Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Οι καθολικοί της Αλβανίας καταγγέλλουν την απογραφή πληθυσμού


Ακατανόητη η στάση ή η μη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας!
Η «Απογραφιάδα», πιστεύαμε πως θα ήταν το τελευταίο μας άρθρο για την απογραφή στην Αλβανία, φαίνεται όμως πως αυτό το θέμα θα μας απασχολεί για πολύ ακόμα αφού μόλις χθες είχαμε δύο ειδήσεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την απογραφή, δηλαδή τη δήλωσητων εκπροσώπων μειονοτήτων  και την απόφαση των καθολικών να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της απογραφής.  

Οι καθολικοί ήταν η μόνη θρησκευτική κοινότητα στην Αλβανία που είχε χαρακτηρίσει θετική τη διαδικασία απογραφής (εδώ). Ενώ παραδοσιακά το ποσοστό τους στην Αλβανία ήταν

γύρο στο 10%, μετά την μεταπολίτευση (1991), με τα τεράστια ποσά  χρημάτων που διαχειρίζονταν, έκαναν μια απίστευτη εκστρατεία προσηλυτισμού στους φτωχούς αλβανούς μουσουλμάνους αλλά και ορθοδόξους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στους Αγίους Σαράντα που ενώ δεν υπήρχε ίχνος καθολικισμού από τα πρώτα χρόνια εγκαταστάθηκαν κάποιες μοναχές και σήμερα έχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, τμήματα ποδοσφαίρου, συσσίτια κ.α.  Η τεράστια «επένδυση» των καθολικών ήθελαν να αποτυπωθεί και στους αριθμούς της απογραφής. Η στρατηγική τους θεωρούμε πως ήταν η καλύτερη και πιστεύουμε πως θα ήταν η ιδανική και την Ελληνική μειονότητα. Πριν την απογραφή έκαναν έκκληση για συμμετοχή και ευαισθητοποίησαν τους πιστούς τους να δηλώσουν την πίστη τους και ποιο πολύ στις περιοχές με τους «νεοφώτιστους». Μετά αφού «εκτίμησαν» ότι τα ποσοστά τους δεν θα είναι τα επιθυμητά, πολύ απλά δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και είναι εύκολο να το κάνεις αφού υπάρχουν άπειρα παραδείγματα παρατυπιών για να μην αποδεχτείς το αποτέλεσμα (όλα αυτά ήταν φυσικά γνωστά πριν καν αρχίσει η απογραφή).     

Οι μουσουλμάνοι είχαν εκφραστεί κατά τις απογραφής με αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας και του θρησκεύματος γιατί πίστευαν ότι απειλείτε η θρησκευτική αρμονία, κάποιοι εξ’ αυτών μάλιστα είχαν συμπορευτεί με την “Aleanca Kuqezi”, όταν όμως είδαν ότι αυτή η οργάνωση κινείται στα πρότυπα του τουρκικού εθνικισμού (εθνικιστικό κοσμικό κράτος), στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκαν, για κάποιοι λόγο δεν τοποθετήθηκαν δημοσίως για την απογραφή και φαίνεται πως δούλεψαν μυστικά για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενώ πριν την απογραφή  εκτιμιόνταν ότι μεγάλο ποσοστό των αδιάφορων ως προς την πίστη αλβανών μουσουλμάνων δεν θα απαντούσαν στο προαιρετικό ερώτημα του θρησκεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες του "Βορειοηπειρώτη" από αρκετούς απογραφείς σε περιοχές με μουσουλμανικό πληθυσμό, το ενδιαφέρον τους να δηλώσουν το θρήσκευμα ήταν εντυπωσιακό κάτι που μάλλον οφείλεται σε κάποια  εκστρατεία ευαισθητοποίησης από τους ταγούς τους.

