Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

"Παραδικαστική δικτατορία" το καθεστώς της σημερινής Αλβανίας


- Αθώος ο Ilir Meta!
- Πρόταση για απομάκρυνση του Spahiu
- Γιατί το LSI  είναι πολύτιμο εργαλείο του Berisha
- Ποιες είναι οι επιλογές των δύο μειονοτικών κομμάτων για τις εκλογές του 2013
Λίγες μέρες μετά την καταδίκη του βορειοηπειρώτη Ναούμ Ντίσιο από την Κορυτσά , επειδή σύμφωνα με την αλβανική «δικαιοσύνη» κατά τη διάρκεια των εργασιών για τον ευπρεπισμό ενός ελληνικού μνημείου, προσέβαλε παλιούς τάφους,  τα αλβανικά δικαστήρια αθώωσαν τον πρώην υπουργό και αρχηγό του κόμματος LSI Ilir Meta, που είχε καταγραφεί σε βίντεο, να κάνει παζάρια για μίζες.

Η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, πως εκβίασε την αλβανική δικαιοσύνη, αφού αμέσως μετά την πρόταση του εισαγγελέα για δύο χρόνια φυλάκιση του Meta, ο Sali Berisha είχε δίωρη συνάντηση μαζί του. Μάλιστα μετά την έξοδο του από την οικία του Μέτα, δήλωσε προκλητικά πως ήπιαν ωραίο κρασί!

Πρόταση για την απομάκρυνση του Spahiu
Ως επικοινωνιακή θεωρείτε από τα αλβανικά μέσα η πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, για την απομάκρυνση του Kreshnik Spahiu,  από τη θέση του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης (KLD). Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό  αλλά φαίνεται πως ο Berisha, περίμενε την κατάλληλη στιγμή και δεν ήταν άλλη από την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του Meta.
Ο κ. Spahiu, με δυναμικές κινητοποιήσεις, εντός και εκτός Αλβανίας, ηγείται την τελευταία χρονιά του αλβανικού εθνικισμού μέσω της οργάνωσης «Aleanca Kuqezi” που όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σύντομα θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα. Σε μία ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης ο Berisha χαρακτήρισε τη δραστηριότητα του συνταγματικά ασυμβίβαστη  ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί για μία ακόμα φορά στον αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι και ο προϊστάμενος του Spahiu. Τη δραστηριότητα του κ. Spahiu είχαν καταγγείλει όλοι οι ελληνικής καταγωγής βουλευτής στην Αλβανία.

Πολύτιμο «εργαλείο» για το ΔΚ το LSI
Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ilir Meta, προήλθε από τη διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος λόγω της διαφωνίας του με τον τότε ηγέτη του Φατός Νάνο, πριν από τις εκλογές του 2005. Το LSI (Σοσιλιστικό Κίνημα για την Ένταξη), φάνηκε αρχικά πως καταργούσε τον διπολισμό στην Αλβανία, όχι τόσο με τα χαρίσματα του ηγέτη του αλλά για τις ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις που είχε αναπτύξει ο κ. Μέτα από την πρωθυπουργική του θητεία.  Το 10% του 2005 σταδιακά μειώνονταν και ενώ όλοι περίμεναν πως κάποια στιγμή θα ενωθεί με το μητρικό κόμμα, το 2009 συνεργάστηκε μετεκλογικά στην κυβέρνηση του Sali Berisha, αποσπώντας μεγάλο κομμάτι από την “πίτα” της εξουσίας (περίπου το 1/3 της κυβέρνησης) έχοντας μόνο 4 βουλευτές! Το LSI, δεν φαίνεται να έχει ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα στην Αλβανία αλλά ξέρει να «αξιοποιεί» πολύ καλά την εξουσία. Έχει τον τρόπο να παίρνει κατά καιρούς ηχηρά στελέχη του ΣΚ με το μέρος του, όπως τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Αργυροκάστρου Βαγγέλη Τάβο ενώ καταλυτικός ήταν ο ρόλος του στις αναμετρήσεις των 12 περιφερειακών συμβουλίων της χώρα που το Σοσιαλιστικό κατάφερε να πάρει μόνο του Αργυροκάστρου. 

