Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η Ελλάδα παρακρατεί κονδύλια για το δρόμο του Πωγωνίου!


Παρότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να στηρίξει με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσπάθεια δημιουργίας υποδομών στην γειτονική Αλβανία και ειδικά στον χώρο της Βορείου Ηπείρου, εντούτοις δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Επιπλέον διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζουν την είσοδο από το Τελωνείο Κακαβιάς Ελληνικών μηχανημάτων για την ασφαλτόστρωση δρόμου.
Ειδικότερα για την επέκταση του δρόμου Σωπική-Πολύτσιανη-Σούχα, μήκους 22 χλμ., που θα ενώσει συγκοινωνιακά τα χωριά του Άνω Πωγωνίου, των οποίων οι κάτοικοι είναι στο σύνολό τους Έλληνες, εκταμιεύτηκαν 16,5 εκ. ευρώ στο  πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το περίεργο είναι ότι εδώ και 9 ολόκληρους μήνες τα χρήματα αυτά παρακρατούνται και δεν διατίθενται για την υλοποίηση του έργου, παρότι  το σχετικό κονδύλι έχει εγκριθεί και από την Ελληνική και από την Αλβανική Βουλή.
Προβλέπεται τα 12 εκ. ευρώ να τα διαθέσει η Ελλάδα από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα 4,5 εκ. η Αλβανία. Εντούτοις το θέμα παραμένει στάσιμο.
Ενδεχομένως τα χρήματα αυτά που οφείλει η Ελλάδα να δώσει για την εκτέλεση του έργου, να καλύπτουν άλλες ανάγκες,  λόγω της οικονομικής κρίσης. Όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν παραχωρηθεί για τον δρόμο αυτό. Και δεν μπορεί, φυσικά, να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν.
Υπάρχει και άλλο περίεργο. Ο δρόμος Δρυμάδες-Σωπική, που είναι μήκους 5 χλμ. και αποτελεί προέκταση του οδικού άξονα Χάνι Δελβινακίου-Πωγωνιανή-Δρυμάδες, είναι σχεδόν έτοιμος, αφού απομένει μόνο η ασφαλτόστρωση.
Η Αλβανική πλευρά εξασφάλισε την άσφαλτο, όμως, δεν επιτρέπεται στα μηχανήματα από την Ελλάδα να περάσουν τα σύνορα, προκειμένου να την στρώσουν. Και χρειάζεται να πάνε μηχανήματα, αφού οι Αλβανοί δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα.
Στο Τελωνείο της Κακαβιάς είπαν «στοπ»! Απευθύνθηκαν στο υπουργείο, αλλά απάντηση ακόμη δεν δόθηκε. Η Ελληνική γραφειοκρατία για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο...
Πηγή: Πρωινός Λόγος

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ? ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΑΓΩΘΕΙ ΙΣΧΥΕΙ Η ΟΧΙ?Α ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΩΣ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΑΥΤΑ.ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ "ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΤΗ ΔΙΝΕΙ Η Ε.Ε ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ" ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ. ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΩΡΑ,ΟΠΩΣ ΤΟ "ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ". ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ.

Γκορος Νικος είπε...

Φιλε οι σημαντικες ειδησεις πονανε για αυτο δεν χολιαζονται απο κανεναν...τα πολιτικοποιημενα ωντα αραγε που πηγαν,παψανε να διαβαζουν τα blogs?

Ανώνυμος είπε...

Pou i Pogoniani na ton fonaksoune vre pedhja????Afou o dromos mexri skoriadhes eine pliromeno kai dhen eixi gini tipotes???Ta efage o Kseras me tin eteria tou,mazi me ton kumbaro tou.

Ανώνυμος είπε...

Ta lefta einai 65% ellhnika, 20% albanika kai 15% eyrwpaika. To thema exei kollhsei sto oti oi ellhnes kai oi eyrwpaioi anakalypsan oti me to 20% twn albanikwn xrhmatwn ta opoia dwthikan hdh ws prokatavoli den egine to 20% tou ergou, alla to 5%. Kai en kairo krishs oi koutofragkoi kai koutogkrekoi den shkwnoun tetoia, oi elegxoi einai aysthroi apo pistopoihmenous eyrwpaious logistes kai aytoi paizoun champions league ston tomea ths eksypnadas.
Opote eksypnopoulia next year dromos.
Xairetw sas

Δημοσίευση σχολίου