Ακατανόητη είναι η στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καμία εγκύκλιο, καμία ανακοίνωση, καμία τοποθέτηση στα μέσα, καμία οδηγία προς τους πιστούς. Όταν πιστοί ρώτησαν κληρικούς για το τι πρέπει να κάνουν στην απογραφή, η απάντηση ήταν «δεν γνωρίζουμε τίποτα!» Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, το ποσοστό των Ορθοδόξων που έχουν μεταναστεύσει από την Αλβανία είναι το μεγαλύτερο αλλά σε καμία περίπτωση από τους διαμένοντες δεν είναι λιγότεροι από τους καθολικούς, όπως υποστηρίζει το άρθρο της “Mapo” που δημοσιεύουμε στη συνέχεια.  Τα παραδοσιακά ποσοστά 60% Μουσουλμάνοι, 30% Ορθόδοξοι και 10% Καθολικοί, σίγουρα έχουν αλλάξει υπέρ των δύο χριστιανικών κοινοτήτων και τα ποσοστά των μουσουλμάνων που ασπάζονται (μάλλον επιστρέφουν) τον χριστιανισμό είναι ανάλογα και προς τα δύο δόγματα.

Στη συνέχεια το άρθρο της αλβανικής εφημερίδας “Mapo”, όπως μεταφράστηκε από το  Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

 Οι Καθολικοί κατά της Απογραφής- ‘δεν απογράφησαν οι πιστοί’…
 
Οι Καθολικοί της Αλβανίας τάχθηκαν κατά  της απογραφικής διαδικασίας, όπως αυτή έγινε. Ο ιερωμένος Dom Γκιέργκι Μέτα δήλωσε ότι οι απογραφείς δεν πήγαν σε πολλές χριστιανικές οικογένειες και αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη διαστρέβλωση του πραγματικού αριθμού των πιστών που υπάρχουν στην Αλβανία.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που αναφέρουν ερευνητές της Καθολικής κοινότητας στην Αλβανία, οι οποίοι αμφισβητούν τη διαδικασία της απογραφής, δηλώνοντας ότι δεν απογράφησαν οι Καθολικοί πιστοί.

Μετά από τις αμφιβολίες αυτές, για την αξιοπιστία της απογραφής στην Αλβανία, η Καθολική Κοινότητα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μια παράλληλη καταγραφή των πιστών της.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, από την Καθολική Επισκοπική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στο διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν  για την κοινωνική κατάσταση της καθολικής εκκλησίας στη χώρα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με αναφορά του ραδιοφωνικού σταθμού του Βατικανού «πρέπει να γίνει μια απογραφή των καθολικών οικογενειών, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της απογραφής του Αλβανικού κράτους, για να έχουμε πιο ακριβή αντίληψη της πραγματικότητας».

Με τον τρόπο αυτόν, πρώτη η καθολική κοινότητα στη χώρα δηλώνει ανοιχτά ότι θα αγνοήσει τα αποτελέσματα της απογραφής και θα προβεί σε δική της για να ‘γεφυρώσει’ τα στοιχεία που καταγράφηκαν από την αλβανική κυβέρνηση.

Όμως το ελλιπές έργο των απογραφέων, στη διαδικασία της απογραφής, δεν είναι μόνο πρόβλημα  των Καθολικών. Παρόμοιες αναφορές έγιναν και από την μειονότητα των  Βλάχων, η οποία έχει 5.000 μέλη.

Η διαδικασία της απογραφής αναμένεται να αμφισβητηθεί και από άλλες θρησκευτικές  κοινότητες της χώρας που σήμερα παρά ποτέ εμπλέκονται στη μάχη των αριθμών, ποια, δηλαδή, κοινότητα έχει μεγαλύτερο αριθμό πιστών και αυτός (ο αριθμός) πρέπει να είναι δηλωμένος  στις αρχές.

