Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη του Πρόξενου Αργυροκάστρο Ν. Κοτροκόη στη “Gazeta Shqiptare”


-Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα πρέπει να απομονώσουν τις ακραίες φωνές.
-Οι μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από τον κρίση απαιτούν περικοπές και σε αυτές δεν μπορούν να μείνουν απ’ έξω και τα μέλη της ΕΕΜ, αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό.  

 «Για την Ελλάδα, είπε ο Κοτροκόης, σημαντική παράμετρος ως εκπλήρωση για το στάτους της ΕΕ είναι και παραμένει ο σεβασμός και η αναγνώριση των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία.
Θα θέλαμε ώστε το αλβανικό κράτος να αναγνωρίσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτικών και όλων των πολιτών που έχουν ελληνική εθνικότητα να δηλωθούν ως τέτοιοι όχι μόνο στις μειονοτικές περιοχές, αλλά σε όλη τη χώρα. Οι ελληνικές αρχές ζητούν να τους δοθεί το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι να δηλώνουν πως είναι αλβανοί πολίτες  με ελληνική εθνικότητα. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το περιεχόμενο των βιβλίων της ιστορίας και γεωγραφίας. Αυτά τα βιβλία θα πρέπει να αντανακλούν την σημερινή πραγματικότητα και εξελίξεις και όχι να καλλιεργούν εθνικισμό που δηλητηριάζουν τις σημερινές γενιές…»
Κληθείς να σχολιάσει την Ερυθρόμαυρη Συμμαχία «που έχει καταγγείλει τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα», ο κ. Κοτροκόης είπε πως «Δεν μπορώ να δώσω συμβουλές στο αλβανικό πολιτικό σύστημα, μπορώ να εκφράσω όμως την πεποίθησή μου πως υποχρέωση της πολιτικής και των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στη χώρα είναι η απομόνωση αυτών των ακραίων φωνών, γιατί αυτοί οι άνθρωποι εμποδίζουν την ένταξη της Αλβανίας και δεν επιτρέπουν τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες».
Τέλος ο πρόξενος Αργυροκάστρου απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το θέμα που προέκυψε με το κόψιμο των συντάξεων του ΟΓΑ, αν και οι συντάξεις πάνε χρόνια που κόβονται στους Βορειοηπειρώτες, το συνέδεσε με τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
«Αυτό ένα θέμα που έχει σχέση με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι δε μέρος των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έλαβαν τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα για να βγάλουν τη χώρα από αυτήν την κρίση. Έως τώρα έχουν γίνει περικοπές στις συντάξεις, εάν όμως είναι και η μειονότητα μέρος των μεταρρυθμίσεων, αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό».
Από deropoli.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου