Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

6 μήνες πριν από την απογραφή η Αλβανική Κυβέρνηση αλλάζει το ερωτηματολόγιο

Η εθνική καταγωγή  προαιρετική και η θρησκευτική ανούσια
Μετά από πιέσεις διεθνών παραγόντων η Αλβανική Κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ερωτηματολόγιο της απογραφής του πληθυσμού και των ακινήτων που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία τον ερχόμενο Απρίλιο.
Η Κυβέρνηση φαίνεται ενέδωσε στις πιέσεις πολλών μέσων ενημέρωσης και άλλων κέντρων στην Αλβανία στους οποίους την προηγούμενη εβδομάδα είχαν προστεθεί και οι δύο τσάμιδες βουλευτές του PDU. Τα «επίμαχα» σημεία του ερωτηματολογίου ήταν η εθνικότητα και η θρησκευτική καταγωγή. Οι Αλβανοί φοβούνταν την «τεχνητή»  όπως λένε αύξηση των Ελλήνων στη Νότια Αλβανία όπου εκτός από τους μειονοτικούς πολλοί Αλβανοί θα δηλώσουν Έλληνες λόγο των χαρτιών που έχουν στην Ελλάδα. Για τους παράγοντες της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία η εθνικότητα και το θρήσκευμα στην απογραφή ήταν πάγιο αίτημα και αφορμή για αποχή στην προηγούμενη αποτυχημένη απογραφή επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή Fatos Nano. Η Ελληνική Μειονότητα δεν είναι μόνο  οι 60.000 Έλληνες των 100 περίπου χωριών που αναγνωρίζει η  Αλβανία αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη πληθυσμιακά και γεωγραφικά.
Το ερωτηματολόγιο είχε προταθεί από τον ΟΑΣΕ πριν από δυο χρόνια στην Αλβανική Κυβέρνηση η  οποία το αποδέχτηκε αρχικά δεχόμενη τα πηρά της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκών, μουσουλμανικής κοινότητας  και άλλων παραγόντων. Κάποιοι μάλιστα υπαινίσσονταν ότι το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο επιβλήθηκε στους Αλβανούς από τον ΟΑΣΕ επί της προεδρίας της Ντόρας Μπακογιάννη.
Το νέο ερωτηματολόγιο, που πρέπει να θεωρείται οριστικό καθώς άρχισε είδη πειραματικό πρόγραμμα απογραφής σε κάποιες περιοχές, έχει όσες και το προηγούμενο 43 ερωτήσεις με 3 αλλαγές μεγάλου ενδιαφέροντος για την Ελληνική Μειονότητα.
1.      Η επιλογές της εθνικότητας δεν αλλάζουν αλλά η δήλωση γίνεται προαιρετική
2.      Οι 7 επιλογές θρησκεύματος γίνονται 3, χωρίς να δηλώνεις το δόγμα αλλά α) πιστεύω στο θεό. β) είμαι άθεος. γ) δεν απαντώ
3.      Στο νέο ερωτηματολόγιο πρέπει να δηλώσεις και τη μόνιμη διαμονή, κάτι που δεν προβλέπονταν στην προηγούμενη. Στην ίδια ενότητα πρέπει να δηλώσεις που έμενες το 2001 καθώς η απογραφή θα πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια.
Το μοναδικό αρνητικό σημείο στο αρχικό ερωτηματολόγιο για τους εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών ήταν ότι προέβλεπε βλάχικη εθνότητα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Θανάσης Πότσης είχε δηλώσει  σε αλβανικά μέσα ότι η βλάχικη μειονότητα είναι γλωσσική και ότι δεν υπάρχει βλάχικη εθνότητα. Οι πλειοψηφία των 300.000 Βλάχων της Αλβανίας μάλλον προτιμούν αυτή την επιλογή, καθώς τους απαλλάσσει από το δίλλημα της Ελληνικής ή Αλβανικής επιλογής που εκτός από μια μειοψηφία που εκδηλώνονται υπέρ της μίας ή της άλλης, η πλειοψηφία ταλαντεύετε μεταξύ των δύο επιλογών, ενώ λίγοι είναι αυτοί που καλλιεργούν τη Ρουμανική συνείδηση.
Εξίσου σημαντικό εκτός από το ερωτηματολόγιο είναι και ο τρόπος της καταγραφής. Με ενδιαφέρον αναμένεται ποιο θα είναι η στάση της Ομόνοιας και άλλων παραγόντων της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας μετά τα νέα δεδομένα.

5 comments:

Γκορος Νικος είπε...

η κριση εφερε απραγια ή το βολεμα?

Ανώνυμος είπε...

Ποσο πανεξυπνοι ειναι οι αλβανοι?? Μα ποσο? Εμεις τι κανουμε ομως? Αφηνοντας την καταγωγη σαν προαιρετικη, απαλλασει πολλους αλβανους η μη που εχουν η θελουν να παρουν ελληνικη ταυτοτητα απο το να δηλωσουν ελληνικη καταγωγη. Επρεπε η καταγωγη να ειναι υποχρεωτικη , για να δουμε τι ειναι ο καθενας.
Δεν ξερω ποια θα ειναι η σταση της ελλαδας αλλα θα πρεπει να αντιδρασει σε αυτο.
Ενας τροπος:Να ζητησει εστω και αναδρομικα, σε οσους εχουν παρει την ελληνικη ταυτοτητα να , επιπροσθετως να στειλουν και ενα αντιγραφο της απογραφης!Να ξερουμε τι δηλωνεις μεσα, εσυ που θες η εχεις ελληνικη ταυτοτητα!

H απογραφη ειναι το σημαντικοτερο ζητημα οσον αφορα το βορειοηπειρωτικο τα τελευταια 20 χρονια και ειναι αυτη που θα καθορισει το μελλον μας!

Σ.Γ

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι μου, δείτε πρώτα το ερωτηματολόγιο και μετά μιλήστε. Αν δεν μας καλύπτει, τότε όλοι στους δρόμους!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα σε θέλω κάβουρα. Τι το καλύτερο. Προαιρτική η δήλωση, σύμφωνα με το γράμμα της Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: "Είσαι ό,τι δηλώνεις". Τώρα να δω τους 300 χιλιάδες βλάχους του Πότση. Μια και η βλάχικη εθνικότητα δεν αναγράφεται, αλλά είναι προαιρετική,τότε λογικό είναι να δηλώσουν Έλληνες. Απ' αυτή την απογραφή αν δοκιμάζεται η συνοχή κάποιας εθνικής ομάδας, είναι οι Βλάχοι. Τι θα κάνει η βλάχικη καλύβα, που κρατά όμηρο τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, θα δηλώσουν Βλάχοι (δηλαδή και Έλληνες και Ρουμάνοι) ή θα δηλώσουν Έλληνες; Είναι στη δική τους εθνική (αν έχουν)συνείδηση.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΡΦΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ.ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΣ Η ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΟΥΝΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ?Η ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΠΟΥ Η ΟΧΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΟΥΝΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ?ΑΥΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Δημοσίευση σχολίου