Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Σε έξαρση τα οικογενειακά εγκλήματα στην Αλβανία με απίστευτες αφορμές…


- Σκότωσε την κόρη του γιατί δεν ήθελε να τον ακολουθεί  στη δουλειά του!
- Πατέρας σκότωσε το τριών ημερών παιδί του γιατί αμφέβαλε για την πατρότητα!
- Διαχειριστής πολυκατοικίας  σκότωσε γιατί δεν του πλήρωναν τα κοινόχρηστα!
Συγκλονίζουν την αλβανική κοινωνία τα τελευταία σχεδόν καθημερινά φαινόμενα βίας, τόσο σε ενδοοικογενειακό όσο και σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο.

Εγκλήματα και ληστείες καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας και το αίσθημα αυτό εντείνεται από το γεγονός ότι τα κίνητρα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι παράλογα.

Χθες, 45χρονος πατέρας σκότωσε πυροβόλο όπλο τη 14χρονη κόρη του και μετά έβαλε τέλος και στη δική του ζωή.

Όπως ομολόγησε ο δράστης στον αδελφό του,

 σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, λίγο προτού αυτοκτονήσει, σκότωσε την κόρη του επειδή είχε βαρεθεί να βόσκει μαζί του τα ζώα στο βουνό και ήθελε να γυρίσει στο σπίτι.

Το συμβάν σημειώθηκε στο χωριό Μαλεσία ε Μάδε στο βορρά της χώρας.

Στο ποινικό μητρώο του 45χρονου παιδοκτόνου υπήρχε ακόμη μια δολοφονία για την οποία είχε καταδικαστεί το 1993.

Πριν από δύο μέρες, στα Τίρανα, 29χρονος πατέρας πέταξε από το παράθυρο του μαιευτηρίου το μόλις τριών ημερών παιδί του, επειδή αμφέβαλε για την πατρότητά του.

Εξάλλου, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, στο Φίερι, στο νότο της Αλβανίας, 36χρονος πρώην μετανάστης άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο κατά του διαχειριστή πολυκατοικίας και της συζύγου του, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον πρώτο και να τραυματίσει σοβαρά τη δεύτερη. Αιτία για το φονικό έγινε μια λογομαχία μεταξύ του δράστη και των θυμάτων, επειδή η μητέρα του πρώτου δεν πλήρωνε τα κοινόχρηστα για το ασανσέρ της πολυκατοικίας, που ήταν μόλις δύο ευρώ.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στην Αυλώνα, 17χρονος δολοφόνησε, για άγνωστους προς το παρόν λόγους, έναν 25χρονο και πέταξε το πτώμα του στο ποτάμι.

Στην περιοχή της Μαλακάστρα, επίσης στο νότο της Αλβανίας, τρία αδέλφια καυγάδισαν και αλληλομαχαιρώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα. Αιτία του καβγά ήταν η αδυναμία τους να συμφωνήσουν στο ποιος θα ποτίσει πρώτος το χωράφι!

Στην Κορυτσά, μία γυναίκα 71 ετών κατήγγειλε τον 50χρονο γιος της, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ότι τη βίαζε, ενώ χθες, στα προάστια των Τιράνων, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το σπίτι προσώπου εμπλεκομένου σε βεντέτα που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, με αφορμή τη δολοφονία ενός 9χρονου.

Η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες που ήταν δύο αδέλφια και 40 ημέρες αργότερα, ο πατέρας του 9χρονου σκότωσε τον 70χρονο πατέρα τους για εκδίκηση κι έκτοτε καταζητείται από την αστυνομία. Χθες, γράφτηκε ένα ακόμη επεισόδιο σ' αυτή τη βεντέτα στο σπίτι των δύο αδελφών που συνελήφθησαν.

Κοινωνιολόγοι και λοιποί κοινωνικοί λειτουργοί αποδίδουν την έξαρση της εγκληματικότητας κυρίως στα οικονομικά προβλήματα.

Διαπιστώνουν ακόμη την απουσία της πολιτείας στον τομέα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που, όπως υπογραμμίζουν, εξελίσσεται σε κυρίαρχο φαινόμενο στη χώρα.


(του ανταποκριτή μας Π. Μπάρκα)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου