Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Έμμεση απάντηση του Γιάννη Γιάννη στον Παναγιώτη Μπάρκα


Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου κ. Γιάννης Γιάννης, μας έστειλε προς δημοσίευση το ακόλουθο κείμενο:
Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου: Έντονη η επιστημονική δραστηριότητα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012
Πλούσια και αναβαθμισμένη επιστημονικά η δραστηριότητα του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε πως είναι το πρώτο ακαδημαϊκό έτος τα τελευταία δέκα χρόνια που δραστηριοποιήθηκε το σύνολο των διδασκόντων του Τμήματος με εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιστημονικά συμπόσια στο εσωτερικό και εξωτερικό. Κι αυτό παράλληλα με τη συνεχή επιστημονική αναβάθμιση της διδακτικής διαδικασίας.

Έτσι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 οι διδάσκοντες του τμήματος ήταν παρόντες σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια όπου παρουσιάστηκαν συνολικά με 15 εισηγήσεις, 11 στο εσωτερικό κι άλλες 4 στο εξωτερικό. Οι περισσότερες ήδη έχουν δημοσιευθεί ενώ αναμένεται να δημοσιευθούν και οι υπόλοιπες. Επίσης διδάσκοντες του τμήματος ήταν συγγραφείς σε 4 σχολικά εγχειρίδια.
Διδάσκοντες του Τμήματος ήταν παρόντες με εισηγήσεις στο διεθνές  συνέδριο που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου για τον αλβανό συγγραφέα και ποιητή Ντριτερό Αγκόλι,στο διεθνές  γλωσσολογικό συνέδριο που έγινε το Νοέμβριο του 2011 στην Κορυτσά καθώς και στο διεθνές γλωσσολογικό συνέδριο που οργάνωσε στις 24-25 Μαρτίου η Αλβανοελληνική Φιλολογική Ένωση στα Τίρανα.
Επίσης εισηγήσεις έγιναν  στο εξωτερικό: στην Πολωνία, Σκόπια, Πρίστινα, Ρουμανία.
Κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος το Τμήμα μας στα πλαίσια των δικών του δραστηριοτήτων, αλλά και την προώθηση των γραμμάτων και του πολιτισμού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οργάνωσε στις 10 Φεβρουαρίου επιστημονικό συμπόσιο για τον ποιητή , πεζογράφο και μεταφραστή Πάνο Τσούκα, εξέχουσα  μορφή της λογοτεχνικής παραγωγής της ΕΕΜ  για σχεδόν πενήντα χρόνια.
Ωστόσο φιλόδοξα σχέδια έχουν καταστρωθεί για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, αφενός στην περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση των διδασκόντων του Τμήματος, αλλά και στην διοργάνωση συμποσίων για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

10 comments:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Βορειοηπειρώτης είπε...

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην γράψετε σχόλια σε αυτή την ανάρτηση

P. Mparkas είπε...

Ι.
Θα ήταν τουλάχιστον θετικό ώστε άτομα σαν τον Γ. Γιάννη, που τυχαίνει να έχουν στα χέρια τους σημαντικές θέσεις και ρόλους στα δρώμενα του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού να ξεκολλούσαν έστω και λίγο από το δικό τους παρελθόν, το οποίο αντιτάσσεται στα συμφέροντα της ε.ε. μειονότητας. Σήμερα ο κύριος αυτός είναι Γ. Γραμματέας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ και το σημαντικότερο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού. Τα κολλήματά του με το παρελθόν, (στα οποία δεν θα αναφερθώ επειδή είναι πλέον ευκολονόητα και γνωστά), πιθανόν να μη έχουν αντίκρισμα στους πολιτικούς θεσμούς, γιατί έχει άλλους νταβατζίδες. Δεν μπορεί όμως να κρυφτεί για τις ευθύνες τους στο Τμήμα. Με το παρόν δημοσίευμα, από την μία δείχνει το μέγιστο δυνατό των ενοχών του, από την άλλη την προσπάθεια που καταβάλλει, όπως η σχολή στην οποία ανήκει, να ρίξει στάχτη στα μάτια για τις ευθύνες του.
Από τυπική πλευρά, αν ο βορειοηπειρώτης δεν ανέφερε το όνομα και τη φωτογραφία δεν θα γνωρίζαμε τίνος είναι το γραπτό. Δεύτερο, δεν λέει αν είναι ανακοίνωση, αν είναι άρθρο, αν είναι κάποια απάντηση, πόρισμα από κάποια σύσκεψη. Ένα ανεύθυνο κείμενο με πέντε νούμερα.
Εδώ κρύβεται και το πιο σπουδαίο της ιστορίας «της επιστημονικής δραστηριότητας» του Τμήματος Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Ο Γ. Γιάννης επειδή δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους συνάδελφούς του ως καθηγητές, τους αναφέρει ως διδάσκοντες, λες και διδάσκουν σε δημοτικό ή γυμνάσιο.
Μας λέει ότι υπήρξαν 15 εισηγήσεις. 11 στο εσωτερικό και 4 στο εξωτερικό. Πρώτο θέλω να τον ρωτήσω, ποιος από τους καθηγητές μετείχαν με εισηγήσεις στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα εγώ δεν είδα κανέναν στην Πρίστινα. Πιθανόν να μπερδεύει την αποστολή θέματος με την πραγματική συμμετοχή. …!!!
Δεύτερο να μας πει ο κύριος αυτός ποιο ήταν το περιεχόμενο των εισηγήσεων αυτών και πια η συνεισφορά τους υπέρ του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, κάτι που αποτελεί και την ταυτότητα του Τμήματος;
Εγώ λέω ελάχιστη μέχρι ανύπαρκτη. Λόγου χάρη. Στο πρώτο διεθνές συμπόσιο για τις ελληνικές μελέτες που οργάνωσε η αλβανό-ελληνική σύνδεσμος φιλολόγων στα Τίρανα, δεν υπήρξε καμιά σημαντική νύξη για την ελληνική στην Αλβανία, τον ελληνικό πολιτισμό που εκπροσωπεί η ε.ε. μειονότητα στην Αλβανία και τα λοιπά. Υπήρξαν τρεις εισηγήσεις από το Τμήμα. Εκείνη του Γ. Γιάννη έλεγε: «Τα ανθρωπωνύμια στις περιοχές Δρόπολης και Βούρκου: σχηματισμός ανδρωνυμικών.» Μια άλλη ασχολούνταν με μερικές περιπτώσεις δανείων από την ελληνική στο τεχνικό λεξιλόγιο της Αλβανικής και η τρίτη μιλούσε για τη θέση του γενεθλίου τόπου στην ποίηση Κατσαλίδα….
Ξεκαθαρίζουμε ότι το συμπόσιο αποτέλεσε μια γερή ενίσχυση των αλβανικών θέσεων για την αλβανική γλώσσα στην Ελλάδα και την ικανοποίηση των αλβανικών ισχυρισμών για τον «πολιτισμό» τους σε σχέση με τον ελληνικό. Το συμπόσιο χρηματοδότησε η Ελληνική πρεσβεία και έκανε κουμάντο η Αλβανική ακαδημία επιστημών και το Ιταλικό ινστιτούτο πολιτισμού στην Αλβανία.
Στη εισήγησή του σε επιστημονική διοργάνωση στο Πανεπιστήμιο της Κορυτσάς, ο Γ. Γιάννης αναφερότανε στη διγλωσσία. Δεν έκανε ούτε μια αναφορά για τη φύση της διγλωσσίας στην ε. ε. μειονότητα και τις επιπτώσεις στην ταυτότητα του ελληνισμού της Αλβανίας λόγω διείσδυσης της αλβανικής στο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Όταν ρωτήθηκε γιατί απέφυγε το σκόπελο αυτό, απάντησε ότι «δεν άπτονται της επιστημονικής της οπτικής γωνίας» (!!!) (συνεχίζεται)
Π. Μπαρκας

