Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Το lapidari που έπρεπε να γίνει σταυρός!

Μεγάλος ντόρος στα αλβανικά μέσα
Το θέμα της τοποθέτησης σταυρού στο λόφο του Αγίου Βασιλείου, στο Τσαούση, της Επαρχίας Αλύκου, προκάλεσε το ενδιαφέρον των αλβανικών μέσων ενημέρωσης. Το μνημείο με μια πανύψηλη κατακόρυφη στήλη από μπετό, με την προσθήκη  οριζόντιο δοκαριού μετατράπηκε σε έναν ωραιότατο και επιβλητικό σταυρό. Το lapidari είχε τοποθετηθεί δίπλα από την εκκλησία. εις ανάμνηση της αποξήρανσης του κάμπου του Βούρκου από τα νερά της Μπίστριτσας. Το έργο της αποξήρανσης ήταν σπουδαίο και άξιο μνημόνευσης αλλά η θέση που είχαν επιλέξει οι άνθρωποι του καθεστώτος του Χότζα δεν ήταν τυχαία. Το τοποθέτησαν δίπλα στην αρχαιότερη εκκλησιάς της περιοχής του Αλύκου που μόλις είχαν κατεδαφίσει.

Αμέσως μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος οι Τσαουσιώτες άρχισαν να χτίζουν ξανά την εκκλησία τους ενώ  με χρηματοδότηση της Μητρόπολης ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ναού και του νέου καμπαναριού. Το μνημείο πάνω στο λόφο που είναι εντός του βακουφιού του Αγίου Βασιλείου συνέχιζε να μαρτυρεί την περίοδο της κομουνιστικής δικτατορίας της περιοχής. 
Τα ανθελληνικά μέσα "News24", "Shqip" και του πρώτο σε επισκεψιμότητα αλβανικού ιστότοπου "balkanweb", το κάθε θέμα το μετατρέπουν σε μυστήριο ή σε συνομωσία που πάντα πρέπει να κρύβεται η Ελλάδα και  η Ορθόδοξη Εκκλησία, χωρίς να λείπουν και κάποιοι δικοί μας σαν τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Συμβουλίου Θωμά Μπώρο, πρόεδρο επίσης και του ΔΚ της περιοχής,  όπου με τα μισόλογα του  αφήνει να εννοηθούν διάφορα δίνοντας τροφή  στους αλβανούς δημοσιογράφους για διάφορα σχόλια και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να τους πει την αλήθεια. Ότι το έκαναν οι συγχωριανοί του γιατί απλά έτσι έπρεπε να γίνει. Τελεία. Εμείς συγχαίρουμε αυτούς που είχαν την ιδέα και την πρωτοβουλία.  

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

pera apo ta ametrita kaka tou komounismou prepei na anaferomaste kai sta kala , esto kai an afta einai liga, giati telika katantoume kaiemeis idioi me aftous. etsi to artio kata tin gnomi mou tha itan na ftiaxtei o stayros stin ekklisia kai paralila na ftiaxnan mia antistixi stili se ena allo opoiodipote simio tou kampou.

Ανώνυμος είπε...

έχουμε ξεφύγει σαν ορθοδοξη ελληνική κοινοτητα ,είμασταν πιο πιστοί είχαμε μεγάλο σεβασμό στα βακούφια τότε που τα σκιαζε η φοβέρα, και τωρα αναντιονομαστε σε τέτοιες προσπάθειες?Ντροπή

Διανοητής είπε...

ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΥΨΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΕΡΑ ΑΕΡΑ να φύγει η χολέρα.....ΦΩΤΙΑ ΦΩΤΙΑ στα ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ,,,,,!!!!δεν τούς ενοχλεί ο σταυρός ορέ πατριώτες. ΤΟΥΣ ενοχλεί το ότι επιμένουμε και ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ στα χωριά μας, στον τόπο μας....
ΑΠΟΡΟΥΝ που δεν κατάφερε ο ΧΟΤΖΑΣ να μας αφανίσει και προσπαθούν με άλλους τροπουσ.....
Ως πότε όμως πατριώτες θα τούς ανεχόμαστε???????/

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ Κ ΠΡΟΧΘΕΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΑ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΟΥΝ.ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ??????????????///////////////////

Δημοσίευση σχολίου