Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη Ντούλε στο BBC


Δικαιώματα στους Έλληνες της Χιμάρας όπως σε όλη την Εθνική Ελληνική Μειονότητα 
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες σε χθεσινή του  συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, αναφέρθηκε εκτενώς στην δολοφονική επίθεση αλβανών εθνικιστών στη  Χιμάρα, χαρακτηρίζοντάς την ως «το πιο απεχθές έγκλημα που συνέβη τα τελευταία 20 χρόνια» . Επίσης ο κ. Ντούλες για άλλη μια φορά εξέφρασε την άποψη και την προσέγγιση του ΚΕΑΔ σχετικά  με το απεχθές αυτό γεγονός , αλλά και την εθνική πραγματικότητα στη Χιμάρα.
Παραθέτουμε τη συνέντευξη Ντούλε στον αναποκριτή του BBC στα Τίρανα Ιλίρ Καντία.
BBC: Πως βλέπουν το γεγονός αυτό στη μειονότητα;
Ντούλες: Τα γεγονότα στη Χιμάρα ίσως αποτελούν το πιο απεχθές έγκλημα που συνέβη τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα που έχει εμπνευστεί από την πιο σκοτεινή αφετηρία: αυτή του εθνικού μίσους.
Εμείς είμαστε αρκετά ανήσυχοι. Αφενός η ανθρώπινη πλευρά, έχουμε μια οικογένεια που έχασε το νέο άνθρωπό της, αφετέρου έχουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να ξεριζώσουμε.
Σήμερα το 2010 από καμία οπτική γωνία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί να λέγεται σε κάποιον γιατί μιλάς ελληνικά ή αγγλικά, άλλο τόσο καθώς είναι γνωστό ευρέως πως στη Χιμάρα ομιλείται διαχρονικά η ελληνική γλώσσα. Κι αυτό να μην συνέβαινε, γίνεται λόγος για τη γλώσσα μιας χώρας, ενός γειτονικού λαού.
BBC: Κύριε Ντούλε, εσείς ζητήσατε ώστε στην περιοχή αυτή να έχει αστυνόμους από τη μειονότητα. Ποια είναι συγκεκριμένα η ιδέα σας
Ντούλες: Πρώτον, εμείς κάναμε μια απλή έκκληση, που πρέπει να την αντιληφθούν σωστά. Πρέπει κάθε κυβέρνηση να αλλάξει τις πολιτικές που ακολουθούνται. Περισσεύει η στείρα ρητορική αναφορικά με το σεβασμό τωνδικαιωμάτων της μειονότητας, αυτά πρέπει να γίνουν σεβαστά στην πράξη.
 Εάν στην Χιμάρα δεν είχαμε αυτή την διττή πολιτική ώστε όταν υπάρχουν εντάσεις να κάνουμε λόγο για διγλωσσία ή για μια γλώσσα που ομιλείται παράλληλα με την επίσημη. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη πολιτική, σύμφωνα με  τα στάνταρς που εφαρμόζει η σημερινή Ευρώπη. Εκεί έχουμε πολίτες που ταυτίζονται ως προς την εθνική τους καταγωγή ως μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Γιατί να μην εγγυούμαστε στην πράξη τα δικαιώματά τους, γιατί να μην λειτουργήσει κι εκεί το σύτημα της δημόσιας παιδείας όπως και στο χωριό μου λ.χ. τη Γοραντζή, τη στιγμή που επίσημα έχουμε απομακρυνθεί από τη νοοτροπία των μειονοτικών ζωνών…;
Ως προς αυτό, υπάρχει ένας σταθμός αστυνομία στη Χιμάρα που ήταν προβληματικός. Δεν είναι η πρώτη φορά που στη Χιμάρα συμβάινουν τέτοια επεισόδια. Αυτή τη φορά χάσαμε και μια ανθρώπινη ζωή.
Μην ξεχνάτε όμως ότι στις τοπικές εκλογές του 2000, 2003 και 2007, κυρίως σ΄αυτές του 2003 είχαμε κια άλλα σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς και μαζαιρώματα , και θα είχαμε θύματα εάν δεν είχαν μετακομιστεί σε εξειδικευμένα νοσοκομεία.
Επιδεικνύεται συστηματική ανοχή όταν οι κάτοικοι της Χιμάρας δέχονται προκλήσεις σχετικά με τη γλώσσα τους, την ταυτότητά τους. Και περίσσια σκληρότητα όταν κάποιος Χιμαραίος εκδηλώνει την εθνική του ταυτότητα.
BBC: Γιατί αυτό συμβαίνει ειδικά στη Χιμάρα και στο χωριό σας Γοραντζή;
Ντούλες: Γιατί στη Γοραντζή σε συνέχεια το κράτος είχε αναγνωρίσει, και τον καιρό του κομμουνισμού, το στάτους της μειονότητας, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στη Χιμάρα.
Το 1945 στις πρώτες εκλογές η Χιμάρα ψήφισε συντριπτικά κατά την εγκαθίδρυσης του κομμουνιστικού συστήματος. Στη συνέχεια ξεκίνησαν όχι μόνο  οι λεηλασίες και οι εξορίες, αλλά και οι εκτελέσεις.
Έχουμε και δυο αποφάσεις  που παραβίασαν το σεβασμό των δικαιωμάτων ως μειονότητα σ΄αυτήν την περιοχή: την αφαίρεση της εθνικότητας από τα ληξιαρχικά βιβλία, την μη θεώρηση ως μέρος της ελληνικής εθνικής κοινότητας και το κλείσιμο του ελληνικού σχολείου. Από τότε ακολουθήθηκε αυτή η πολιτική και δυστυχώς και σήμερα εφαρμόζεται η ίδια πολιτική εκτός από κάποιες ρητορικές δηλώσεις.
BBC: Δεν φαίνεται σαν να προκαταλαμβάνετε λιγάκι το εθνικό περίβλημα του συμβάντος αυτού όταν ακόμα δεν μίλησε η δικαιοσύνη, δλδ ο νεαρός που φέρεται ως δολοφόνος λέει ήταν κάτι τέτοιο, αλλά άπλά μια  λογομαχία μεταξύ νέων;
Ντούλες: Δεν θα ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας διαδικασίας. Το κατηγογορητήριο κάνει λόγο για έγκλημα εκ προμελέτης. Δεν μπορούμε να έχουμε προκαταλήψεις πως θα συνεχίσει η διαδικασία, είμαστε όμως επιφυλακτικοί.
Να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα  ώστε αύριο να μην έχουμε μια διαδιακασία υπό αμισβήτηση, από τώρα ζητήσαμε  ώστε στη διαδικασία να είναι παρόντες με τις γνωματεύσεις τους και οι εξειδικευμένες δομές της ΕΕ και του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στη χώρα μας
BBC: Είσαστε εσείς που κάνατε έκκληση στην τοπική αυτοδιοίκηση  για μια ώρα στάση εργασίας;
Ντούλες: Ναι, κι αυτό όχι μόνο στη Χιμάρα, αλλά σε όλες τις αυτοδιοικητικές μονάδες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ήταν μια συμβολική πράξη, μήνυμα αλληλεγγύης προς την οικογένεια, σεβασμός στη μνήμη του αδικοχαμένου νέου. Επιπλέον να μεταφέρουμε στην υγιή κοινή γνώμη πως είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε σε κάθε τέτοιο φαινόμενο…
BBC: Ποια είναι η αντίδρασή σας για τα σχόλια της Αθήνας για το γεγονός;
Ντούλες: Είναι γνωστό πως η Αθήνα έχει νόμιμο ενδιαφέρον για  τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Δεν είναι αυτό διαίωμα της Αθήνας γιατί είναι η Αθήνα. Είναι δικαίωμα κάθε κράτους για τα μέλη της μειονότητά του σε μια άλλη χώρα. Κι αυτό να μην συμβαίνει, θεωρώ ότι είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας, είμαστε μια οικογένεια.
Πηγή: deropoli.com

