Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ότι να ‘ναι. Αλβανός «ειδικός: Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες ήταν καθολικοί που τους σκότωσαν οι ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης των Αγίων Σαράντα!!!


Βίντεο του “Top-Channel
Τοιχογραφία στην κρύπτη του υπογείου
Στο μοναστήρι των Αγίων Σαράντα
Στο τηλεοπτικό ένθετο Shqiperia ime”/Η Αλβανία μου, του αλβανικού σταθμού “Top-Channel” έγινε η παρουσίαση της πόλης των Αγίων Σαράντα με τον τίτλο «Σαράντα, τουρισμός και πολιτισμός». 
Οι αλβανοί μας έχουν συνηθίσει στις ιστορικές ανακρίβειες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για περιοχές της Ελληνικές Μειονότητας, κάποιες φορές όμως, είτε από σκοπιμότητα, είτε από επιπολαιότητα, οι ανακρίβειες τους «βγάζουν μάτι».  

 Στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, παρουσιάζεται εννιάλεπτο βίντεο, χορηγός του οποίου είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας (όπως λέμε Εθνική) όπου για τους Αγίους Τεσσαράκοντα όπου έλαβε το όνομα η πόλη, ένας αλβανός «ειδικός», μπροστά στα ερείπια του μοναστηριού, εξηγεί ότι «αυτοί ήταν 40 ρωμαίοι στρατιώτες που ήρθαν σε αυτή την πόλη τον 6ο αιώνα που τότε λεγόταν Αγχιασμός, και επειδή ήταν καθολικοί, οι ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης τους έριξαν μέσα σε γούρνες γεμάτες από πάγο όπου πέθαναν μαρτυρικά…»
Για την ιστορία να πούμε ότι ο διαχορισμός σε καθολικούς και ορθοδόξους που είναι γνωστός σαν το «μεγάλο σχίσμα», έγινε τον 11ο αιώνα. Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα μαρτύρησαν στη  λίμνη της Σεβαστίας στην Μικρά Ασία (κοντά στην Άγκυρα), την εποχή που διώκονταν ο χριστιανισμός, το 320, ήταν πράγματι στρατιώτες του ρωμαικού στρατού από διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας..


Δείτε το βίντεο




6 comments:

Lazaros είπε...

Ξεχασαν να πουν οτι οι 40 μαρτύρισαν απο την στρυφογυριστή κλωτσιά του Τσακ Νωρις

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Καλέ μου Βορειοηπειρώτη. Τις προάλλες σχολίασα το γεγονός ότι ο Μακαριότατος Αναστάσιος λειτούργησε στη Χιμάρα σε ερείπια μοναστηριού, λες και ήταν το 1991. Ακριβώς στην Χιμάρα που η Αλβανική οικοδομική μανία άλλαξε εντελώς την ελληνική ταυτότητα της περιοχής. Η εκκλησία μας, που αποτελεί πλέον τις γερότερες ρίζες ελληνισμού στην περιοχή, επιμένει να είναι υποβαθμισμένη και ερειπωμένη.
Σε άλλα μέρη της Αλβανίας υπάρχει οργασμός οικοδομικών εκκλησιαστικών έργων, καινούργιων. Η παλιά μας ελληνική εκκλησιαστική παράδοση χάνεται... από χέρι.
Τώρα ήρθε και έριξες και άλλο λάδι στη φωτιά... Ερωτώ εγώ αθώα:
Γιατί ο Μακαριότατος "ξέχασε" σ΄αυτή τη μοίρα το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα....?! Πολλοί επιδίωξαν να αλλάξουν το όνομα της πόλης και δεν τα κατάφεραν. Πιο έξυπνος ο Χότζα. Αφού κατάργησε τη θρησκεία αφαίρεσε από το όνομα τις πόλης το "Άγιοι" και την άφησε με το σκέτο "Σαράντα" και στα ελληνικά "Σαράντι".
Σήμερα, που ο αλβανικός οικοδομικός οργασμός άλλαξε την σύνθεση της πόλης και για πρώτη φορά στην ιστορία της το ελληνικό στοιχείο αποτελεί μειοψηφία, ο Μακαριότατος "ξέχασε" να ασχοληθεί με το σύμβολο της ελληνικότητας της πόλης, το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα?!
Τυχαίο; Όχι μόνο τόσο. Πήγε και έχτισε ένα κοτζάμ ναό στο πρώτο Ελληνικό χωριό, το Αλύκο, με το όνομα "Αγιοι Σαράντα" (!!!). Μετέφερε το σύμβολο από το μεγαλύτερο και ισχυρότερο αστικό μας κέντρο, την πόλη των Αγίων Σαράντα, σε ένα χωριό. Τυχαίο ?!! Να θυμήσουμε ότι είχε προηγηθεί ξανά ο Χότζα, ο οποίος έκοψε την συνέχεια της ελληνικότητας της περιοχής του Βούρκου με την πόλη των Αγίων Σαράντα, φτιάχνοντας την αλβανική-τσάμικη Γκιάστα και Μετόχη,- άνηκαν κάποτε στο μοναστήρι του Δριάνου, (άλλο και αυτό ερειπωμένο.)
Δεν ξέρω βορειοηπειρώτη μου, αλλά διάβασα στην ιστοσελίδα ενός Αλβανού-Αλβανού ιερέα ένα αναπάντητο ερώτημα προς το πεφωτισμένο Αρχιεπισκοπό μας και το συσχέτισα. Θέλω να μην έχω δίκιο. Το ερώτημα πάνω -κάτω έλεγε: Γιατί ο Μακαριότατος επέτρεψε τόσο απλωμένο και δραστήριο το χέρι των προτεσταντών στην πόλη και την περιοχή των Αγίων Σαράντα....?(!!)
Σε ό, τι αφορά το σκέλος πως οι Αλβανοί μας βγάζουν τους 40 Αγίους Ρωμαίους στρατιώτες καθολικούς που δεν αλλαξοπίστησαν σε ορθόδοξους, μη λησμονάς ότι οι Αλβανοί διεκδικούν ως καθολικό και το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο. Εντούτοις όλα τα ονόματα των Αγίων μας τα αναφέρουν με καθολικές ονομασίες. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος τους.... τίποτε ελληνικό όρθιο. Το ίδιο δεν κάνουν και με τα αρχαία μνημεία. Όπου δεν τους χωράει να τα αποκαλούν Ιλλυρικά, τα βαφτίζουν ρωμαϊκά.... Αυτά
Ο Αθώος

Ανώνυμος είπε...

καλα ρε πουστη μου που των βρικανε τον παγω στο σαραντη πριν 1700 χρονια ,μααααααα ποσο μαλακασ ειναι ο τυποσ

Ανώνυμος είπε...

Αθωε
Ολα απο τον αρχιεπισκοπο τα θελεις?

Ανώνυμος είπε...

anvnyme 3.36 p.m ti les? Ma tin ekkhlsia den tin ehei panv toy o Arxiepiskopos. I ton ehoume ja politiki ton Makariotato. Me ton ellinism;o dhen askoleite i OMONOIA. I bgike sto pazari na to poulisei les kai einai galla...?

Ανώνυμος είπε...

ντροπη για μας τους βορειοηπηρωτες η εγκαταληψη του μεγαλυτερου ισως συμβολου της θρησκειας μας και οχι μονο στην περιοχη μας: του μοναστηριου των 40 Αγιων. Γιατι δεν ανακαινιστηκε; Ποιος φταιει, εμεις ολοι μαζι, οι εκκλησιαστικες επιτροπες, οι αλβανοι παντος δεν φταινε.

Δημοσίευση σχολίου