Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Αμερικανοί προωθούν την ιδέα της Μεγάλης (ή Φυσικής) Αλβανίας!


Του Παναγιώτη Μπάρκα
Την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ως φυσική Αλβανία, αναπτύσσει από χθες στα Τίρανα η διήμερη διεθνή συνδιάσκεψη, «Οι γείτονες της Αλβανίας». Την συνδιάσκεψη οργανώνει το Πρόγραμμα για την οικοδόμηση της ειρήνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον σε συνεργασία με το Δήμο Τιράνων και Ίδρυμα Αδερφοί Ροκφέλερ.

Μιλώντας χθες στην εκδήλωση ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσια, κάλεσε τους γείτονες της χώρας του να απαλλαγούν «από τις παλιές αντιαλαβνικές, ρατσιστικές και ξενόφοβες θεωρίες». Είπε ακόμα, ότι
στα εκατοντάχρονα ίδρυσης του αλβανικού κράτους οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι, παντού όπου βρίσκονται. «Αλλά αποτελούν ένας χωρισμένο έθνος που πρέπει να εργαστούν με ένταση για να ξεπεράσουν τους χωρισμούς τους», επισήμανε.

Κάλεσε τους Αλβανούς στην περιοχή σε σταθερό διάλογο για την προβολή των κοινών εθνικών αξιών και πρώτα απ΄ όλα τον πολιτισμό τους, λέγοντας «η πολιτιστική συνεργασία είναι εξαίρετης σημασίας, ως η σημαντική πηγή που τρέφει την ταυτότητα του ατόμου και του έθνους».

Αφού ανέφερε ότι κανένα άλλο έθνος δεν βίωσε μεγαλύτερες αδικίες όσο το αλβανικό έθνος, πρόσθεσε: «Οι Αλβανοί είναι σήμερα ελεύθεροι και παντού όπου αυτοί βρίσκονται, στην Αλβανία, στο Κόσοβο, στη Μακεδονία, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, έχουν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για το μέλλον τους, που είναι η ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο καθηγητής David L. Phillips του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που είναι και ο εμπνευστής και οργανωτής της εκδήλωσης, στην ομιλία του μεταξύ των άλλων επεσήμανε ότι η εθνική ενσωμάτωση των Αλβανών που κάποιοι αποκαλούν Μεγάλη Αλβανία, αποτελεί στην ουσία μια φυσική Αλβανία, όπου οι Αλβανοί να είναι μαζί, να μοιράζονται το όραμά τους για το μέλλον και να βρουν πραχτικούς δρόμους συνεργασίας.

«Δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο μια τέτοια αντίληψη, είπε εφόσον υπάρχει έναν αποτέλεσμα ευρέως προβλεπόμενο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην περιοχή» .

«Εκείνο που εννοώ, όταν αναφέρω ότι οι γείτονες των αλβανών αποτελούν μια περιοχή που κατοικείται από Αλβανούς της Αλβανίας Κοσσυφοπεδίου, Μακεδονίας Μαυροβουνίου, Ελλάδας και Σερβίας και αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια φυσική αντίληψη, αποτελεί έναν προορισμό στον οποίο οι Αλβανοί θα μοιράζονται τις κοινές αξίες, τα κοινά όνειρα», επισήμανε ο David L. Phillips.

Στην πρώτη αυτή διεθνή διάσκεψη του είδους μετείχαν εκπρόσωποι των Αλβανών από τις προαναφερόμενες περιοχές.

Η ιδέα πραγμάτωσης της Φυσικής Αλβανίας υπάρχει από το 2010 σε πολυσέλιδο βιβλίο. Εμπνευστής και συντάκτης είναι ο Δρ. Κότσιο Ντάναϊ, που ηγείται ενός ινστιτούτου αλβανικών υποθέσεων. Η βασική ιδέα του είναι ότι οι Αλβανοί δεν απαιτούν την μεγέθυνση της Αλβανίας , αλλά την επαναφορά των εθνικών συνόρων που αλλοίωσε, κατά τον Ντάναϊ, το συνέδριο του Βερολίνου. Δεύτερος βασικός στόχος είναι ώστε η Φυσική Αλβανία να πραγματοποιηθεί πριν την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ στις  10 Ιουλίου 2012

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Και να θελει καποιος να τον παρει σοβαρα αυτον τον Μπαρκα δε γινεται. Φλυαρος και κλαψιαρης.
Και οταν βγαινει στο γυαλι ειναι σκετη ξεφτιλα. Να τον βλεπεις να προσπαθει να παρει το λογο η να παρεμβει και να εκστομιζει τα "o ti prit pak".
Επι του θεματος σιγα μην ασχοληθουμε και με απογειωμενους παπαρες σαν τον Νταναι. Ας ασχοληθει ο Μπαρκας.

Ανώνυμος είπε...

Όπου σας βγαίνει μπροστά το όνομα του Μπάρκα σας τσιμπάει φίδι. Δεν την έγραψε για σας την είδηση. Ούτε κλάφτηκε σε κανένα για την Μεγάλη Αλβανία. Μετέφερε απλώς μια είδηση, μάλιστα λες και την αντέγραψε από τα αλβανικά ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Η Μακεδονια δεν ειναι κρατος αλλα περιφερεια της χωρας μου αγεωγραφητε και ανιστορητε μπερισα.Πολιτισμο οι αλβανοι;χαχαχαχχαχαχα εδω γελαμε,οταν διναμε εμεις πολιτισμο εσεις δεν υπηρχατε στη σκεψη του Θεου καν.Αδικημενοι ειμαστε εμεις οι Ελληνες Σαλι,φερτε πισω οσα μας κλεψατε,αλβανοι,τουρκοι και βουλγαροι.Σταματηστε να καπηλευεστε την ιστορια μας και εσεις και οι σκοπιανοι και οι τουρκοι.Ας μην ειχατε τις αμερικανικες πλατες και θα σου ελεγα αν θα υπηρχατε...

Δημοσίευση σχολίου