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

kopote vorioipirote eleges i omonia pu einai egw twra sou lew esena (vorioipiroti elina): TO MEGA POU EINAI OEOOOOO??????????

shkelzen είπε...

ne yiati o dimarxos o bollanos ftiaxni ton ethnikizmo legondas stus himariotes oti h himara einai elliniki k oxi mono me afto cgazi k ths pinagides albanikes k vazi dikatou legondas kalos ilthate sthn ellada prepi na figi apo dimarxo aftos o anthropos ean h allbani einai ethnikistis o bollanos kani dyo fores perisotero tous himariotes ethnikistes legondas oti i hiroes ths albanias einai elines

Ανώνυμος είπε...

h xeimara einai elliniki thes den thes esi kai kamposi alvanoi (tou shik kai tou mega) mazoi
eimaste ELLINES KAI THA TO FONAZUME PANDU KAI PANDA

Αναγνώστης είπε...

Αγαπητέ armandoo25 ,
Εθνικιστής κατά την γνώμη μου είναι αυτός που λέει ψέματα με σκοπό να πωρώσει τον λαό. Το να λες την αλήθεια δεν είναι εθνικισμός , το να επιδεικνύεις την ελληνικότητα της Χειμμάρας δεν είναι εθνικισμός. Εθνικισμός είναι αυτή η ανθελληνική προπαγάνδα η όποια ήχε ξεκινήσει από τον Χότζα και υπάρχει μέχρι σήμερα. Λάθος του δημάρχου θα ήταν αν δεν έκανε αυτά τα όποια προανέφερες.

Ανώνυμος είπε...

armando pigaine kalytera na plytheis kai afise ta afta,afou den exeis idea ti sou ginetai

Ανώνυμος είπε...

Ο θαυματουργός Γέροντας Παϊσιος (αποδήμησε το 1994) είχε πεί:

Οι Βορειοηπειρώτες να μην φοβούνται, επειδή κάποια μέρα θα ελευθερωθούνε από κάποια παλικάρια. Οι ελευθερωτές δεν θα καταλαβαίνουν από πολιτικές και θα μπουν μέσα για να βοηθήσουν. Οι πολιτικοί από τη μία θα χαρούν κι αυτοί από την άλλη όμως είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να ενεργήσουν. Οι άλλες χώρες θα το δεχτούν και θα πουν ότι αφού έγινε, τώρα δεν μπορεί να αλλάξει.

Γι αυτό δεν πρέπει να φοβούνται οι Βορειοηπειρώτες, επειδή λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι. Ο πόνος για την Βόρειο Ήπειρο είναι μεγάλος, επειδή ήμασταν μια οικογένεια και μας χώρισαν. Είναι σαν να λες κάποια από τα παιδιά σου να χωριστούν από τα άλλα.

djz

Δημοσίευση σχολίου