P. Mparkas είπε...

ΙΙ (η συνέχεια)
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στη σύντομη μονογραφία για το μάστερ του Γ. Γιάννη, έργο το οποίο έρχεται να βαθύνει με την διατριβή για το διδακτορικό.
Επιβεβαιώνει επίσης, τα παραπάνω το γεγονός ότι μερικές από τις εισηγήσεις (τις 11), έγιναν σε εκδήλωση για τον αλβανό ποιητή Ντριτερό Αγκόλι.
Όσον αφορά τώρα την εκδήλωση για τον Π. Τσούκα, ο κύριος αυτός επιδίωξε με κάθε τρόπο για να στενέψει τα περιθώρια συμμετοχής άλλων μελετητών μόνο και μόνο να αφήσει απ΄ έξω πολιτικούς του αντιπάλους, ανεξαρτήτως που οι μελέτες τους για τον Π. Τσούκα, θεωρούνται οι πιο ολοκληρωμένες και επιστημονικά κατοχυρωμένες. Επίσης, για τον έλληνα ποιητή, μίλησαν περισσότεροι αλβανοί ομιλητές και όχι οι Έλληνες «διδάσκοντες». Επί πλέον δύο Έλληνες ομιλητές λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να εισηγηθούν, καν.
Λοιπόν συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι μπορεί τελικά, ύστερα από 17 χρόνια να ξύπνησαν και οι καθηγητές του Τμήματος Ελληνικών να ασχοληθούν με επιστημονικό έργο, αλλά δυστυχώς, το επιστημονικό τους έργο δεν έχει καν σχέση την ταυτότητα του Τμήματος και τον Ελληνικό Πολιτισμό και Γράμματα. Οι πλειοψηφία τους ακολουθούν το παράδειγμα του Γ. Γιάννη, που σημαίνει αλβατοποίηση της ταυτότητας του Τμήματος ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ελληνικού πολιτισμού.
Ο Γ. Γιάννης, μόλις ήρθε εκ, νέου επικεφαλής του Τμήματος, έκανε τα πάντα για την αλβανοποίηση του προγράμματος σπουδών του επαγγελματικού μάστερ του Τμήματος. Οι ελληνοδιδάσκαλοι, κατά τον Γ. Γιάννη, θα πρέπει να έχουν κοινό πρόγραμμα σπουδών με τους αλβανοδιδάσκαλους. Χρειάστηκε να γίνει πολύ θόρυβος στα ΜΜΕ για να αναγκαστεί ο Γ.Γιάννης να κάνει πίσω.
Του σκοπού αυτού προηγήθηκε η κρυφή συνεργασία με τον Ριζόπουλο για να ναυαγήσει η συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Έτσι ο Γ. Γιάννης άφησε το 2008 το Τμήμα με μόλις τρεις φοιτητές στο πρώτο έτος. Μέσα σε δύο χρόνια 208-2010 ο αριθμός των φοιτητών εξαπλασιάστηκε. Το 2012, δλδ μέσα σε δύο χρόνια, ο Γιάννης το έκανε ξανά με τρεις φοιτητές
Ο Γιάννης Γ. έχει ωστόσο το κουράγιο να μιλάει και για τη συμμετοχή συναδέλφων στη σύνταξη ελληνικών σχολικών βιβλίων. Δεν έχει ούτε ντροπή ούτε ενδοιασμούς ο κύριος αυτός.
Πριν από κάποιους μήνες, με Αρβανίτικη επιμονή αρνήθηκε ώστε το Τμήμα να αναλάβει την σύνταξη και εποπτεία των ελληνικών σχολικών βιβλίων για τα σχολεία της ε. ε. μειονότητας. Τι πιο καλύτερη επιστημονική και εθνική συνεισφορά για ένα παιδαγωγικό ελληνικό τμήμα;;;!!
Ο κύριος αυτός αρνήθηκε την ευθύνη αυτή διότι χαλούσε η σούπα των προσωπικών συμφερόντων του και οι σχέσεις με ιδιώτη που τον πλήρωνε για να μεταφράζει τα αλβανικά κείμενα γεωγραφίας και ιστορίας που μας λένε ότι τα σύνορα της Αλβανίας είναι μέχρι την Πρέβεζα.
Μετά απ΄όλα αυτά που σας ανάφερα μπορείτε από μόνοι σας να βγάλετε και άλλα συμπεράσματα
Σας ευχαριστώ

Παναγιώτης Μπάρκας

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να μην γράψουμε; Λογοκρισία έχουμε;

Ανώνυμος είπε...

Συμπατριώτες ,γιατί τόσο μίσος για αυτούς που γράφουν άρθρα;
Γιατί κάποιοι από την πάνω δρόπολη κάνουν καταγγελίες στον ΟΓΑ για να κόψουν την σύνταξη σε ηλικιωμένους ; τους γνωρίζαμε !
Γιατί αυτό το μίσος αναμεταξύ μας;
Γιατί ;
Γιατί;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΡΙΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΖΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ....ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ.....ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ

Δημοσίευση σχολίου