Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Αναζωπυρώνονται τα επεισόδια στην Κακομιά.


Πέντε Νιβιτσιώτες στα κρατητήρια, αναμένεται να συλληφθούν και άλλοι
Το θέμα της «Κακομιά» ξεπέρασε τα όρια του τοπικού, ωστόσο καμία εξέλιξη δεν έχει παρά την παρέμβαση και των διεθνών παραγόντων στην Αλβανία.  Όλοι γνωρίζουν τον αγώνα που έκαναν οι κάτοικοι της Νίβιτσας, επί τρεις ολόκληρους μήνες, εκεί στα χαρακώματα, στο κρύο και τη βροχή, επί εικοσιτετράωρη βάση, για να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους και να μην επιτρέψουν την «ανώνυμη» εταιρεία, που με τη συμπαράσταση του αλβανικού κράτους και το γνωστό αλβανικό τσαμπουκά θέλει να χτίσει τουριστικό χωριό στις δικές τους περιουσίες.

Τόσο η κυβέρνηση Νάνο, όσο και η κυβέρνηση Μπερίσα, είχαν υποσχεθεί προεκλογικά πως η γη ανήκει στους Νιβιτσιώτες και θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Μόλις ήρθαν στην εξουσία, ξέχασαν τις υποσχέσεις και έστειλαν αστυνομικές δυνάμεις για να προστατέψουν τους καταπατητές εκατοντάδων στρέμματα στην Κακομιά.
Υπό την αυστηρή πίεση της αστυνομίας και αφού συνέλαβαν δέκα άτομα και τα οδήγησαν στα δικαστήρια,  οι Νιβιτσιώτες υπέκυψαν. Η εταιρεία περίφραξε το μέρος και άρχισε τις εργασίες, κάτι που δεν μπορούσαν να χωνέψουν οι κάτοικοι - δικαιούχοι αυτών των στρεμμάτων. Πέντε μήνες μετά την περίφραξη, οι Νιβιτσιώτες εισέβαλαν μέσα και κατέστρεψαν κάποια  μηχανήματα της εταιρείας. Ανήμερα της Παναγιάς που γιόρτασε το μοναστήρι (δίπλα από το εργοτάξιο), αφού ξενύχτησαν στο μοναστήρι της Κακομιάς, μπήκαν στο εργοτάξιο της εταιρείας και επιτέθηκαν σε μηχανήματα και κτίρια  προκαλώντας υλικές ζημιές.
Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και έφθασε αμέσως στο χώρο με μεγάλες δυνάμεις. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και βάσει των πληροφοριών αναμένονται και άλλες συλλήψεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου