Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Οι θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία και η απογραφή πληθυσμού


Ποια είναι η θέση τους για την απογραφή
Σύμφωνα με καταγραφές από την εποχή του βασιλιά Ζόγκου (δεκαετία του 30-40) το 60% στην Αλβανία ήταν μουσουλμάνοι, το 30% ορθόδοξοι και το 10% καθολικοί. Την περίοδο της κομουνιστικής δικτατορίας (1945-1990), η Αλβανία ήταν το μόνο κράτος στον κόσμο που είχε κηρυχτεί ως αθεϊστικό (1967 – 1990), θεωρούνταν αντισυνταγματική οποιαδήποτε θρησκευτική έκφραση και τιμωρούνταν. 
Οι θρησκευτικές κοινότητες  μετά την πτώση του κομουνισμού (1991) δυσκολεύτηκαν στην αναδιοργάνωση αφού οι υλικές υποδομές ήταν το λιγότερο που τους έλειπε. 

Μουσουλμάνοι
Παρά την τεράστιες χορηγίες αράβων, η μουσουλμανική θρησκεία δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στην αλβανική κοινωνία. Εκατοντάδες χιλιάδες αλβανοί που βρέθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες άλλαξαν τη θρησκεία τους χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς, κάποιοι μάλιστα το «δικαιολογούσαν» ως επιστροφή στην πίστη των προγόνων τους.

Ορθόδοξοι
Η τοποθέτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην αρχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήταν ίσως η καλύτερη και μοναδική λύση. Η καχυποψία και ο πόλεμος των αλβανών κατά του χαρισματικού ιεράρχη τα πρώτα χρόνια ήταν ανυπόφορος  και παρόλα αυτά κατάφερε να αναπτύξει ένα τεράστιο οικοδομικό και κοινωνικό έργο, λέγοντας χαρακτηριστικά «με τις πέτρες που μας πολεμάνε εμείς χτίζουμε εκκλησίες και σχολεία». Άλλη μία δυσκολία που είχε να αντιμετωπίσει η ορθόδοξη εκκλησία ήταν ότι σε αντίθεση με τις άλλες, ήταν ανομοιογενής. Αλβανοί, Έλληνες, Σέρβοι, Σκοπιανοί, Μαυροβούνιοι και η τεράστια προπαγάνδα που έκαναν τα πρώτα χρόνια οι Ρουμάνοι στους Βλάχους  δυσκόλευαν και συνεχίζουν να δυσκολεύουν την ενότητα στους κόλπους του ορθόδοξου πληρώματος.

Καθολικοί
Η πιο προνομιούχος θρησκευτική κοινότητα στην Αλβανία - παρά το μικρότερο ποσοστό της – είναι η Καθολική. Εκτός από τα τεράστια οικονομικά ποσά που εισρέουν από τη δύση, έχει την απόλυτη εύνοια όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που την προωθεί ως την «in» θρησκεία. Οι καθολικοί κληρικοί που αντιστάθηκαν στο κομουνιστικό καθεστώς προβάλλονται ως οι μοναδικοί, ενώ δεν είναι έτσι, έδωσαν σε πολλές πλατείες, αεροδρόμειο κλπ. το όνομα της μητέρας Τερέζας, τον εθνικό τους ήρωα, ορθόδοξο πρίγκιπα του Βυζαντίου Γεώργιο Καστριώτη, κάποιοι τον παρουσιάζουν ως καθολικό, κ.α.

Η απογραφή
Ο αρχιεπίσκοπος των καθολικών της Αλβανίας Rrok Mirdita, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Ora News, θεώρησε την απογραφή σπουδαίας σημασίας και ζήτησε να υπάρχει διαφάνεια καθώς όπως είπε η παραποίηση των στοιχείων της κοινωνίας είναι τραγικά απογοητευτικό.
Οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης κοινότητας των μουσουλμάνων της Αλβανίας, απο τον περασμένο Μάρτιο, είχαν εκφράσει με δελτίο τύπου την αντίθεση τους  στην απογραφή που περιλαμβάνει τον αυτοπροσδιορισμό της θρησκείας και της εθνικότηταςκαι επανήλθαν ξανα χθες (30/9/2011) μία μερα πριν απο την αρχη της απογραφής.  Εκτός από το μεγάλο αριθμό των αλλαξοπιστιών (επιστροφή στις ρίζες κατά άλλους), εκτιμάται ότι πολλοί μουσουλμάνοι δεν θα απαντήσουν στην προαιρετική ερώτηση του θρησκεύματος και δεν αποκλείονται εκπλήξεις ως προς το ποσοστό τους.  
 Φαινομενικά, τελείως αδιάφορη είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία αφού καμία αναφορά δεν έγινε μέχρι σήμερα στα εκκλησιαστικά έντυπα και ούτε ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ούτε κάποιος άλλος από τους ανώτερους κληρικούς εξέφρασε δημόσια κάποια άποψη.

Την τελευταία 20ετία  από την Αλβανία έχει μεταναστεύσει το 40% του πληθυσμού,  μεγαλύτερο είναι το ποσοστό μετανάστευσης των ορθοδόξων και ακόμα μεγαλύτερο των Ελλήνων που φτάνει το 80-85%

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

δεν χρειάζεται να μιλήσει η εκκλησία, την εκπροσωπει η Ομόνοια

Δημοσίευση σχολίου