Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΝΤΡΟΠΗ! Οι βορειοηπειρώτες είναι αδέρφια μας


Της Νάνσιας Κωσταρά
Οι βορειοηπειρώτες είναι αδέλφια μας . Γι αυτό δικαιούνται τη χώρα μας να τη βλέπουν σπίτι τους και όχι σαν το σπίτι τους. Μπορεί πολλές παρατυπίες και λαμογιές να έγιναν με ψεύτικα πιστοποιητικά σε Αλβανούς που ζουν ανάμεσά μας ως βορειοηπειρώτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε ενοχληθεί από τη συμπεριφορά, κυρίως την εγκληματική κάποιων, πρέπει όλους να τους βάλουμε στο ίδιο καζάνι. Να μη τα μπερδεύουμε.

Άλλο οι μετανάστες και άλλο οι ομογενείς. Με αφορμή ρεπορτάζ του troktiko είδα μια απόφαση που αφορούσε στη χρήση βιβλιαρίων ασθενείας.
Επί Ν.Δ υπήρχε σχετική εγκύκλιος που ανέφερε ότι το Υπουργείο δείχνοντας σχετική ευαισθησία σε θέματα υγείας των Ελλήνων ομογενών τους εφοδιάζει με Βιβλιάριο Ανασφαλίστου ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις μόνιμης διαμονής στη χώρα μας.

Με την εφαρμογή όμως του Καλλικράτη από το ΠΑΣΟΚ το Υπουργείο στέλνει μόνο στο Δήμο Ιωαννίνων απάντηση σε έγγραφό του που ζητούσε πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα με το εξής περιεχόμενο:
«Σε συνέχεια του ερωτήματός σας που αφορά στη χορήγηση Βιβλιαρίου Ανασφαλίστου στους Έλληνες ομογενείς, σας γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να τηρείται αυστηρά η ΚΥΑ αρ. 139491/16-11-2006, και όσοι ομογενείς δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις, να μην εφοδιάζονται με το σχετικό βιβλιάριο για δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη». Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι η απάντηση αυτή κοινοποιήθηκε μόνο στα Γιάννενα και σε κανέναν άλλο δήμο της χώρας.

Το επίσης περίεργο είναι ότι το θέμα κινήθηκε όταν ανέλαβε ο νέος Δήμαρχος που δεν διάκειται και τόσο φιλικά απέναντι στους βορειοηπειρώτες όπως και στον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη που τους στήριξε και ήταν πάντα στο πλευρό τους. Τυχαίο;;; Θα μπορούσε…

Αλλά πόσο τυχαίο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο όταν συγχρόνως ξεπηδούν και άλλες φωνές εξ’ αριστερών που αρνούνται να αποκαλέσουν τους βορειοηπειρώτες Έλληνες αλλά Αλβανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής. Δεκτό, αλλά τόσο πολύ κόπτονται να το διευκρινίσουν ή πίσω από αυτό κρύβονται άλλες προθέσεις;

Σε όσους τους στρέφουν την πλάτη έχω να πω ότι οι Αλβανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ή αλλιώς Βορειοηπειρώτες είναι αδέλφια μας και σαρξ εκ της σαρκός μας . Και να ξέρετε και τούτο. Είναι πολύ περήφανοι για να θέλουν το βιβλιάριο για το σώμα τους. Ουσιαστικά το θέλουν για την ψυχή τους.

Ούτε θα πέσουμε έξω οικονομικά με κάτι τέτοια. ΝΤΡΟΠΗ! Είναι τιμή για όλους μας που κράτησαν τον ελληνισμό ζωντανό σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Και για όσους μπερδεύονται με την ιστορία δίνω για άσκηση στο σπίτι τις ιστορίες της φίλης μου της Βάσως από τους Αγ. Σαράντα που όταν ήταν μικρό παιδί και ξημέρωνε το Πάσχα, η μάνα τους κρυφά τους έδινε τα κόκκινα αυγά κάτω από το μαξιλάρι και από το φόβο τους μην τους ανακαλύψουν καίγανε τα τσόφλια στο τζάκι … ή τότε που μιλούσαν μεταξύ τους στην πόλη ελληνικά και άκουγαν το βρίσιμο της ζωής τους.. Αυτά για τους περισσότερους από μας που κάποια πράγματα τα είχαμε δεδομένα…

Η Νάσια Κωσταρά είναι ειδική σύμβουλος στη νέα καθημερινή εφημερίδα "η Ελλάδα αύριο"

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστουμε κα' Κωσταρα!!!

www.lotsisinsurance.gr είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΦΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΛΩΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

θερμά συγχαρητήρια κύρια κωσταρα ,, ευχομαι να συνεχίζεται με των ίδιο ζηλώ..

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΑ ΚΩΣΤΑΡΑ ΜΠΑΒΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΕΙΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΓΛΩΣΣΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΗΘΟΙ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Δημοσίευση σχολίου