Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Κορυτσά 6 Ιανουαρίου 1991 – Τα πρώτα Θεοφάνεια μετά τη πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος


Ιστορικό βίντεο  
Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια στης 6 Ιανουαρίου 1991 στην Κορυτσά, με την συμμετοχή όλου του λαού της Κορυτσάς, με πρόεδρο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας τον κ. Σωτήρη Μπαμπούλλα και ιερέa  τον παπα Κώστα Κόττι τελέστηκε η πρώτη θρησκευτική  ακολουθία μετά την δικτατορία, σε θερμοκρασία -18,  με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων.
Σε απόλυτη αποκλειστικότητα  σας παρουσιάζουμε τρία βίντεο που αποτελούν ιστορικό ντοκουμέντο αυτής της ημέρας.

Απολαύστε αυτές της αυθόρμητες πρώτες στιγμές και της συγκινητικές εκφράσεις πίστεως, ενός λαού που διώχτηκε και υπέφερε όσο κανένας άλλο. Ας μας γίνει μάθημα αυτή η δίψα για την πίστη,  που βλέπουμε σ’ αυτά τα βίντεο, η οποία προέρχεται από την έλλειψη της, ενώ εμείς σήμερα την έχουμε αντικαταστήσει  με την δίψα  για τα πάθη, την περιουσία, την δόξα.
Ας ελπίσουμε πως η σημερινή ημέρα θα μας φωτίσει και να μας θυμίσει το λόγο για τον οποίο βαπτιστήκαμε και σε τι πιστεύουμε.

Ακολουθεί το πρώτο κήρυγμα για την πίστη το οποίο μπορείτε να το ακούσετε και στο βίντεο, του πρώτου πρόεδρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας  τον κ. Μπαμπούλλα Σωτήρη από την Μπομποστίτσα Κορυτσάς.

«Χρόνια πολλά την εορτή των Φώτων.
Μετά από 23 χρόνια δικτατορίας και το κλείσιμο των εκκλησιών  σήμερα εορτάζουμε ελεύθερα την εορτή των Θεοφανείων. Παντού στο κόσμο σήμερα ρίχνουν το Σταυρό για ανάμνηση της βαπτίσεως του Ιησού   τον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη Βαπτιστή.
Είμαστε ο παλαιότερος λαός που έχουμε αγκαλιάσει την Ορθοδοξία από τον πρώτο αιώνα με τον ερχομό του Αποστόλου Παύλου και από άποψη πολιτισμού πάλη κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη.  Αυτό το αποδεικνύουν  και οι ναοί, οι  εικόνες, οι άμβωνες, οι θρόνοι των επισκόπων. Οι ναοί  μας δεν ήταν ποτέ κλειστά, η γη ήταν το δάπεδο, ο ουρανός ο θόλος και οι τοίχοι ήταν οι ορθόδοξοι της Κορυτσάς. Έχουμε εορτάσει της θρησκευτικές εορτές  πηγαίνοντας στους ναούς στα ερείπια τους, που καταστράφηκαν από την δικτατορία στο Δρένοβο, στη Μπραντβίτσα, Μπομποστίτσα, Ντισνίτσα, Βυθκούκιων και Πολένα. Έχουμε εορτάσει της ονομαστικές μας εορτές  πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι. Σύμφωνα με τον επιστήμονα Φαν Σ. Νόλι, ο Γεώργιος Καστριώτης πολέμησε για την Ορθοδοξία με την ερυθόμαυρη Βυζαντινή σημαία και τον δικέφαλο αετό στην μέση και αντιμετώπισε επί 25 χρόνια της ορδές του τουρκικού στρατού. Στις φλέβες των  αλβανών κυλά αίμα Καστριωτών  το αίμα των ορθοδόξων. 2000 χρόνια προ Χριστού είχαν γράψει οι προφήτες Ησαϊας, Ιερεμίας, Ιεζεκίας για το ερχομό του, από την γέννηση του ως την ανάσταση.
Η θρησκεία δεν είναι όπιο για το λαό αλλά είναι αγάπη, χαρά και ευτυχία.
Ο Ιησούς Χριστός έχει πει Εγώ είμαι το Φως του κόσμου. Εκείνος που με ακολουθεί δεν θα περιπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής.
Όλοι πρέπει να βαφτιζόμαστε γιατί αυτό είναι η σφραγίδα της ορθοδοξίας
Τι κηρύττει η θρησκεία μας!
Αυτή έχει ως θεμέλιο της δέκα εντολές τα οποία έδωσαν στον χριστιανικό κόσμο ανάπτυξη, άνθηση και ανθρωπιά και είναι τα εξής:
Να αγαπάς τον Θεό σου με όλο το μυαλό σου και όλη την ψυχή σου.
Να σέβεσαι τους γονείς.
Να αγαπάς το πλησίον σου ως εαυτόν.
Να μην σκοτώσεις.
Να είσαι τίμιος.
Να μην δώσεις ψευδή μαρτυρία.
Να μην ζηλεύεις τα του πλησίον σου.
Να μην λες ψέματα.
Ο κάθε χριστιανός  ας αναλύσει αυτές της εντολές και ας δει στο καθρέπτη που βρισκόμαστε.
Ας στολίσουμε τους τοίχους μας με εικόνες!
Μ’ ένα κομμάτι χαρτί δεν μπορεί να ερμηνευθεί  το Ευαγγέλιο. Την τελετή θa την κάνει ο παπά Κώστας σε ηλικία 85 ετών. Τώρα μ’ αγάπη όπως μας διδάσκει ο Κύριος ας παρακολουθήσουμε την τελετή αυτή.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Δημοσιευμένω εδώ πρώτα http://ortodoksikoritsa.blogspot.com/2012/01/historia-e-hapjes-se-kishe-orthodhokse.html

Δημοσίευση σχολίου