπος είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Αλβανίας Sali Berisha.  Ένα άλλο στοιχείο που δεν τον κάνει να αμφιβάλει καθόλου, είναι γιατί κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, ο νεαρός  κρατούσε στο χέρι του  προκήρυξη που είχε τοιχοκολλήσει στη σχολή της Ιατρικής (τότε ο Berisha έκανε την ειδικότητα σε αυτή τη σχολή). ο κ. Shoshori ισχυρίζεται ότι γνώρισε τις προκηρύξεις, γιατί ήταν χειρόγραφες, θυμόταν ότι από τη δράση του στην Ιατρική είχαν περάσει κάποια χρόνια και του έκανε μεγάλη εντύπωση πως αυτός τόλμησε και κράτησε την προκήρυξη, κάτι που τον κάνει να πιστεύει  πως ήταν έμπιστος τους και αυτός ήταν άλλος ένας λόγος να θυμάται έντονα τα χαρακτηριστικά του.

Ο Μπερίσα, δεν σχολίασε ποτέ τα λεγόμενα του Shoshori , παρόλο που τους ισχυρισμούς του είχαν φιλοξενήσει μεγάλης εμβέλειας μέσα ενημέρωσης.


Οι περιπτώσεις ανθρώπων με αντικαθεστωτικό αγώνα  είναι πάρα πολλές στην Αλβανία και γνωρίζουμε περιπτώσεις κάποιων ελλήνων βορειοηπειρωτών και αλβανών που είναι πολύ πιο ηχηρές από την περίπτωση Shoshori. Η επιλογή όμως του προέδρου και μάλιστα τέσσερεις μέρες πριν φύγει από το μέγαρο είναι προφανής. Εμείς πάντως το διασκεδάσαμε…

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

tha thimiso mia dhilosi tou spartak ngjela,katadhikazmenos epi polla eti apo to kathestos tou hoxha,episis adherfos tou filou mou ,synhoremenou sokoli,gios tou kico ngjela,katadhikazmenos kai aftos se isovia apo to idhio kathestos o opoios eipai pos (E DJATHTA SHQIPTARE DREJTOHET NGA ISH KOMUNISTE)I ALVANIKI DEKSIA DHIIKITE APO PROIN KOMOUNISTES.

Δημοσίευση σχολίου