Παρά την αρμονία και την ανεξιθρησκία που χαρακτηρίζει  το αλβανικό κράτος, στο σημείο αυτό,  οι θρησκευτικές κοινότητες δεν φαίνονται διατεθειμένες να αφήσουν το θέμα,  γιατί αποτελεί ζήτημα ‘ιεραρχίας’ (των κοινοτήτων αυτών) μέσα στο αλβανικό κράτος.

«Σύμφωνα με την ‘ιεραρχία’ αυτή , πρώτοι είναι οι Μουσουλμάνοι, δεύτερη (κοινότητα)  είναι οι Καθολικοί και τρίτη (κοινότητα) οι Ορθόδοξοι», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
5 comments:

Ανώνυμος είπε...

ta tou kesaros to kesari agapite Borioipiroti kai ta tou theou sto theo...
theloume xristodoulo kai oxi anastasio... jia skepsou ligo pio itan to minima tu enos kai pio tu allu o enas ekane omi politiki kai parembasi sta politiakia stirizontas ta dika tou simferonta kai ekviazontas to politiko sistima kai o allos kiritei ton logo tou theou kai tin diakonia stin praksi, pera apo ayto allos einai o horohronos tou enos kai allos tou allou...opote min aporeis kai eksistasai etsi mo kai sy....

Βορειοηπειρώτης είπε...

Μα αυτό ακριβώς λέω και εγώ, τα του Καίσαρος το Καίσαρι και τα του Θεού του θεώ. Δεν λέει ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε, ίσα ίσα μας παραγγέλλει να ασχολούμαστε και με τα του Καίσαρος. Να σου υπενθυμίσω ότι με πρωτοβουλία του μακαριότατου Αναστασίου είχαμε δώσει όλοι μαζί έναν τεράστιο αγώνα για να καταψηφιστεί το δημοψήφισμα για το Αλβανικό Σύνταγμα που είχε προτείνει ο Μπερίσα στις αρχές της δεκαετίας του 90, τότε που ο Μπερίσα ήταν πανίσχυρος και παρόλο αυτά, καταφέραμε να μην περάσει. Αυτό και αν ήταν του Καίσαρος...

Όσο για το αν προτιμάω τον Χριστόδουλο, θα σου πω ότι δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις, τους θεωρώ και τους δύο σπουδαίες προσωπικότητες τους αιώνα μας. Δε χρειάζεται να είναι όλοι ίδιοι. Ούτε οι Άγιοι Απόστολοι ήταν ίδιοι, ήταν όμως όλοι άγιοι.

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατί να βγαλει η εκκλησία εγκύκλιο???? το μόνο λογικό και επόμενο στην πίστη μας είναι ο κάθε χριστιανός να ομολογήσει την πίστη του ......... δεν χριάζεται εγκύκλιο για αυτό .........

Ανώνυμος είπε...

borioipiroti....
kamia sxesi o terastios kai patriotis Xristodoylos me ton "diko" mas (Tiranon,dyraxiou kai pasis Alvanias)Anastasio !!!Einai ierosilia kathe sygrisi. Einai p.x. sa na sygrineis ton Kolokotroni ekeinis tis epoxis me enan simerino Pasoko ypourgo !!!
Ego tha elega
afiste ta ton alvanon stous alvanous kai ton arxiepiskopo tous,kai asxolitheite me tin rimada tin patrida mas ti B. Hpeiro,pou toso poly agapousan oi Sebastianos-Xristodoulos, kai toso epimelos adiaforei o pasis Albanias...

Ανώνυμος είπε...

eblogimenos niotho pou prolaba 1 fora sta teli tou geronta pou irthe ligo athina ke mazebe neous kapou sto monastiraki..kathe fora pio poloi!!!ixe ksekinisi to problima me tin iroini...mas milage gia ta narkotika pou kenis idikos i oxi akoma den iksere...83-84.....poli itan oi nei pou pigan sto agio oros ke merikoi ine akomi eki......mas lipis geronta!!!!!

Δημοσίευση σχολίου