Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εκδηλώσεις στην Κόνιτσα για τον Κοσμά τον Αιτωλό


Μητροπολίτης Ανδρέας: Και εδώ και στην Βόρειο Ήπειρο είναι μεγάλη ἡ ανάγκη της μετανοίας
Τοιχογραφία στο μοναστήρι του Αγίου Κοσμα
στο Κολικόντασι που ανακαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια
κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης
• Τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού γιορτάζει και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Την ερχόμενη Πέμπτη παραμονή της εορτής, στις 7 το απόγευμα θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και θα  ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας και του ιερού λειψάνου στην Κεντρική Πλατεία.  Την Παρασκευή θα τελεστεί ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ μετά τη λήξη της οι μητροπολίτες θα μεταβούν στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου, για να τελέσουν τρισάγιο επί του τάφου του Σεβαστιανού.
Σε εγκύκλιο του ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας, επισημαίνει ότι οι διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, 

είναι σήμερα επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε, για να ξεπεράσουμε την κρίση που αντιμετωπίζει η κρίση. Μεταξύ άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα: «"Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σας χρειάζεται",  λέει ο Άγιος Κοσμάς. Προτείνει δὲ το  μοναδικὸ φάρμακο διορθώσεως των κακών: Την μετάνοια. Και τονίζει με γλώσσα προφητική: Πότε θα μετανοήσωμεν; Όχι αύριον καὶ μεθαύριον, αλλά σήμερον, διότι εως αύριον δεν ηξεύρομεν τι θα πάθωμεν" (Διδαχή Α’)…
Αυτήν την μετάνοια έχουμε ανάγκη όλοι αν θέλουμε να ορθοποδήσουμε. Και εδώ και στην Βόρειο Ήπειρο είναι μεγάλη ἡ ανάγκη της μετανοίας. Γι' αυτὸ ἡ Μητρόπολή μας γιορτάζει και  φέτος την μνήμη του Αγίου Κοσμά, κηρύσσοντας κήρυγμα μετανοίας».
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

1 comments:

Αθώος είπε...

Εγώ έχω ένα ερώτημα: Γιατί ο Μακαριότατος Αναστασίου έχει παραμελήσει σχεδόν εντελώς το έργο και την μνήμη του Πάτρο Κοσμά?!
Είμαι βέβαιος ότι αν δεν υπήρχε η πίεση των πιστών και η αγάπη τους προς τον Άγιο, θα ήταν εντελώς ξεχασμένος. Υπάρχει το μυστήριο των οστών του. Στην Αρχιεπισκοπή προσκυνούν και όχι όποιος θέλει, αλλά κατ΄επιλογή, στα λείψανα του ενός χεριού και μόνο.... Μήπως ο Πάτρο Κοσμάς θαμπώνει το έργο του Μακαριοτάτου ...Λέω... μήπως!!
Αθώος

Δημοσίευση σχολίου