Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή του Επιτρόπου Fyle προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης

Πολιτική κρίση και διαφάνεια στις εκλογές είναι τα κύρια εμπόδια για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρώπη 
Έντονες ήταν και είναι οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βρεθεί μια διέξοδος για την επίλυση της κρίσης, που από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (Ιούνης 2009), δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία επικοινωνία - συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αλβανία. Παρά  τις επεμβάσεις  και τις παρατηρήσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, αλλά και προς τον Πρόεδρο της Αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, παρά το ταξίδι του έκαμαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Fyle,  Daul και Shulz στα Τίρανα, ώστε να βρεθεί από κοινού μια συμβατική λύση, οι δύο άντρες συνεχίζουν το παιχνίδι της κολοκυθιάς.

Τελευταίως ο αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Fyle, αναγκάστηκε να απευθυνθεί κι άλλη μια φορά στον Αλβανό πρωθυπουργό, αλλά αυτή τη φορά βασιζόμενος στην Έκθεση του ΟΑΣΕ για την Αλβανία.
Στο γράμμα του ο κ. Fyle ζήτησε από τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να αναλάβει όλη την ευθύνη για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.
Η τελευταία Έκθεση του ΟΑΣΕ – ODIHR για τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2009 στην Αλβανία, τονίζει ανάμεσα στ’ άλλα ο κ. Fyle, συμπεριλαμβάνει   έναν ορισμένο αριθμό από συστάσεις για να οργανώσετε τις επόμενες εκλογές βάσει των προϋποθέσεων του ΟΑΣΕ και των διεθνών προτύπων. Μερικές απ’ αυτές τις συστάσεις  έχουν γίνει και στις εκθέσεις των προηγούμενων εκλογών, αλλά ακόμα παραμένουν άλυτες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει ώστε οι τοπικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το Μάιο 2011, να διεξαχθούν σε πλήρη συνταύτιση με τα γνωστά διεθνή πρότυπα για δημοκρατικές εκλογές, έτσι όπως αρμόζει σε μια χώρα που έχει εκφράσει την επιθυμία της να γίνει μέλος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκλογικές μεταρρυθμίσεις θα ζητήσουν μια πλατιά πολιτική συνεργασία και υποστήριξη στο Κοινοβούλιο.   
Εγώ, συνεχίζει ο κ. Fyle θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για την έλλειψη της προόδου για την σταθεροποίηση  της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία. Ως Πρωθυπουργός και πρόεδρος του σημαντικότερου κόμματος στην κυβέρνηση, εσείς μοιράζεστε με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων την ευθύνη για την επίλυση της κρίσης.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν άλλωστε και οι συστάσεις από το νέο Πρόεδρο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Πρέσβη Eugen Wollfarth.
   

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Dhen akoui me tipotes o Berishas,uote Fyle,oute theo.Tha kami ayto pou kseri na kami:Ksana apo tin arxi,kapsimo kai polemo.

Δημοσίευση σχολίου