Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα «Panorama», το Υπουργείο Εξωτικών της Κύπρου θα δώσει 100 υποτροφίες το χρόνο σε μαθητές από την Αλβανία για να σπουδάσουν σε διάφορα πανεπιστήμια της Κύπρου, με έμφαση σε αυτά των τουριστικών επαγγελμάτων. Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανία Ilir Meta, υπέγραψε συμφωνία με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων των δύο χορών. Στο θέμα του Κοσσόβου υπήρχαν αντίθετες απόψεις και περιορίστηκαν στην δήλωση για την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης.
Ακολουθεί η επίσημη ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ Κύπρου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Ilir Meta, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Κυπριανού και Meta υπέγραψαν Συμφωνία για την Προώθηση και την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Ακολούθως, παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες.
Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο Υπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά που υποδέχεται στην Κύπρο τον Αλβανό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία, όπως είπε, να συναντηθούν ξανά σε διάφορα διεθνή βήματα.
«Πιστεύω ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση στενότερων σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αλβανίας και οι δύο μας είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό. Έχουμε πρόθεση –και αυτό αποτέλεσε και τη βάση των σημερινών μας συνομιλιών- να κάνουμε βήματα για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεών μας με πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο», είπε ο κ. Κυπριανού.
Ένα από τα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, είναι η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας για την Προώθηση και την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, «γιατί πρόκειται για έναν τομέα με μεγάλες προοπτικές, ειδικά για επενδύσεις από Κύπριους επιχειρηματίες και κυπριακές εταιρείες στην Αλβανία, μια αναπτυσσόμενη οικονομία που προσφέρει νέες και καλές ευκαιρίες για τους Κύπριους επιχειρηματίες».
Ένας άλλος σημαντικός τομέας διεύρυνσης της μεταξύ μας συνεργασίας είναι και αυτός της εκπαίδευσης, είπε ο κ. Κυπριανού. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει προσφέρει σε Αλβανούς υπηκόους αριθμό υποτροφιών για σπουδές στην Κύπρο σε διάφορους τομείς.
Αναφορικά με τις σχέσεις Αλβανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος στήριξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας, πριν ακόμη η Αλβανία υποβάλει την αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η Κύπρος έχει ήδη προσφερθεί, αντλώντας από την πρόσφατη εμπειρία μας, να βοηθήσει στις μελλοντικές προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Meta για την παρούσα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και για το τρίπτυχο προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας που, όπως είπε, θα διευκολύνουν και θα επισπεύσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και, παράλληλα, θα βοηθήσουν στην ουσία τόσο των διαπραγματεύσεων όσο και όλων των σχετικών ζητημάτων. Ευχαρίστησε, δε, την Κυβέρνηση της Αλβανίας για τη θέση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι, αν και είναι γνωστό ότι η Κύπρος και η Αλβανία έχουν διαφορετική προσέγγιση, εκτιμά το γεγονός ότι είχαν μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι αυτή η διαφορά απόψεων δεν πρέπει να επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις. Η Κύπρος παραμένει εποικοδομητική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζει τις πολιτικές της Ένωσης για υποβοήθηση της οικονομικής και θεσμικής ανάπτυξης του Κοσσυφοπεδίου, σημείωσε ο κ. Υπουργός.
Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο, ανταποδίδοντας την προ διετίας επίσκεψη του κ. Κυπριανού στην Αλβανία.
Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αλβανίας, ο κ. Meta είπε ότι είναι πολύ καλές, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω προς όφελος των δύο χωρών, αλλά και γενικότερα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Αλβανός αξιωματούχος ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη στήριξή της στο θέμα της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την προσφορά των υποτροφιών σε Αλβανούς υπηκόους για σπουδές στην Κύπρο.
Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία του ότι η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας για την Προώθηση και την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων θα αποτελέσει ώθηση για να πραγματοποιηθούν σύντομα επενδύσεις στην Αλβανία από Κύπριους επιχειρηματίες.
Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Meta είπε ότι η Αλβανία στηρίζει «ένα ευρωπαϊκό Κοσσυφοπέδιο που θα αποτελεί πηγή σταθερότητας για την περιοχή και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, αλλά εκτιμούμε την εποικοδομητική στάση της Κύπρου έναντι των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενδυνάμωση της νέας προοπτικής για το Κοσσυφοπέδιο. Γιατί, παρά τις διαφορές που έχουμε τόσο με την Κύπρο όσο και με άλλες χώρες σε σχέση με το status του Κοσσυφοπεδίου, όλοι συμφωνούμε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μια ευρωπαϊκή οντότητα και στο μέλλον θα αποτελέσει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως θα αποτελέσουν και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια».
Σημείωσε, επίσης, τη μεγάλη πρόοδο που υπήρξε φέτος στις διμερείς σχέσεις της χώρας του με τη Σερβία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μεσόγειο πρέπει να εργάζονται πολύ ανοικτά και ειλικρινά, επωφελούμενες από τη νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας.
Ο κ. Meta είπε ότι με τον κ. Κυπριανού συμφώνησαν να διατηρήσουν στενότερη συνεργασία σε σχέση με την περαιτέρω ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ και ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη βοήθεια που παρέχει η Κύπρος στην Αλβανία στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Meta τόνισε ότι η Αλβανία παρακολουθεί διαρκώς και με προσοχή τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Έχουμε υποστηρίξει και υποστηρίζουμε σθεναρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Αλβανία εκτιμά, στο μέγιστο βαθμό, τις προσπάθειες των μερών, του ΓΓ του ΟΗΕ και τις νέες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με στόχο την τελική λύση του Κυπριακού», σημείωσε.
Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμησή του «για το μετριοπαθές όραμα των Κυπρίων πολιτικών ηγετών προς υποστήριξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού κατά ένα ρεαλιστικό και ειρηνικό τρόπο, μέσω διαπραγματεύσεων και βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων και αξιών». Πρόσθεσε πως εντόπισε «αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα και τις ιδέες» στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια. «Θεωρώ πως αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά για να έχουμε μια τελική λύση αυτού του προβλήματος και για να δώσουμε μια ευκαιρία σε όλους τους πολίτες εδώ να επωφεληθούν από ένα ευνοϊκό κοινό μέλλον», είπε.
Καταλήγοντας, ο κ. Meta είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει προσκληθεί να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αλβανία, ενώ και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας προσβλέπει στο να επισκεφθεί την Κύπρο.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η διαφορά στις θέσεις Κύπρου και Αλβανίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην προώθηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, ο Αλβανός αξιωματούχος διερωτήθηκε πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αλβανίας, τη στιγμή που δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις της Αλβανίας με τη Σερβία. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα. Ακόμη και σε μια οικογένεια υπάρχουν διαφορές. Είναι θεμελιώδες για όλους να θεωρήσουν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ως ευρωπαϊκό θέμα, αφού το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί τώρα μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, και να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα κατά ένα εποικοδομητικό και ευρωπαϊκό τρόπο».
Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι «το πώς αυτό επηρεάζει εξαρτάται από εμάς και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να το αφήσουμε να επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις και θα εργαστούμε γι’ αυτό». «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι συμφωνούμε στην ανάγκη για υποστήριξη του Κοσσυφοπεδίου με πρακτικό τρόπο και επιτρέπουμε σε αυτό να συμβεί μέσω της εποικοδομητικής μας θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου