Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ζέρβας εναντίον... Βελουχιώτη


Επανέρχεται μετα απο 7 δεκαετίες ο «εμφύλιος» ΕΑΜ – ΕΔΕΣ στη Λαμία  
Πρόταση για ανδριάντα του Ναπολέοντος Ζέρβα στην πλατεία Λαού
Θέμα: «Πρόταση φιλοτέχνησης και τοποθέτησης έφιππου ανδριάντα του στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα στην πλατεία Λαού Λαμίας».
Σύντομα θα κληθούμε να τιμήσουμε άλλη μια επέτειο της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο ενάντια στον Γερμανό κατακτητή την περίοδο 1940-1944. Με αφορμή την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, εκτιμώ ότι πρέπει να διορθωθεί και μια ιστορική αστοχία του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων, η οποία συνίσταται στην ψήφιση, έγκριση και τοποθέτηση έφιππου ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη χωρίς ταυτόχρονη πρόταση, ψήφιση, έγκριση και

τοποθέτηση ισομεγέθους έφιππου ανδριάντα του στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα, συμπρωταγωνιστού στην επιχείρηση του Γοργοποτάμου, δίπλα στο υπάρχον άγαλμα, ώστε να μην υπάρχει ιστορική μονομέρεια άλλα και να επουλωθούν οι πληγές του διχασμού, στο πλαίσιο της εθνικής ενότητας και δικαιοσύνης.
Ο Ναπολέοντας Ζέρβας υπήρξε η ψυχή των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΕΑ) του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και αγωνίστηκε σε όλη την διάρκεια της Κατοχής με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την εθνική αξιοπρέπεια και υπήρξε ίσως η σημαντικότερη και πάντως οπωσδήποτε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης.
Κατά την διάρκεια της Κατοχής ήταν από τους πρώτους που ευαισθητοποιήθηκε και ενεργοποιήθηκε και ίδρυσε το 1941 τον ΕΔΕΣ (Εθνικό Δημοκρατικό Ελληνικό Σύνδεσμο) του οποίου υπήρξε και αρχηγός. Το ίδιο έτος ιδρύθηκε και το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και η ΕΚΚΑ (Εθνική Και Κοινωνική Απελευθέρωση) με αρχηγό τον στρατηγό Δημήτριο Ψαρρό και βεβαίως και αρκετές ακόμη μικρότερες τοπικού χαρακτήρα οργανώσεις, στις οποίες εντάχθηκαν χιλιάδες Έλληνες πατριώτες με σκοπό να πολεμήσουν τον κατακτητή.
Ζέρβας (ΕΔΕΣ): Μενίνα, Παραμυθιά, Αχελώος, Βάλτος, Σούλι και άλλες αμέτρητες μάχες εναντίον του κατακτητή με αποκορύφωμα τον Γοργοπόταμο. Στις 25 Νοεμβρίου 1942 ομάδες Ελλήνων ανταρτών σε συνεργασία με Άγγλους επετέθησαν στην φρουρά της γέφυρας και ανατίναξαν τη γέφυρα. Ήταν μια επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση και μία από τις σημαντικότερες δολιοφθορές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αλλά το σημαντικότερο σ’ αυτό το σαμποτάζ είναι ότι συνεργάστηκαν οι αντάρτικες ομάδες του ΕΔΕΣ και του ΕΑΜ που έως εκείνη τη στιγμή δεν συνεργάζονταν λόγω ιδεολογικών διαφορών. Αυτή η συνεργασία του στην επιχείρηση του Γοργοποτάμου είχε χαροποιήσει όλους τους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες πατριώτες.
Αυτή την εθνωφελή συνεργασία, σαν παράδειγμα προς μίμηση, θα πρέπει να τονίσουμε τοποθετώντας τον ανδριάντα του Ναπολέοντος Ζέρβα δίπλα στον υπάρχοντα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού, αίροντας έτσι και μία ιστορική μονομέρεια και μεγάλη παράλειψη, αφού ακόμη και ο Άρης Βελουχιώτης φέρεται ότι έγραψε: «Έχει ο αστικός στρατός άλλον άντρα άξιον σαν αυτόν;»
Αυτόν τον άντρα, τον άξιο Έλληνα αξιωματικό, τον αντάρτη, τον στρατηγό, τον ελευθερωτή, αυτόν που δημιούργησε την ελεύθερη ορεινή Ελλάδα, τον Ναπολέοντα Ζέρβα, θα πρέπει ανυπερθέτως ο Δήμος Λαμιέων να τον τιμήσει με τον προσήκοντα τρόπο, παραχωρώντας τον χώρο δίπλα στον Άρη Βελουχιώτη και τοποθετώντας έφιππο ανδριάντα του ισομεγέθη σε ίδιο βάθρο και με ίδια υλικά κατασκευής, ώστε να κάνουμε την πόλη μας σημείο αναφοράς της ενότητας των Ελλήνων, οι οποίοι ενωμένοι μεγαλουργούν.
Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε όλοι μαζί αλλά κι ο καθένας μας ξεχωριστά με την προσωπική του τοποθέτηση και την ονομαστική του ψήφο την ελευθεροφροσύνη μας, την ευρύτητα της σκέψεώς μας, την τιμή και την αξιοπρέπειά μας απέναντι στους παππούδες μας, αλλά και απέναντι στα παιδιά μας. Οι ψυχές των νεκρών προγόνων μας οι οποίοι αγωνίστηκαν και έπεσαν στην Εθνική Αντίσταση μάς κοιτούν από ψηλά και ζητούν τη δικαίωσή τους.
Προτείνεται να αποφασίσουμε σήμερα:
  • Για την παραχώρηση χώρου άμεσα και την κατασκευή του βάθρου δίπλα στον υπάρχοντα ανδριάντα έως τον Απρίλιο του 2012.
  • Για την φιλοτέχνηση και τοποθέτηση έφιππου ανδριάντα του στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα στην Πλατεία Λαού Λαμίας, σε βάθρο ισομέγεθες με το βάθρο του διπλανού αγάλματος και σε ίδιες διαστάσεις και με ίδιο υλικό κατασκευής.
  • Για την πρόβλεψη ποσού 100.000 ευρώ σε ξεχωριστό κωδικό (για αυτόν ειδικά τον σκοπό) στους προϋπολογισμούς ετών 2012-2013 (50.000 ευρώ ανά έτος).
  • Για την άμεση σύσταση καλλιτεχνικής επιτροπής (υπό καλλιτεχνών και Δημοτικών Συμβούλων) και την προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού έως 15 Φεβρουαρίου 2012 (και με μέγιστο ορίζοντα κατασκευής και ολοκληρωμένης τελικής παράδοσης του ανδριάντα το τέλος Φεβρουαρίου 2013).
  • Για την υπογραφή σύμβασης με τον μελλοντικό κατασκευαστή του ανδριάντα.
  • Για την αποστολή επιστολής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο στα οποία να ζητείται η οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος.
  • Στο άνοιγμα λογαριασμού όπου θα μπορούν να συνεισφέρουν ότι ποσό επιθυμούν για τον προαναφερόμενο σκοπό οι πανέλληνες καθώς και όλοι όσοι το επιθυμούν.
Η παρούσα εισήγηση να διαβιβασθεί στην Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία με ευθύνη της γραμματείας του Δ.Σ. για τις δικές της ενέργειες.
Εμπρός να κάνουμε την Λαμία πανελλήνιο σημείο αναφοράς ενότητας! Ενωμένοι για την Ελλάδα!
Ζητείται η ψήφιση της εισηγήσεως.
Γεώργιος Σαγιάς
Δημοτικός Σύμβουλος Λαμιέων 


http://www.elora.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου