Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: "Η διαφθορά είναι η αιτία της κρίσης"...


Περιοδεία στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, επίσκεψη στην οικογένεια του Αριστοτέλη Γκούμα  
15/8/2012. Υπαίθρια θεία λειτουργία στο
μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στη Χειμάρρα
Όπως κάθε χρόνο τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, παραβρέθηκε στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου όπου η πλειοψηφία του ποιμνίου αποτελείται από έλληνες. Ο μακαριότατος λειτούργησε στην Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων στη Χειμάρρα, μία μονή που είναι κοντά στη θάλασσα μεταξύ Δρυμάδων και Βουνού, την οποία το κομουνιστικό καθεστώς είχε μετατρέψει σε στρατόπεδο και λειτουργούσε σαν παρατηρητήριο του αλβανικού στρατού στο Ιόνιο. Η επιλογή της λειτουργίας σε ένα κατεστραμμένο μοναστήρι δεν ήταν τυχαία.  
 Η περιοχή αυτή δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητή από τους αλλόθρησκους και αλλοεθνείς «καρχαρίες» όπου με πλαστά χαρτιά γίνονται ιδιοκτήτες σε τεράστιες λιβαδικές και δασικές εκτάσεις, οι οποίες έχουν στον κόρφο τους για αιώνες εκκλησίες και μοναστήρια όπως αυτό των Αγίων Θεοδώρων.
Μεταξύ άλλων, στο κήρυγμα του ο χαρισματικός ιεράρχης αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, λέγοντας συγκεκριμένα: " Η κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, επηρεάζει το ευρύτερο περιβάλλον. Η ουσία της κρίσης είναι η διαφθορά και τη διαφθορά την τρέφουν τρεις ρίζες: η πλεονεξία και φιλαργυρία, το ψέμα και η αποφυγή της αυτοκριτικής καθώς και ο εγωκεντρισμός που διώχνει την αγάπη. Μπορεί ο ορθόδοξος πιστός να συμβάλει για την αναμόρφωση της κοινωνίας όλης, διώχνοντας απ’ την ψυχή του αυτές τις τρεις κακές ρίζες".

Εκτός του Αργυροκάστρου, ο αρχιεπίσκοπος στάθμευσε στο χωριό Πλάκα της Επαρχίας Αλύκου για να δει το οικόπεδο που προσφέρει η κοινότητα για ανέγερση εκκλησίας, στο χωριό Λούκοβο για να επιβλέψει τις  εργασίες του νέου ναού που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ δεν παράληψη να επισπευτεί και την οικογένεια του Αριστοτέλη Γκούμα που φονεύθηκε από αλβανούς πριν από δύο χρόνια, επειδή μιλούσε ελληνικά.  
(φωτογραφίες απο deropoli.com)
Η νέα εκκλησία δεσπόζει στο Λούκοβο
Χωριο Πλάκα ίσως το μοναδικό χωρίς εκκλησία στη Β. Ηπειρο

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, προχθές στο μνημόσυνο ούτε λειτουργία δεν έκανε για την ψυχή του παιδιού, παρά ένα μόνο μνημόσυνο! Για τα μάτια του κόσμου λοιπόν έγινε κι αυτό!
Αίσχος σε όλους όσοι πρόδωσαν το ποίμνιό τους για χάρη του "θρόνου" τους και ιδιαίτερα του δεσποτικού "θρόνου".
Αλλά το ηρωικό παράδειγμα το δίνει ο ατρόμητος Ιεράρχης Κονίτσης Ανδρέας με μια δήλωση που έκανε και θα μείνει στον αιώνα: "Βάζω τις αρχές μου πάνω από χίλιους θρόνους!".
Η ιστορία θα κατατάξει τον κάθε ένα στον ανάλογο κατάλογο....

Ανώνυμος είπε...

1 10 .μην τα μπερδευεις ο ένας έιναι αρχιεπίσκοπος Αλβανίας διεθνούς κύρους και ο αλλ´ος έιναι δεσπότης κονιτσης , ο ένας προβάλει την οικουμενικότητα της ορθοδοξίας και ο αλλ´ος κάνει πολιτικη με τον χειριστο τροπο , απο άμβωνος φωνασκει ανέξοδα, δεν χωρουνε συγγριση ς

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλα με τον αρχιεπίσκοπο αλλα εκείνο το ζαβο τον ντουλη γιατί τον έχει απο κοντα σαν ... Πωγωνισιος

Ανώνυμος είπε...

Συνηθίσαμε πλέον, και δεν μας παρεξενεύει το γεγονός που στο χώρο μας έχουμε δυό κατηγορίες ανθρώπων:

ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ.


Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝ; (17 Αυγούστου 2012 3:04 π.μ.)
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΙΠΕ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ ΚΑΘΩΣ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ, ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ!
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΕΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ, ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΝΑΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ.
ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΤΕΤΟΙΑ, "ΔΙΕΘΝΗ" ΚΑΡΙΕΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΠΡΟΔΚΕΙΤΑΙ!
ΑΙΣΧΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

5 57 ise aplla kratikodiaitos I orthidoksia Kai o Elinismos ine ikumenika , to elladhistan Pali na to heronte I ipikoi tou San Kai sena ...

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Λοιπόν στη Χιμάρα που οι Αλβανοί τα πήραν όλα, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος κάνει λειτουργία σε ερειπωμένο μοναστήρι.... Δλδ εκεί που πρέπει να χτίσει, να ανορθώσει, να αναδείξει την ελληνικότητα,... εκεί ο μακαριότατος αφήνει τα ερείπια και βγάζει λόγους για την κρίση στην Ελλάδα... Λίγο περίεργες αυτές οι κινήσεις. Κάτι που επιβεβαιώνει όσα ακούγονται ότι ο Μακαριότατος έχει εγκαταλείψει την ελληνικότητα της εκκλησίας της Βορείου Ηπείρου. Ψάχνει την "οικουμενικότητα" ορθοδοξίας στην αλβανική και στενά συνδεδεμένη με το όνομά του.
Το ίδιο κάνει και ο Ντούλες, έχει ξεχάσει τον ελληνισμό και την ε.ε. μειονότητα και αναζητάει να αναδειχτεί ως ο πρωταθλητής που θα οδηγήσει την Αλβανία στην Ευρώπη.
ο Αθώος

Ανώνυμος είπε...

pire adia apo to rodi o arxiepiskopos kala poy den to ne xtipise san ton papa toy sopiki

Δημοσίευση σχολίου