Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Χωρίς λειτουργία και φέτος η πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στο Τεριαχάτι


16 εκ. λεκ τα έσοδα του προσκυνήματος
Σύμφωνα με το ιστολόγιο «Κάτοψη» "Το ορθόδοξο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στους Τεριαχάτες, πάνω στο δρόμο Κακαβιά-Αργυρόκαστρο, εισέπραξε 16 εκατομμύρια λεκ (12.000 ευρώ) μέσα σε μια ημέρα. ανήμερα της εορτής της αγίας Παρασκευής. Το γεγονός αυτό δείχνει πόση ευλάβεια έχουν οι Έλληνες Μειονοτικοί, αλλά και οι Αλβανοί, για την Αγία Παρασκευή. Πρόκειται για μεταβυζαντινό μνημείο, που έχει θέση στην καρδιά των ορθόδοξων πιστών της Αλβανίας.  Όσες φορές και αν περάσαμε από το δρόμο Κακαβιά-Αργυρόκαστρο είδαμε σταματημένα αυτοκίνητα στο συγκεκριμένο προσκύνημα και πιστούς να ανάβουν κεράκια". 
Τα 12.000 ευρώ, δεν μπορούν να αποτελούν μέτρο ευλάβειας αφού για αρκετά χρόνια αυτή η εκκλησία μένει αλειτούργητη.

Η πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στο Τεριαχάτι της Δρόπολης, εκτός από το θρησκευτικό τελετουργικό, ήταν και από τα μεγαλύτερα κοσμικά γεγονότα της περιοχής.  
Σχετικό άρθρο για τη διαμάχη της μητρόπολης με κατοίκους του Τεριχάτι που οδήγησε το μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο να θέσει την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής σε ακοινωνησία, εδώ 

Διαβάστε επίσης 


Γιατί η Αγία Παρασκευή τιμάται ιδιαίτερα στη Βόρειο Ήπειρο

 

2 comments:

Ο Αθώος είπε...

Η Αγία Παρασκευή είναι όντως η επίγεια και θαυματουργεί Αγία ανάμεσά μας γι΄αυτό και τρέφει την ευλάβεια όλων μας και των Αλβανών μουσουλμάνων. Πιθανόν αυτό να μη αντέχει η κεφαλή της Ι. Μητρόπολης και το έβαλε να την κυνηγήσει. Τόσο το χειρότερο αν πέρα απ΄το φθόνο αυτό κρύβεται και το κίνητρο των χρημάτων...
Δυστυχώς όμως γι΄αυτούς. Η Αγία Παρασκευή και χωρίς την παρουσία της επίσημης εκκλησίας τρέφει την θρησκευτική ευλάβεια όλων μας και δείχνει ότι αποτελεί την αντίσταση στην τήρηση της παράδοσης μας, κατά την οποία η θρησκευτικές γιορτές ήταν και τόπος λαϊκών πανηγυριών, που η Ιερά Μητρόπολη, πάει να καταργήσει. (Το ίδιο έκανε και στην Πέπελη την ημέρα της Αγία Τριάδας, παλιότερα στο Στο Γλυκομήλι στο Πωγώνι και αλλού. Έτσι θα μάσει τους πιστούς στην εκκλησία η Ιερά Μητρόπολη;!) Δεν έχει καταλάβει ακόμα φαίνεται ότι η θρησκεία στο χώρο αυτό ήταν ή ίδια η ζωή μας το γερό στήριγμα στα λαϊκά έθιμα, η επιβεβαίωση της αισιοδοξίας.
Ο Αθώος

Ανώνυμος είπε...

Ρε βοδια !!!
Το Τεριαχατι ειναι στη Δροπολη, για οσους δεν το ξερουν ακομα !
Τι δουλια εχει η Δροπολη με τον Δημητριο του Αργυροκαστρου???
ΔΡΥΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΗΣ λεγεται η δικη μας Μητροπολη!!!Και δεν εχει καμια σχεση ουτε με τον (εξω απο δω) Δημητριο κι ουτε με τον Δυρραχιου Τιρανων και πασης Αλβανιας και παντων των αλβανων Αναστασιο !!!

Δημοσίευση σχολίου