Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Πόλεμος για τη «Ριβιέρα»


Άρθρο της Βάλια Νικολάου στον «Τύπο της Κυριακής» 29/8/2010
Στο μυαλό του έρχονται τα δύ­σκολα χρόνια που έζησε στη Χειμάρρα: «Πείνα και δυ­στυχία. Ομως εμείς, οι Χει-μαρριώτες, επιβιώσαμε!...». Εχασε την περιουσία του, καταδικάστηκε ερήμην από την αλβανική Δικαιοσύνη και σήμερα ζει για την ώρα που θα μπορεί να επιστρέ­ψει στον τόπο του!
Ο κ. Βαγγέλης Κολίλας -κουνιάδος του Αριστοτέ­λη Γκούμα που δολοφονή­θηκε από ομάδα εθνικιστών Αλβανών- είναι μεταξύ των πέντε Χειμαρριωτών που το 2003, στη διάρκεια των δη­μοτικών εκλογών στην Αλ­βανία, αντέδρασαν («ειρηνι­κά» όπως λέει) για τη νοθεία που διαπιστώθηκε κατά την εκλογική διαδικασία από την πλευρά των αλβανικών Αρ­χών.
«Αντιδράσαμε στα φαι­νόμενα νοθείας υψώνοντας την ελληνική σημαία και γι' αυτό το λόγο μάς έστειλαν στα δικαστήρια για προσβο­λή των εθνικών συμβόλων». Το Πρωτοδικείο καταδίκα­σε σε 3,5 χρόνια φυλάκισης (χωρίς αναστολή ή δικαίω­μα εξαγοράς) και τους πέ­ντε. Η απόφαση διατηρή­θηκε και στο Εφετείο. Από τότε ο κ. Βαγγέλης Κολίλας δεν μπορεί να επισκεφθεί τη Χειμάρρα. Σήμερα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα κουβαλώντας αναμνήσεις... «Δεν υποκύψαμε ούτε επί εποχής Χότζα!... Στη Χειμάρ­ρα, το πατριωτικό φρόνημα είναι υψηλό», λέει ο ίδιος.
Οπως λένε ομογενείς, χρόνια τώρα στη γείτο­να χώρα σοβεί εθνικιστικό κλίμα, συνέπεια του «πολέ­μου» που έχει ξεσπάσει με αφορμή το ιδιοκτησιακό-περιουσιακό καθεστώς της αλβανικής «Ριβιέρας». Ετσι χαρακτηρίζουν τη Χειμάρρα, περιοχή όπου κάποτε ζού­σαν χιλιάδες Ελληνες και σήμερα μαραζώνει από την έλλειψη θέσεων απασχό­λησης...
Στις αρχές του 1990 -με την πτώση του καθεστώτος-αρκετοί Χειμαρριώτες ανα­ζήτησαν μέλλον στην Ελ­λάδα, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες τους, τις οποίες είτε καταπάτησαν είτε αγό­ρασαν Αλβανοί. Ακολούθη­σε «αγώνας δρόμου» των ομογενών με καταγγελίες περί υφαρπαγής οικοπέδων και κτισμάτων τους από Αλ­βανούς. Οπως καταγγέλλε­ται, για την απόκτηση των «φιλέτων», Αλβανοί παρου­σίαζαν ακόμη και προπολε­μικά έγγραφα. Η κατάσταση δυσκόλευε όλο και περισ­σότερο για τους ομογενείς, καθώς η κυβέρνηση της Αλ­βανίας «έδειχνε πρόθυμη» να προωθήσει τις μεταβιβά­σεις προκειμένου να έχει και τον έλεγχο των «φιλέτων» αλλά και της εκκλησιαστι­κής περιουσίας.
«Θησαυρός»
Ο λόγος είναι ότι για τα Τί­ρανα η Χειμάρρα αποτελεί «θησαυρό». Για την αλβα­νική κυβέρνηση πρόκειται για ένα μελλοντικό «κου­μπαρά» που θα βοηθήσει στην άνοδο της οικονομίας της. Αλβανικές και ιταλικές επιχειρήσεις προσβλέπουν στην εκμετάλλευση εκτάσε­ων στα μαγευτικά παράλια της Χειμάρρας, τα οποία ανήκουν σε Ελληνες. «Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία συνεχίζει να απο­τελεί καθημερινό στόχο των καταπατητών χωραφιών και λιβαδιών», αναφέρει η Ενωση της ελληνικής μει­ονότητας «Ομόνοια» και σημειώνει ότι «τεράστιες εκτάσεις δίνονται σε πρώ­ην ιδιοκτήτες με τεκμήρια πλαστά οθωμανικά φιρμά­νια και σύμμαχο το αλβανι­κό παρακράτος. Δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες γίνονται πρόθυμοι σύμμαχοι των κα­ταπατητών».
Σύμφωνα με τον εκπρό­σωπο της «Ομόνοιας» Λε­ωνίδα Παππά, «υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας, καθώς ο ΟΑΣΕ θα χρηματοδοτήσει και θα επιβλέπει την κατάρ­τιση του Κτηματολογίου για τα τμήματα στα παράλια της Χειμάρρας». Χαρακτηριστικό του προβλήματος με τις πα­ράνομες καταπατήσεις είναι ότι πρόσφατα οι Αρχές των Τιράνων παραχώρησαν σε αλβανική οικογένεια 260 στρέμματα λιβαδιών και αγροτικών εκτάσεων στο χωριό Φανάρι της Επαρχί­ας Αλύκου που για την πα-ραχώρησή τους -σύμφωνα με τους ομογενείς- «δεν υπήρχε ίχνος νομιμότητας και δεν τηρήθηκαν οι τυπι­κές διαδικασίες».

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

mega afiste tois malakies kai asxolithite me tin ousia tou vorioipirotikou ellinismou.
kapote eseis mas legate gia ekloges i mipws kano lathos?????????????

Ανώνυμος είπε...

Πόσο επιτέλους βλάκες άνθρωποι υπάρχουν στο χώρο μας;;;;;;;;;; Έλεος………
Ανώνυμε αν δεν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις μην σχολιάζεις γιατί σηκώνεις την πίεση του κόσμου και δεν σου φταίει σε τίποτα
Υ.Γ. το μάσημα συνιστάτε

Ανώνυμος είπε...

dikio exeis anonime 2.47 ekana lathos kai mperdepsa ta arthra.
to sxolio ithela na to grapso gia tin sigentri tou mega

Ανώνυμος είπε...

Opoios perase apo tin plaz Lamani tis Ximarras efetos to kalokeri, ua prepi na exi katalabi ti sxesi Ntoyle-Mpolano. Kapia stomata arxisan na lene oti piso apo tous fillous toy Ntoule e;ine i idios o Ntoule. Opote ki an phgenes s'ayth thn plaz ebriskes olla ta lamogia toy KEAD. Ayta gia to kalokeri, gia to ximona ftiahnoun allo magazi sta Tirana me krasia. H idia omada me epikefalis to Ntoule. Methisan apo ta lefta pou ekanan sthn kybernisi Mperisia epi tessera xronia.

Δημοσίευση σχολίου