Για την τρίτη συνεχόμενη νίκη του, ο Berisha φαίνεται πως ποντάρει σε δύο παράγοντες:
     1.      Ο προεκλογικός συνασπισμός με το LSI.  Εφόσον παραμείνει το ισχύον περιφερειακό εκλογικό σύστημα, η προεκλογική συνεργασία αυτών των δύο κομμάτων, θα ευνοήσει τη δεξιά συμμαχία, καθώς οι χαμένοι ψήφοι του LSI, στις 9 από τις 12 περιφέρειες, πλέον θα προσμετρηθούν στη δεξιά. Οι δεξιοί πιστεύουν πως η ένωση αυτών των ψήφων, ακόμα και αν δεν αυξήσουν τη διαφορά με την αντιπολίτευση, θα κρατήσουν την ίδια διαφορά με τα προηγούμενα αποτελέσματα του 2009. Η φυλάκιση του Meta, θα οδηγούσε στην διάληση του LSI, κάτι που είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο Meta, όταν για την υπεράσπιση του έλεγε ότι «όλα αυτά είναι μία σκευωρία, γιατί κάποιοι θέλουν να καταδικάσουν με θάνατο το κόμμα μου και εμένα». Μία καταδίκη του Meta θα άλλαζε και μέρος του σχεδίου του Berisha κάτι που δεν το ήθελε.
      2.      Ο Δήμος Τιράνων. Η περιφέρεια βαρόμετρο στην Αλβανία, είναι τα Τίρανα (όπως λέμε Β’ Αθηνών). Στις υπόλοιπες περιφέρειες, θα πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη μετακίνηση ψήφων για να αλλάξει π.χ. το 3-2 του Αργυροκάστρου ή το 7-5 της Αυλώνας  που είχαμε το 2009 υπέρ της αντιπολίτευσης. Η πρωτεύουσα ήταν «κάστρο» των σοσιαλιστών ενώ όπως έδειξε η τελευταία αναμέτρηση στις τοπικές εκλογές, φαίνεται πως έχασε πολύ έδαφος. Η οριακή νίκη του δεξιού Basha στα Τίρανα, που δεν αποκλείεται και να κλέφτικε όπως υποστηρίζουν οι σοσιαλιστές, δείχνει πως έχουμε ένα εκλογικό σώμα μοιρασμένο στα δύο. Ο «δεξιός» Δήμος Τιράνων μόνο ευνοϊκά θα λειτουργήσει για τη δεξιά συμμαχία.

Όπως γράφτηκε και σε άλλο βορειοηπειρωτικό ιστότοπο, ο Μπερίσα προσπαθεί να καλλιεργήσει το προφίλ του μετριοπαθή ηγέτη, και μέχρι ενός βαθμού το έχει καταφέρει. Από την άλλη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης εκτός από τους εθνικιστικούς παροξυσμούς που έχει το τελευταίο διάστημα και την πολιτική μέσω Twitter, φαίνεται να μην έχει συσπειρωμένη την παράταξη του.  Ο διεθνής παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία φαίνεται, να αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό την επάνοδο του απρόβλεπτου Ράμα στην εξουσία, κάτι που ακόμα και αν στις επόμενες εκλογές το αποτέλεσμα είναι οριακό, άνετα θα έκανε τα στραβά μάτια, σε καμιά «μικροδιόρθωση» για την τρίτη νίκη της δεξιάς.
Ο «Βορειοηπειρώτης», δεν έχει καμιά «καούρα» για το ποιος θα κερδίσει το 2013 στην Αλβανία, έγραψε όμως αυτό το «πόνημα» γιατί, είναι το πλαίσιο που οι εκπρόσωποι μας θα κληθούν να κάνουν τις συμφωνίες τους.  Αν το κριτήριο του ΚΕΑΔ για την επιλογή συνεργασίας, παραμένει το ίδιο, δηλαδή «να πάμε με το νικητή» , τότε θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Όχι γιατί θα του «ψηθούνε τα μούτρα» να ξαναπάει στο Μπερίσα αλλά γιατί τα τελευταία χρόνια επένδυσε πολύ στους σοσιαλιστές της μειονότητας και περιμένει από αυτό το 35% να πάρει τουλάχιστον τους μισούς. Στο νέο κόμμα Μέγκα που θέλει να καλλιεργεί το προφίλ του ανεξάρτητου, είναι πολλοί αυτοί που λένε να μην μπουν σε κάποια συμμαχία, ακόμα και αν θεωρείται βέβαιο ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να εκλέξουν κάποιο βουλευτή, θα είναι όμως μια επένδυση για το μέλλον του κόμματος, όπως λέει και το όνομα τους.

Τέλος, εμείς επαναφέρουμε την πρόταση μας, που μπορεί να έχει τους κινδύνους της αλλά εκτός από τίμια, μπορεί να τους βγάλει και από κάποια ζόρια…   
    

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

file, o Spahius kai o Topis, kane to peknidhi tu Berisa gia eklogies.....afsta ta paramithia

Δημοσίευση σχολίου